İnsanlar birbirleriyle karşılıklı düzgün ve empati ile iletişim kurması için; bilgili, bilinçli, dürüst, düzgün, kibar, naif, efendi, anlayışlı, samimi, akıllı, zeki, medeni olmalı. Nezaketle, zarafetle, hak hukuka saygı göstererek, empati ile karşısındakiyle centilmence diyalog kurmalıdır. İslam dininin ve bilimin tüm değerlerini, insan ilişkilerinde gerçekleştirmeli. Sadece insanlarla bu güzellikte iletişim kurmayı yapmamalı. Hayvanlarla da iletişimi; hoşgörü, sevgi, saygı içinde yapmalı. Doğaya da benzer anlayışlarla davranmalıdır. Öncelikle iyi niyetle, samimice en harikulade davranmayı becermeli.

İnsanlarla iyi iletişim kurmak için; akıllıca, zekice, anlayışla, diksiyonla efendice konuşmayı öğrenmeli. Başkalarına üsten bakmamalı. Buyurgan olmamalı. Materyalist zalimler gibi tehdit etmemeli. Faşist ve komünistler gibi tehdit edici hitap etmemeli. Asarız, keseriz, ezeriz, içeri tıkarız gibi; adice, kaba, tehdit edici hitap etmemeli. Peygamberimiz gibi, Yunus Emre, Mevlana gibi konuşmalı, yazmalı. İnsan olmalı. Olgun, erdemli, edepli, güzel ahlaklı, saygılı konuşmayı, yazmayı, davranmayı öğrenmeli. Kâmil- olgun insan olmanın yolu; iyi bir öğretim, güzel bir eğitim, üstün ahlaklı bir öğrenim görmesi gerekir.

Hak ve hakikati başkalarına; edebiyat, diksiyon, hitabet değerlerinin üstünlüğü ile edebi ile anlatmalı. Tebliğ- bildiri ile hak ve hakikati bildirmeli. Fikri pazarlamayı öğrenmeli. Stratejik iletişim kurmalı. Konuşma ve yazmada, bilimin tüm verileri ve değerleri kullanılmalı. İletişim evrelerini öğrenmeli. Karşıdakini dinlemeli. Karşıdakinin anlama yeteneği, becerisine, düzeyine göre anlatım yapmalı. Bilim bilmeyen kişiye; İslam ilimleri ve bilimin dalları anlatılamaz. Zira anlayamaz.

İletişimi aşamalı yapmalı. Mutlaka karşısındaki dinlenmeli. Karşısındaki ne anlayışla, hoşgörü ile yaklaşılmalı. İletişimin ilke ve kuralları öğrenilip, kullanılmalı. Hedefe kilitlenirken, acele etmemeli. İkna için zorlama yapmamalı. Planlama, ölçme ve değerlendirme, ihtiyaca uygun güncel anlatım yapmamalı. İletişimde nutuk- söylev yapmamalı. Emir cümleleri kullanmamalı. İletişimde doğru ve gerçekçi bilgiden sapmamalı. Bilim karşıtı, İslam dini karşıtı olmamalı. Öyle Darwin teorileri deyip, maymun soyundan olduğumuz gibi saçma sapan, sapkın, kaçık, zırvalama yapmamalı. İdeolojik sapkınlık içinde olmamalı. Teori bilim değildir. Teori; varsayımdır, farazadır, iddiadır. Komünizm gibi saçmalığın, saçma sapan söylevidir. İnsanın soyunu ve fikrini bozup, insanlıktan çıkarmadır. İnsanların genleri, DNA, proteinleri bozulmamıştır. Dün ne ise bugünde öyledir.

Çift yönlü iletişim kurmayı, öğrenmeyi becermeli. Bunu beceremeyenler, korkunç dehşet veren vahşetler işlemektedir. Olaylardan ders çıkarmalı, ibret almalı. Yanlışı tespit edip, yanlıştan ve yalandan kaçınmalı. Yalancılık, iftira atma, mümin ve Müslüman işi değildir. Dosdoğru ve gerçekçi, bilimsel ve dinsel yol ve yöntemler kullanmalı. Empati yapmayan, iletişim ve diyalog kuramaz.

Medyayı, propagandayı, reklamı, tanıtmayı, algıyı; dinsel ve bilimsel yol ve yöntemlerle kurmalı. Aksi halde başarı sağlanamaz. Sorumluluk, ödev, görev ve yükümlülüklerimizi bilerek, ortak uzman aklı kullanarak, hareket etmeli. Yanlış, yalan, hata asla yapmamalı. Yanlış izlenimler oluşturmamalı. Halk ile iletişim kurmayı beceremeyenler, başarılı olamaz. Haktan ve halktan kopanlar, siyasette başarılı olamaz.

 Bugün hak ve hakikat karşıtları, tehdit dili ile siyaset yapmaktadır. Toplumun her kesimini ayrı ayrı tehdit etmektedir. İktidara geldiğimizde; asarız, keseriz, sorgularız, içeri tıkarız, işten atarız, diyerek, politika yapmaktadır. Bunlar iktidar olduklarında da, işten çıkarma, anarşi, şiddet, terör ve hukuk dışı uygulama yapmaktadırlar. Bunlara olanak ve fırsat vermemeli. Bunlar dağdaki eşkıyanın, sokaktaki teröristin uzantılardır. Devleti ve milleti soyanlardır.

Yönetici isek, halkın ihtiyaçları, beklentileri karşılanmalı. Halka üsten bakan alçaklar, başarılı olamaz. Halkı tanımayan, küçük gören, katleden adiler, güzel bir yönetim kuramaz. İslam dini; eşitliği, adaletli, dosdoğru olmayı, gerçekçi, merhametli, şefkatli olmayı emreder.

Milli, manevi, evrensel değerleri kullanmalıyız. Radikal davranmamalıyız. Çürük fikirler ve bozuk inançlar, insan doğasına zıt bir durumdur. Hak ile batılı, doğru ile yanlışı, gerçek ile yalanı, bilim ile hurafeyi birbirinden ayırt etmeliyiz. Mesajlar net, anlaşılır, açık olmalı. Aynı bilgiyi, aynı anlatımı sürekli yapmamalı. Bunu yapanlar vardı. Milletin dilinde pelesenk oldu. Halkın beklentisine yanıt vermeli. Güven vermeli, güvenilir olmalı. Halkın ve kişilerin güvenini almalı. Planlama doğru yapılmalı. Demografi, toplumun yapısı, ekonomi, sosyal durum, öğrenim durumu, inançlar bilinmeli. Bilgiyi çarpıtmamalı. Yalan ile algı oluşturmamalı. Devletin ve milletin hak değerlerine sahip çıkmalı. Devlet, millet, insanlık düşmanı olmamalı. Bilgi, belgeye uygun anlatım yapmalı. Türkçeyi dosdoğru kullanmalı. Argo kullanmamalı. Halkın anlayacağı dil kullanmalı. Gönüle, kalbe, yüreğe, akla, beyine, ruha hitap etmeli. Gönüller fethetmeli. Komünist faşist sapkın şiddetçiler gibi söz, eylem ve davranışta asla bulunmamalı.

İyi bir iletişim, diyalog kurmak için ruh, psikolojik sağlık iyi olmalı. Sağlıklı olmalı. Değilse, en iyi şekilde tedavi olmalı. İyileşmeli. Beden sağlığı iyi olması yanında, yüksek bilgili, yararlı kültürlü olmalı. Dini ve ilmi değerleri yaşam tarzı yapmalı. Değer dinamikleri olmalı. Irkçı, mezhepçi, tarikatçı, cemaatçi, ideolojik sapkın, felsefi bozuklukta olmamalı. İnsanları bölmemeli, ayırmamalı, parçalamamalı. Hak ve hakikat yolundan ayrılan, sapkın olur. Doğru dürüst olmaz. Milli, manevi, dini, ilmi değerleri bir bütün olarak yaşamalı. Anarşi, şiddet, terör, haram, günah, suç içinde asla olmamalı. Öyle dışarı çıkmış dana gibi ona – buna saldırmamalı. İnsan olmalı. Vatan, millet, devlet, din iman insan, insanlık düşmanı yapmamalı. Cahil cühela, moloz, yobaz, gün görmemişler gibi ona- buna saldırmamalı. Medeni insan olmalı. Değerler insanı olursak, iyi bir iletişim, güzel bir diyalog kurma becerisine sahip oluruz. Sapkın insan hiçbir değer, önem, kıymet taşımaz. Para etmez.

Halk ile iletişimi planlı ve karşılıklı yapmalı. Sosyal, etkin, etkili insan olmalı. Bilmediğimiz konuda, alanda konuşmamalı, yazmamalı. Bilmiyorsak, öğrenmeli. Okumalı, bilmeli. Cahil cühela sapkın yobaz olmamalı. İnsanlara selam vermeli. Hal hatır sormalı. Güzel yüzle, tatlı dille, edebi sohbetler yapmalı. Tartışmamalı. Seni dinlemeyene anlatmamalı. Tartışma yarar sağlamaz. Herkes kendi nefsini savunur. Dini ve evrensel değerler sahibi olmalı. Çift yönlü iletişim kurmalı. İnsan olarak kendimizi sürekli yenilemeli, geliştirmeli. Kütüphanelerden mutlaka yararlanmalı. İletişim, bilişim araçlarından yararlanmalı.

Sorunlara temel çözümler bulmalı. Sorunlara çözüm ve çareler bulmalı. Her sorunun mutlaka bir çözümü bulunmaktadır. Başkalarına kin, nefret, öç alma, intikam alma gibi sapkın düşüncede olmamalı. Olgun, mükemmel, etkin, yetkin, yararlı insan olmalı. Bunun için tüm değerleri yaşam tarzı yapmalı.