Bir mümin ve Müslümanın, dünyada yaşarken, yapacağı en ulvi, kutsal ibadet; öğrenmeyi öğrenmesi ve başkalarına öğretmesidir.

Öğrendikten sonra öğreterek insanlığa yararlı olmasıdır. İslam dinini, bilimi, mesleği, sanatı, yararlı kültürü, insanlığı öğretmedir. Yeryüzünü barış yurdu etmesidir. İyiliği artırarak, yayması, kötülüğü azaltarak, önlemesidir.

Öğrenmek ve öğretmek pedagojik bilimle, eğitim ve öğretimle yapılmalıdır. Önce insanın bilmesi gerekenleri öğrenmesi, sonrada bildiklerini pedagojik bilimden yararlanarak, başkalarına öğretmesidir. Bu öğretmeyi yaparken, esas alamsı gereken yol ve yöntemler vardır. Bunlar;

İnsana dünyada ve ahirette lazım olacak, bilgi ve davranışları öğretmesidir.

İslam dininin, Kur’an ve sünneti; peygamberimizin sas. Öğrettiği gibi öğretmesidir.

Bilimi, mesleği, sanatı, doğru ve yararlı kültürü, genel bilgileri öğretmesidir. Öğretirken, öğrencilerin kendini geliştirmek için öğrenmeyi de öğrenmesidir. Kendini geliştirmesini becermelidir.

Çağa uygun, toplumun ihtiyaç duyduğu sanatı, mesleği, tekniği, teknolojiyi, yapay zekâyı, algoritmayı, Nano teknolojiyi, sorun çözmeyi öğrenmelidir. Bilim öğrenmeyi becermesi; bilimden teknoloji üretmeyi yapabilmesidir.

Öğretmen her anını öğrenme ile değerlendirmeli. Eylenme, eğlence, zamanı boşa harcama yapmamalıdır. Derse hazırlıksız, donanımsız, plansız asla girmemelidir. Ders kitaplarının dışında araştırma- geliştirme yaparak, bilgi dağarcığını genişletmelidir.

Öğretmen bilgi ile önde olduğu gibi örnek davranışları ile de önde, numune, rol model olmalıdır.

Öğretmen, sürekli öğretim, öğrenim içinde olmalıdır. Yaz tatillerinde de kurslara gitmeli. Hizmet içi kursları görmeli. Öğretmenlik her an gelişim ister. Bilimi takıp etmek ister. Meslek konusundaki, gelişimleri öğrenmek durumu vardır. Bunu müfettişler yolu ile değil, akademisyenler yolu ile yapmak çok önemlidir. Zira müfettişlerin çok büyük çoğunluğu kendilerini geliştirmemiştir.

Öğrencilerin gelişmesi için; ebeveynler, öğretmenler, imamlar, toplum çok gelişmiş olmalı. Öğrencinin gelişmesine katkı sunmalıdır. Öğrencinin gelişmesi sadece öğretmenle olmaz, olmamaktadır. Aileden gelişim almayan bir öğrenciyi, öğretmen geliştirip, olgunlaştıramaz. Devlet ve toplum, medya ve etkili olanlarda olumlu katkı sunmalıdır.

Öğrencinin gelişmesi için şu hususular yerine getirilmeli:

1-      Öğrenci ödevlerini, okulda işlenecek dersleri ön hazırlık şeklinde evde çalışıp, gelmeli.

2-      Evde ders araç- gereçleri, özel çalışma odası, yardımcı kaynakları, evde yardımcı olacak kişi olmalı.

3-      Okulda dersi, öğretmeni çok sıkı şekilde, özenle, dikkatle dinlemeli.

4-      Öğretmen ders anlatırken not, özet tutmalı.

5-      Okulda dersler sadece teorik anlatılmamalı. Derslerin pratiği- uygulaması yapılmalı.

6-      Öğrenci ile öğretmen ortak derse katılmalı. Ders birlikte işlenmeli.

7-      Öğrenci konuyu anlayamıyorsa, öğretmene söylemeli. Konuyu anlayacak şekilde tekrar anlatmalı.

8-      Konu ile ilgili alıştırmalar, araştırma- geliştirme, ödev yapma, proje gerçekleştirme yapmalı.

9-      Öğretmen, öğrencilere göre yeni yol ve yöntemler icat etmeli.

10-   Öğrenci eve geldiğinde, okulda işlenen dersleri tekrar etmeli.

11-   Ertesi gün işlenecek dersleri hazırlıklı okula gitmeli.

12-   Ders çalışırken, ses, dikkat çeken obje olmamalıdır.

İnsan beyni, zekâsı hem doğuştan üstün özellikli olur. Hem de beyni işleterek, zekâ düzeyi artırılabilir. Beynin tüm bölümlerini işletmesini öğrenmeli. Tüm düşünme biçimlerini işletmesini becermeli. Bunun için bilgi edinmek ve bilgiyi kullanmak gerekir.

Başarılı olmak için sadece dahi olmak yetmez. Çalışmak da çok önemlidir. Çalışmadan, başarılı olunmaz. Bilgi öğrenmek, bilgi bilmek çok önemlidir. Allah cc. Bazı peygamberlerine bilgi öğretmiş. Oku! Emri vermiştir.

Öğrenen insan kendini değiştirir, yeniler, olgunlaştırır. Davranışları iyileşip, güzelleşir. Yararlı durum alır. Öğretmene hedef, amaç; hak ve hakikati, dini- imanı, bilimi öğrenmek olmalıdır. Yararlı insan olmak, olmalıdır. Bugün bilgisini zararda, haramda, günahta, suçta kullanan milyarlarca insan vardır. Bu gibi zararlılara uymamak asıl olmalıdır.

İnsan beynini sağlıklı tutmayı öğrenmeli. Beyin sağlıklı değilse, insan sağlıklı hareket edemez. Beynin kana, oksijene ihtiyacı vardır. Sağlıklı bedende bulunması gerekir.

Beynin sağ ve sol lobunu doğru kullanmalı. İkisini de işletmesini becermeli.

Bilgiyi tasnif ederek, öğrenmeli.

Beyni boş, fuzuli, zararlı, gereksiz bilgilerle kirletmemeli.

Beyin her an çalışır. Çalışmaya ara vermez. Gürültüden, çok işlev yapmasından korumalı. Uyku dinlemesini yeterli yapmalı. Çok yoğun ışığa, sıcağa, soğuğa bırakmamalı. Beslenmeyi doğal, sağlıklı, helal, taze, dengeli yapmalı. Yeterli su ve oksijen almalı. Kafaya darbe almamalı.

Zekâ bölümlerini öğrenmeli. Her zekâ bölümünü işletmesini becermeli.

Bilgin, bilge olmaya karar vermeli. Hedeflemeli. Kararlı, tutarlı olmalı. Asla yılgınlık, karamsarlık, kötümserlik, umutsuzluk içine düşmemeli. Başaracağım dediğinde, başarmasını becermeli. İyimser olmalı. iyi insan olmaya karar verip, ilerlemeli.

Öğrencileri başarmaya, başarılı olmaya yönlendirip, motive etmeli. Başaramazsın, asla dememeli. Benim orta düzeyde öğrencilerim vardı. Onları ilkokul 1. Sınıftan 5. Sınıfa kadar okutmuştum. Birçoğu başarılı oldu. Üniversiteden mezun olup, hayata atıldı.

Motivasyon yapmayan öğretmen, ebeveyn; öğrenciyi başarısız yapanlardır.

Etkin öğrenci oluşturmalı. Birçok sosyal etkinlikte görevlendirmeli. Etkin, aktif kılmalı.

Etkin bir öğrenci oluşturmalı. Pasif- edilgen öğrenci başarısız olur. Öğrencinin sokakta, karşı cinse ilgisi olursa, bu derslerde başarısını olumsuz etkiler. Zararlı, bağımlılık yapan madde kullanımı, sigara kullanımı, uyuşturucu kullanımı öğrenciyi mahveder! Kahvene de oyun oynama, eğlencede eylenip, oyalanma öğrenciyi mahveder. Öğrenci bu konularda da bilgilendirip, bilinçlendirilmeli.

Bugün toplumu çürüten en önemli etkenlerden biri de; alkol, uyuşturucu kullanımı, sigara kullanımı, bağımlılık yapan uyuşturucu madde kullanımıdır! Trafik kazaları, aile dağılmalarında bu zararlı maddelerin etkisi %70 civarındadır. İnsanı yaramaz, beğenilmez, tercih edilmez duruma bu maddeler düşürmektedir. Bu zararlı maddelerin dünya üzerinde yayılmasını, pazarlanmasını daha çok terör örgütleri yapmaktadır.

Öğrenciyi keşfedici, icat edici, yapıcı, olumlu, değişimci, yenilikçi, ilerlemeci yetiştirmeli. Öğrenciye herkes en güzel örnek olmalıdır.

Öğrencilere bilgiler arası iletişim, diyalog kurması öğretilmelidir.

Öğrenci bozuk, sapık, sapkın, işe yaramaz düşünce vermemeli. Bozuk düşünce ve kişilere karşı uyanık, bilgili, bilinçli hale getirmeli. Ülkemizde 123 kayıtlı terör örgütü vardır. 151 tane siyasi parti bulunmaktadır. Bunlar halka karmakarışık, bozuk, yaramaz, zararlı düşünce vermektedir. Bilgileri çarpıtıp, kullanmaktadır. Aslında hain olan bunlar, dolaylı yollarla hainlik yapmaktadır. Bunlara karşı çok dikkatli, uyanık olmalı. Pek çok siyasi parti, terör örgütü uzantısıdır. Açık, gizli, dolaylı yollarla milli, manevi değerlerimize düşmanlık etmektedirler. Ebeveyn, öğretmen, imam, bilgililer, her türlü zararlılara karşı bilinçlendirmelidir. Bu insanı ve İslam’ı görevdir.

İnsanlarımızı vatan birliği, millet birliği, devlet birliği, bayrak birliği, din- imana ve insana saygı öğretilmeli. 780 bin kilometrekarelik kara vatan topraklarımız, 462 bin km2 mavi vatan korunmalıdır. Ormanlarımız, havamız, sularımız, bitkilerimiz çok büyük özenle korunmalı. Bu sevgi anlayışı verilmediğinde, vatan, millet, devlet, bayrak, insan diye bir şey kalmaz!

Çocuk ve gençlerimize düzenli, sistemli spor yapma, kitap okuma sevgisi kazandırılmalı.

Gençlerimize çalışma sevgisi kazandırılmalı. Çocuk ve gençlerimiz üniversite bitirinceye kadar 25 yaşına gelmektedir. Bu yaşa kadar çalışmayan beden, 25 yaşından sonra çalışma istememektedir. Hep memur, amir, müdür, yönetici olmak istemektedirler. Oysa ülkemiz sanayileşen, tarım ve hayvancılık yapan bir ülkedir. Beden olarak çalışmadan, ülke kalkınmaz. Milletimiz refaha ulaşamaz. Çalışmaya yaz tatillerinde yönlendirilmeli. İnsanlarımız hayata- yaşama hazırlanmalı.

İnsanlara maddi, manevi temizlik alışkanlığı kazandırmalı. İnsana güzel ahlak, edep, hayâ, sevgi, saygı, hoşgörü, kibarlık, zarafet, nezaket, görgü kuralları, dinimizin emrettiği temizlik anlayışı öğretilip, benimsetilmeli. Yaşam tarzı yaptırılmalı. İç dünyası temiz olmalı. kendi ve başkaları için kötülük düşünmemeli. Çevreyi, karayı, denizleri, suları, havayı, sokağı kirletmemeli. Şu anda insanlığın en büyük sorunu; çevre duyarlılığının, hassasiyetinin yeterli olmamasıdır. Görgü kurallarına ve güzel ahlaka yeterince sahip olmamasıdır. Bu eksiklik giderilip, olgun insan oluşturmalı.

Tüm yalanlar, yanlışlar, kötülükler, çirkinlikler, olumsuzluklar; İslam dinini ve bilimi yeterince öğretmediğimizden kaynaklanmaktadır. Öğrenmek ve öğretmek ise bizim başlıca görevimizdir.