Eğitim ve öğretimde hedefimiz; iyi, yetkin, güzel, yeterli, birikimli, donanımlı, yararlı, kültürlü, meslekli, değer yargılı insan yetiştirmek olmalıdır.

İnsanı bir bütün olarak; ilim, irfan, güzel ahlak, bilim, meslek, sanat sahibi olarak yetiştirmeli. Niyet, duygu, düşünce, psikoloji, eylem olarak, sağlıklı olmasını sağlamalı. Bunun için devlet sistemi, eğitim ve öğretim sistemi, toplum işleyişi her yönüyle uygun olmalıdır.

                İnsanın yetişmesini, anne ve babadan başlayarak yapmalı. Anne ve baba; ruh, vücut, bilgi, eylem olarak sağlıklı olmalı. Düşünceleri olumlu, yediği içtiği helal ve sağlıklı olmalı. Aldığı eğitim- öğretim ilmi ve dini olmalıdır.

                Önce insanın, bireyin en iyi, çok iyi şekilde yetiştirilmesi amaçlanmalı, hedeflenmeli. Bu gaye edinmeli. Gevşek ve yanlış hareket etmemeli. İnsan yetiştirilmesinde özverili, diğerkâm hareket edilmeli. Bencil davranmamalı. Bilgi kazandırmada, araştırma, geliştirme, inovasyon, değişim, yenilik, olumlulukta yükselme becerilmeli. Başkaları hakkında güzel duygu ve düşünceler taşınmalı. Her türlü olumsuzluğa karşı sabırlı, sabrederek hareket etme benimsetilmeli. Kanaatkâr olma, tutumlu olma, stratejik ve helal çalışma, başkalarını dost edinme öğretilmeli. Öfkesini yenme, sinirlenmeyi önleme, kalp kırmama öğretilmeli. Başkalarını asla incitmeme, kırmama, zarar vermeme benimsetilmeli.

Öğrencileri alçak gönüllü, ağırbaşlı, yardımsever, paylaşan, dayanışma içinde ekip çalışması yapan şekilde yetiştirmeli. Sözleri, yazıları edep, adap, ahlak, hayâ, terbiye kurallarına uygun olmalıdır. Bunun içinde İslam ahlakı yaşam tarzı yapılmalıdır. İslam’dan habersiz kişilerin; iyi, güzel, yumuşak, doğru, dürüst sözlü, yazılı, davranışlı olmadığını gözlemliyoruz.

Nimetin kıymetini bilme öğretilmeli. Malzeme ve eşyaları koruyarak, kullanma öğretilmeli. Şeytana, nefsinin kötülük yap, sesine uymama öğretilmeli. İnsanlara haksızlık etmeme, hoşlanmayacağı şekilde davranmama benimsetilmeli. Allah cc. , din- iman, peygamber sevgisi kazandırmalı. Şefkat, merhamet, müşfik davranma kazandırmalı. Yanlış yaptığında, özür dileme benimsetilmeli.

Öğretmen, öğrenciye öğretmeyi bilmeli. Öğretmeyi öğretmeli. Güzel yüzle, tatlı dille, sevdirerek, saygı duyarak, öğretmeli. Öğrencilerin ufak tefek kusurlarını bile edebiyle düzeltmeli. Her tülü kötülüğe karşı korunmasını öğretmeli. Yalan söylememeyi, haram işlememeyi, suç işlememeyi benimsetmeli. Başkalarının değerlerine saygılı olma öğretilmeli. Başkalarını korumasını görev bilmeli. Başkaları ile tartışma, kavga etme, münakaşa etme, sürtüşme gibi zıtlaşmayı yapmama benimsetmeli. Herkese iyilik etmeyi görev bilmeli. Namuslu, iffetli, sözünün eri olma benimsetilmeli. Yalan söylememeyi, yalan yere yemin etmemeyi, doğruyu yalanlamamayı alışkanlık ettirmeli.

Başkaları ile iletişimde, diyalog kurmada kendimizi övmemeliyiz. Kendimizi övme, başkalarını sıkar. Her zaman peygamberimiz sav. Gibi yumuşak huylu, dürüst, güzel ahlaklı, zamanı en güzel değerlendiren olmalı. Düşeni kaldırmalı. İhtiyacı olanı görmeli. Muhtaçlara kamu, dernek, vakıf olarak yardım etmeli. Kurumsal çalışmalı.

Dünya, insanlar, hayvanlar, bitkiler, doğa, çevre, kara, deniz, hava, uzay, her varlık; insan, Yüce Allah’tan birer emanettir. Allah cc. Emanetleri korumayı, doğayı bozmamayı, kirletmemeyi, düzeni bozmamayı emreder. Allah’ın yarattığı varlıklara hainlik etmeme benimsetilmeli. Kirletmeme benimsetilmeli. Hiçbir varlığa zarar vermemeli. İnsanları birbiri ile dost, kardeş, eş yapmalı.

Öğrencileri başkalarına zarar vermeme öğretilmeli. Altı duyu organını güzel kullanma sevdirilmeli. Mala, servete, makama onuru satmamalı.

Allah’a kulluk borcu eksiksiz ödenmeli.

Allah’ın yarattığı varlıkların kul hakkine girmeme benimsetilmeli.

Yaptığımız yanlışlara tövbe etmeli.

Fedakâr, cefakâr, affedici, bağışlayıcı olmalı.

Hile, sahtekârlık, sahtecilik, hainlik, adilik, kahpelik, serserilik yapmama benimsetilmeli.

İlim- bilim- doğru ve gerçek bilgi, yararlı bilgi öğrenme amaç kabul ettirilmeli.

Her türlü kötülüğü, çirkinliği, bozukluğu reddetme benimsetilmeli. Batıla, küfre, küffara köle olmama kabul ettirilmeli.

Öğrenciye öğrenmek, bilgi öğrenmek sevdirilmeli. Sevgi ile özendirerek sevdirmeli. Ödüllendirerek sevdirmeli.

Haksızlığa boyun eğmemek öğretilmeli.

Vatan, millet, devlet, bayrak, özgürlük, dürüstlük sorunları olanlarla işbirliği yapmama, sevmeme, özenmeme, inanmama öğretilmeli.

İnsanlarla uyumlu, geçimli, dost olma sevdirilmeli.

Başkalarına sevgi, saygı duyma sevdirilmeli.

İyi bilmediği işlerde konuşmamalı. Çok konuşmamalı. Az ve öz konuşmamalı.

Başkalarının dedikodusunu yapmamalı. Başkalarını çekiştirmemeli.

İnsan sözüne, borcuna sadık olmalı. Borcunu ödememe yapmamalı. Ödeyemeyeceği parayı, borç almamalı. Bu konuda çok insan yaşamını yitirmektedir!

Müslüman, eli ile dili ile kendisiyle başkalarına zarar- ziyan asla vermemeli. Bu durum mümin olmanın tarifidir.

Yaşlı, hasta, engellilere saygılı olmalı. Onlara yardım etmeli.

Nefsi isteklerimizin tutsağı olmamalı.

Hakkı ve sabrı tavsiye etmeli- önermeli.

Başkalarını anlamadan, tanımadan, arkadaş ve dost olmamalı. İnsanları yolculukta, alışverişte, borç ödemede, ahlakta tanımalı.

Başkaları ile mutlaka empati yapmalı. Başkalarını anlamaya çalışmalı. Kendimizi onların yerine koymalı.

Başkalarını dinleyip, anlamaya çalışmalı. Herkesin derdi, özeli farklıdır.

Her insan başka bir dünyadır.

Başkalarına ifade etme şansı vermeli. Dinlemeli.

İlkeli, kurallı, örnek hareket etmeli.

Plansız, programsız, projesiz işler yapmaya kalkışmamalı.

Başkaları üzerinde olumlu, dürüst, efendi imajı bırakmalı.

Öğretmen, sınıfa zamanında girip, çıkmalı. Öğrencilerin hak ve hukukunu çiğnememeli.

Kur’ân ve sünnete, doğru bilgi ve gerçeğe aykırı davranmamalı.

M. K. Atatürk demiş ki: “ Öğretmenler! Yeni nesil sizin eseriniz olacaktır.”

Nesiller sadece öğretmenlerin değil; ebeveynlerin, imamların, okumuş kişilerin, toplumun, her türlü medyanın eseridir. Ama gözlemlediğim kadarıyla; dünyada ve ülkemizde çok berbat bir nesil, toplum oluştu! İnsanlar çıldırdı! Delirdi! Bozuldu! anormalleşti! Kudurdu! Hak, hukuk yolundan çıktı! Allah cc. Islah eder, inşallah. Ama sebep- sonuç ilişkisiyle olayların oluştuğunu unutmamalı.

Ülkemde gündemi saati saatine takıp ediyorum. Canlı, görüntülü, sesli, yazılı takıp ediyorum. Artık insanlar birbirini sebepsiz yere katlediyor! Aile içinde şiddette canlar gidiyor! Hak, hukuk adalet, doğruluk, dürüstlük, güzel ahlak, edep, hayâ, iyi muamele, güzel işlem, insanlık, İslam kalmamış. Her gün onlarca kişi katlediliyor. Kurallara uyulmadığı için kazada can veriyor, sakat kalıyorlar. Doğal afetlerde yaptığı çürük işlerin cezasını ağır ödüyor.

İnsanlar haramın, suçun her türlüsünü düşüncesizce işliyor. Başkalarını çekiştiriyor. Başkalarının kuyusunu kazıyor. Yalan söylüyor. Yalan yere yemin ediyor. Sahteci tanıklar tutuyor. Başkalarına iftira ediyor. Başkalarının hak hukukunu çiğniyor. Başkalarını zarara uğratıyor. Kul hakkı tanımıyor. Kendini başkalarından üstün, ayrıcalıklı görüyor. Öfkesiyle düşüncesizce, akılsızca işler yapıyor. Haram yiyor, işliyor, içiyor. Başkalarına kin, nefret tutuyor.

Başkalarının hak hukukunu her çeşit çiğniyor. Aile içi haksızlıklar yapılıyor. Bu da dargınlıklara, küskünlüklere, kavgaya neden oluyor. Gösteriş, böbürlenme yapıyor. İnsanları küçümsüyor. Hor hakir görüyor. İsraf etmede sınır tanımıyor. Çalıştığından, kazandığından fazla harcıyor. Bu durum kişi, toplum, devlet olarak böyle yapıldığı için; halk ve devlet borç içinde can çekişmektedir.

Kibir, gururlanmak, dili kötülükten korumamak, organları haramda kullanmak yapılıyor. Başkaları ile alay ediliyor. Görevliler doğru dürüst görevlerini yapmıyor. İnsanlara kötü lakap takılıyor. Başkaları hakkında kötü düşünülüyor. Anarşi, şiddet, terör, bölücülük, ırkçılık, ayrımcılık körükleniyor. Başkaları hakkında uygun olmayan sözler söyleniyor. Hep yalan konuşuluyor. Hak hukuk gizleniyor.

İnsanı bilgili, bilinçli, uyanık, birikimli, hassas, sorumlu mümin olarak yetiştirmediğinizde, sorunların önüne geçilemez. Sorunlar önlenemez. Problemler azaltılamaz. Başarılı olunmaz. Her yıl adi olaylar, sorunlar, problemler artarak, devam etmektedir. Hiç azaldığı görülmemiştir. Bu durum ülkemizde de böyledir. Batı, Doğu ülkelerinde de böyledir.

Örneğin: ABD’de de 340 milyon nüfus vardır. Çoğu da yaşlıdır. Her yıl 10 milyon kişi suç işlediği gerekçesiyle tutuklanmaktadır. Oysa Amerika toplumu okumuş. Ama ahlak yoksunluğu sebebiyle suç işleme oranı yüksektir.

Müslüman sıfatlı insan yetiştirmeyince, ideolojilerle olgun insan yetişmemektedir. Saha çok yıkıcı, bozucu, bozuk, doğru, dürüst iş yapmayanlar olmaktadır.

Müslüman insan yetiştirmeli. Buna anne karnında başlanmalı.

Aldanan ve aldatan olmamalı.

İyiliği sadece Allah cc. Rızası için yapmalı.

Kendi ayakları üzerinde durabilecek insanlar yetiştirmeli.

Hileci, sahteci, sahtekâr insan yetiştirmemeli.

Yanlışta ısrar eden, hak ve hakikati yalanlayan tipte insanlar yetiştirmemeli.

Makam, mevki, servet uğruna kula kulluk etmemeli.

Hiçbir varlığa haksızlık etmemeli. Zalim olmamalı. Zira zalimlerin cehennemde olacağı pek çok ayette bildirilmektedir.

Bilmediğimiz işleri yapmaya kalkışmamalı. Bir konu hakkında derinlemesine, geniş, kapsamlı araştırmalar yapmalı. Yüksek uzman kişilerin, deneyimli kişilerin görüşlerini almalı.

Haksızlık karşısında susmamalı. Pes de etmemeli. Ama yasa ile hukuk ile üsluplu mücadele vermeli. Bugün böyle yapmasını beceremeyenler; saldırı, yaralama, öldürme yapmaktadır! Cezaevleri kapasitesinin çok üzerinde mahkûm vardır.

İnsanlara çok iyi, duygudaşlık ile kırmadan, incitmeden davranmalı. Bugün bunu yapamayanlar; kavga, gürültü, dövüş, yaralama, öldürme yapmaktadır. Bu durum, konuşmasını, efendiliği bilmediklerinden kaynaklanmaktadır. Görgü kuralları da öğretilmeli.

Kendimize çekidüzen vermeli. Ayı gibi hareket etmemeli.

Hiçbir konuda, hiçbir alanda haksızlık etmemeli.

İnsanlara çıkar için yaklaşmamalı. İnsanların hak hukukunu asla çiğnememeli. Kul hakkına girmemeli.

Olaylar karşısında metin olmalı. Soğukkanlı olmalı. Olaylardan ders çıkarıp, ibret almalı. Aynı yanlışa düşmemeli.

Nankör olmamalı. Nimete, berekete şükretmeli. Hamt etmeli. Dua etmeli.

Kendimize, nefsimize sahip olmalı.

Başkalarına yardım etmeyi amaç, hedef, gaye edinmeli.

Âlemlerin Rabbi olan Yüce Allah’a ibadeti peygamberimiz gibi yapmalı. Savsaklamamalı.

Çocuklara ve gençlere iyi bakmalı. Gençlerin beden gelişimi 19 yaşına kadar devam eder. Beyin gelişimi ise 25 yaşına kadar sürer. Her yönü ile gelişimi bilimsel sürdürmeli.

Çocuklar ve gençler her türlü kötülüklerden korunmalı. Bilgilendirilip, bilinçlendirilmeli.

Evimizi, hanemizi de korumalı. Birkaç gün önceki, bir televizyon haberini anlatalım ki, ders olsun. Şöyle ki: İki kadın 354 evin kapısını açarak, soygun yaptıktan sonra yakalanmış. Evin dış kapsını üzerine çekerek, kapayanların, kapıları banka kartları ile açılmış. Kapı ve pencereleri olması gereken en iyi şekilde kilitlemeli. Su, gaz, ocak, elektrik aksamını da kontrol etmeli. Bu bilgiler öğrencilere kazandırılmalı.

Toplumda ölçüsüz, dengesiz, anormal insan sayısı çok arttı. Herkesle muhatap olmamalı. Zarar gelebileceklerden uzak durmalı. Bunlarda öğrencilere öğretilmeli.

Öğrencilere sabır, sabretme, sabırlı davranma konusu benimsetilip, alışkanlık ettirilmeli. Allah cc. Sabır, sabretme konusunda, insanlara 70 taneden fazla ayet bildirmiştir. Bu ayetler sabretmenin önemini, değerini, kıymetini açıklamaktadır.

Sabretmeyenler daha çok suç, günah, haram işlemektedir. Bunun cezasını hem dünyada hem de ahirette çekmekte, çekecektir.

Sabretmeyenler ya zalim ya katil ya da canından olmaktadır. Nimetleri kaçırmaktadır. Aklı çok iyi kullanıp, sabretmeli.

Öğretmen, imam, aile büyükleri; çocukları hayata hazırlamalıdır. Öğrenci ve insanda gayretli olup, kendine lazım olacakları öğrenmelidir. İnsan dediğin, azimli, gayretli, pes etmeyen, olmalı. Her zorluğu aşma gayreti göstermeli.

Kayınvalidem 22.08.2024 Perşembe günü vefat edip, toprağa verildi. Kandıra İlçesinin 272 tane mahallesi vardır. Ama kadın cenaze yıkayıcı sadece bir tane varmış. O da, o gün izinliymiş. Kayınvalidem ta İzmit- Umuttepe gasil haneye götürülüp, yıkanmış.

Oysa cenaze yıkanması, Diyanet personeli, imam ve görevlileri tarafından halka ve de öğrencilere öğretilmeli. Her mahallede 3- 4 kadın yetiştirilmeli. Bunu okulda Din Kültürü öğretmenleri de yapmalı. Sadece bu değil! Yaşamda her ne gerekiyorsa, ana tema olarak, öğrencilere öğretilmeli. Dünya barış yurdudur. Allah cc. Yeryüzünü barış yurdu edinin, buyurmaktadır. Barışta ve savaşta her ne gerekiyorsa, tüm vatandaşlara mutlaka öğretilmelidir.

İsrail’de kadın ve erkeler 3 yıl zorunlu askerlik yapmaktadır. Bizde kadınımızı ve erkeklerimizi barışa ve savaşa hazırlamalıyız. Zalimlerin egemen olduğu dünyada, barış içinde yaşamak için çok güçlü olmalıyız. Dostlarımızla ittifak halinde olmalıyız. Zalimin dini- imanı yoktur. Biz insanları öldürmek zorundayız, diyorlar. Tanrımız böyle diyor, diyorlar! Onlarda din- iman, tanrı anlayışı yanlıştır ve çok farklıdır.

Benim insanlığa önerim; ahirette de huzurlu, mutlu olmak için dünyada her türlü zorluğu aşma yeteneğinde, becerisinde olmalıyız. Bütün varlığımızla; vatanımızı, devletimizi, milletimizi yükseltmeye çalışmalıyız. Vatan, millet, devlet, bayrak bizim beyin ve çalışmalarımızla yükselmelidir.

Müslümanın asıl olan iki esaslı görevi vardır. Bunlar;

1-      İnsanın, âlemlerin Rabbi olan Yüce Allah’a, peygamberimiz sav. Gibi, kulluk görevlerini eksiksiz yerine getirmesidir.

2-      Âlemlerin Rabbi Yüce Allah’ın yarattığı; insanlara, hayvanlara, bitkilere, doğaya, çevreye, evrendekilere karşı, görev ve sorumluklarımızı eksiksiz yerine getirmemizdir. Bu iki görevi; ilim, Kur’an ve sünnet üzere yaptığımızda, iyi insan= has mümin Müslüman oluruz, elhamdülillah.