İnsan yaratılış gereği, iyi duygulara sahip olduğu gibi, kötü duygulara da sahiptir. İnsan genlerinde, haset, kıskançlık, aç gözlülük, kötülük, olumsuzluk olduğu gibi; iyilik, güzellik, doğruluk, dürüstlük, sabır, hoşgörü, cömertlik, fazilet değerleri, Allah cc. Aşkı da bulunmaktadır.

Olumsuz duygular, insanı kötülüğe, çirkinliğe, yanlışa, olumsuzluğa sürükler. Olumlu düşünceler insanı; güzelliğe, iyiliğe, dürüstlüğe götürür. Daha doğrusu insan yaşantısında hangi duygularını beslerse, o duygular, düşünceye, eyleme dönüşür.

İnsan içindeki dikene, zehirli bitkiye su verirse; dikenler ve zehirli bitkiler can bulur, yeşerir. Güle, çiçeğe, nimete, berekete bakıp, beslerse; bu güzellikler, nimetler can bulur, ortaya çıkar. Kötü niyetler, duygular, düşünceler, eylemler gen- DNA yapısını bozar. İnsanı kötülüğe, çirkinliğe, yalana, küfre, batıla sürükler.

Örneğin; sağlık açısından zararlı olan sigara, içki, alkol, bağımlılık yapan uyuşturucu maddeler, kötü sözler, bozuk düşünceler; insanın gen yapısını bozduğu için; ahlakını da bozar. İnsanı hasta ettiği gibi kötü davranışlara da sürükler.

Kötü düşünceler, olumsuz davranışlar; insanın iyiliğini, yararlı oluşunu bitirir! İyi insan olmayı engeller. Bunun içindir ki; haram, günah olan davranışlardan sakınmalı. Çocuklara ve gençlere kötü örnek olmamalı.

İnsanlarla iyi, uyumlu, geçimli olmak çok önemlidir. İnsanlığın ve Müslümanlığın gereği budur. Sevgi, dostluk, kardeşliğin,  insanlığın ve Müslümanlığın gereğidir. İslam dini kıskançlığı, çekememezliği, bencilliği, kötü ve zararlı düşünceyi reddeder. İnsanlara ikram etmeyi, hediye vermeyi, hal hatır sormayı, ihtiyaç gidermeyi emreder. İnsan hatırını sormayı, gönlünü almayı, kırmamayı, incitmemeyi öğütler. Arkadaşlarla, komşularla, akrabalarla, insanlarla iyi geçim ister. Temiz ve helal olan yiyeceklerden, eşyalardan ikram etmeyi öğütler. Beğenmediniz eşyalardan vermeyi hoş görmez.

Mümin olan kişi, İslam dinine uygun hareket etmeli. Allah’a, emir ve yasaklarına itaat etmeli. İman ve İslam şartlarına uymalı. İnsanlara sıkıntılı, zorlu günlerde her türlü yardımı yapmalı. İlgisiz kalmamalı. Bilgisiz de kalmamalı.

Yiğit mümin ve Müslüman olmalı. Peygamberimiz ve peygamberler gibi olmalı. Dört halife özellikli olmalı. Pısırık, uyuşuk, tembel, bilgisiz, etik ahlaktan uzak olmamalı. İlim- bilim sahibi olmalı. İlim sahipleri yüksek ve faziletli kimselerdir. İlim insanları, ilmini yaymalı. Başkalarını aydınlatmalı. İlim sahibi hükmeder. İlim en büyük fazilet değerdir. Medeniyet ilimle kurulur. İlim- bilim, fen, teknik, teknoloji güçtür. Bilimsiz, tekniksiz güç olmaz. Bugün bilim ve teknolojiyi sahip olan zalimler, güçsüzleri aynen komünistler, faşistler, Naziler, Siyonistler gibi yok etmektedir! Bugün İslam medeniyeti olmadığından, İslam olanlar; güçsüz, zayıf, ezilen olarak kalmıştır. Bugün Müslümanlar bilimde, teknikte, teknolojide, edebiyatta, araştırma- geliştirmede eksiktir. Eski İslam bilginleri yeterince yetişmemektedir. Eğlenceye, dinlenceye, zevke, keyfe verilen önem kadar; kalkınma, gelişme, yükselmeye önem ve değer verilmemektedir.

Ordinaryüs Profesör Dr. Ali Fuat Başgil der ki: “ İşinde ve sözünde doğruluktan ayrılma. Hak, doğru olanların yardımcısıdır.”

Çocuk terbiye etmesi, güzel ahlaklı yetiştirilmesi, edepli, hayâ sahibi yapılması, beyninin kirletilmemesi, kalbinin karartılmaması en önemli görevlerdendir. Bu görev öncelikle ebeveyne, devlet yöneticilerine, öğretmenlere, imamlara, bilgililere, medya sahiplerine aittir. Eğitim- öğretim, terbiye etme, çocuk doğmadan önce başlar. Anne karnında eğitime, öğretime başlanmalı. Çocuk güzel sözlerle, davranışlarla, helal besleme ile anne karnında yetiştirmeye başlanmalı.

Çocuk, temiz bir anne ve babadan doğmalı. Helal beslenmeli. Beyni kirletilmemeli. Güzel ad verilmeli. İlim, din- iman, görgü kuralları öğretilmeli. Yaşatılmalı. Çocuklar; anne ve baba, öğretmen, imam, bilgililer, medya tarafından fikir birliği ile yetiştirilmeli. Bir ak, diğeri kara dememeli. Bugün böyle denilmektedir. Biri sapkın yetiştirilirken, diğeri doğru yetiştirilmektedir. Eğitimde davranış birliği sağlanmalı. Çocuk ikilemde kalmamalı. Çelişkiye düşürülmemeli. Çocuk kötülükten korunmalı. Korunmada öğretilmeli. Yalan söylememe benimsetilmeli. Kanaatkâr yetiştirilmeli. Güvensizlik oluşturulmamalı. Akıllı gençler yetiştirilmeli. Bunu sağlayamayan ülkemiz; dün yine 33 orman yangınına uğramış. 33 orman yangınında yüzlerce hektar ormanımız, evlerimiz, işyerlerimiz yandı, bitti, kül oldu! Geçen yılda 40taneden fazla yangın bir günde çıkarılmıştı. Çıkarılmıştı. Orman kendiliğinden yanmaz. 2021 yılında da yüzlerce yangın çıkarılmıştı. Daha çok Ege bölgesi ve Akdeniz bölgesinde orman yangını çıkarılmaktadır. Dün, 15 Ağustos 2024 günü 33 orman yangını çıkarıldı. Bugün de 47 yangın çıkarıldı. Bu ya akılsızlıktan ya hainlikten kaynaklanmaktadır. Başka açıklaması yoktur.

Peygamberimiz sav. Buyuruyor: “ Hiçbir baba, çocuğuna güzel terbiyeden daha üstün bir hediye vermiş olamaz.”

İnsanlara doğa sevgisi, çevre bilgisi, çevre temizliği, doğa koruması öğretilmeli. Doğal denge bozulmamalı. Doğada hassasiyet, denge yitirilmemeli. Yitirilirse, doğada görülmeyen anormallikler oluşur. Dünya yaşanılmaz hal alır. Pek çok canlı yaşamını yitirir. Göller kuruyor. Akarsular kuruyor. Göller, akarsular, denizler kirletiliyor. Hava, kara kirletiliyor. Milyarlarca canlının yaşamı son buluyor. Bu gidişle insanda sonunu hazırlıyor!

Rum suresi 11. Ayette Allah cc. Mealen buyuruyor: “ İnsanlar kendi işledikleri kötülükler sebebiyle, karada ve denizde bozulma ortaya çıkmıştır.”

Hava, su, kara, denizlerin kirletilmesi; yeşilin ve ormanların yok olması, bunların sonucunda iklim değişikliklerinin olması; hayatı zorlaştırmaktadır. 2024 yılı, son 53 yılın en sıcak yaz ayları, Temmuz ayı oldu. Zalimler mutlaka ama muhakkak yaptıklarının karşılığını görecektir. Bunda şüphemiz yoktur.

17.08.2024 günü ülkemizde 72 ayrı orman yangını sürüyordu. İzmir, Manisa, Aydın, Bolu ve iç Egede orman yangınları vardı. Bolu’da anız yangınından ormana sıçrayan yangın; 1,000 (bin) hektar= 10,000 dekar- dönüm çam ormanı yandı.

İzmir- Yamanlar Dağında ise 1680 hektar ormanlık alan yandı. Bu alanlarda orman yangını hala 5 bölgede devam ediyor.

Üç gündür orman yangını sürüyor. Bölgede saatte rüzgâr hızı 80 km. hızı buluyor. İzmir’deki yangını, piknik yapan ve piknik ateşi yakan 3 kişi çıkardı.

Çanakkale- Gelibolu da 10 yıl önce yangın çıkmıştı. Yine 3 gün önce şehitlikler yandı! Diğer bir ormanlık alanda çocukların otluk alanda sigara yakması kıvılcımı ile orman yandı. Ormanların tümünün yanması insan eli ile oldu. Çevreye ateş yakmamalı. Sigara izmariti atmamalı. Şişe, cam atmamalı.

Benim 860 metrekare bir bahçem var. Bu yazın iki defa otunu kestik, topladık. Çalı- çırpıyı topladık. Ama yakmadık. Zira bahçede sondaj kuyu suyumuzda var. Hortumumuz var. Yine yakmadık. Beyin işletmeli. Yakılan ateşten uçan bir kıvılcım, yangına sebep olabilir, düşüncesiyle yakmadık, yakmıyoruz. Kışın kontrollü şekilde, yavaşça yakmaya çalışacağız, inşallah.

Bu akılsızca, beyinsizce yapılan işlerden doğan zarar- ziyan kul hakkıdır. Milyarlarca canlı yok oluyor! Sadece insanların evi, ahırı, kulübesi, kendi yanmıyor. Orman içinde yaşayan milyarlarca canlı da yanarak yok oluyor. Bunun Allah cc. Nezdinde mutlaka hesabı olacaktır.

Zilzal suresi 99/ 7-8. Ayetin meali: “ Her kim zerre ağırlığında bir hayır- iyilik işlerse, onun ödülünü görecektir. Her kim de, zerre ağırlığında kötülük işlerse, onun cezasını görecektir.”

Maide suresi 90- 91. Ayetin mealini de öğrenip, yaşam tarzı yapınız.

Hacı Bektaş-ı Veli ra. Diyor ki: İncinsen de incitme.”

İslam dinini hakkıyla bilen, yaşam tarzı yapan, bilimden yararlanan kişi ve kişiler; çevreye zarar vermez. Kul hakkına girmez. Zalim olmaz. Zalimlik yapmaz. Bilir ki, zalimler ve kâfirlik yapanlar cehennemde olacaktır.

Müslüman sadakatle, davasına, dinine sahip olmalıdır. İffetli hareket etmeli. İyilik yapmakta hayır, fedakâr, takva, teslimiyetli, olmalıdır. İslam dinini asla unutmamalı. İslam dinine içtenlikle bağlı olmalı.

Hoca Ahmet Yesevi Hazretleri diyor ki: “ Nerede bir gönlü kırılmış kişi görsen, ona merhem ol! Mazlum kişi yolda kalsa, ona yoldaş ol!”

Dört gündür süren yangınlarla ilgili 13 fail yakalandı. Ama 72 yangın çıkarılmıştı. İnşallah diğerleri de yakalanır. Herkes hak ettiği hukuki cezayı görür. Orman yangınını söndürmek için 100 taneden fazla hava aracımız var. Yüzlerce kara aracımız var. Binlerce resmi söndürücümüz var. 125 binden fazla gönüllü ateşle savaşçımız var. Ama hava araçlarının çoğunun gece görüş özelliği yok. Bazılarının gece görüş özelliği var. Bir de şiddetli rüzgâr olursa, yangın daha da çok yayılıyor. Söndürme güçleşiyor. Orman yangınında söndürme yapanlardan, çok şehit, yaralı verdiğimiz olmaktadır.

Devlet, aile, millet, eğitimciler olarak, öyle bir millet yetiştirmeliyiz ki;

1-      Dini- imanı teslim etmeli. Hizmet edenler olmalı.

2-      İslam ahlaklı, şahane, harika, harikulade, mükemmel, muazzam, muhteşem insanlar yetiştirmeli.

3-      Devleti teslim edebilmeli.

4-      Milleti teslim edebilmeli.

5-      Vatanı teslim edebilmeli.

6-      Mavi vatanı teslim edebilmeli.

7-      Gök vatanı teslim edebilmeli.

8-      Yeşil vatanı teslim edebilmeli.

9-      Şehitler yurdu vatanımızı teslim edebilmeli.

10-   Türk Bayrağımızı teslim edebilmeli.

11-   Çocuklarımızı teslim edebilmeli.

12-   Her türlü emaneti teslim edebilmeli.

13-   Ormanlarımızı, sularımızı, denizlerimizi, göllerimizi, barajlarımızı, akarsularımızı, milli ve manevi değerlerimizi teslim edebilecek, insanlar yetiştirmeliyiz.

14-   Atalarımızdan kalan vatan emanetini teslim edebilmeli.

15-   Çocuklarımıza bırakacağımız, vatanı korumasını becerenler yetiştirmeliyiz.

16-   Yetiştiremiyorsak; ideal eğitim- öğretim, terbiye, ahlak veremiyoruz, demektir.

Hazreti Ali ra. Diyor ki: “ Haksızlık karşısında eğilmeyin. Eğer eğilirseniz, hakkınızla beraber; haysiyet- saygınlık ve şerefinizi- onurunuzu da yitirirsiniz.”

İnsan, sağlığını ve zamanını çok iyi değerlendirmeli. Boşa zaman harcamamalı. Sağlığını korumasını bilmeli. Eğer yine hasta olursa, iyileşme, tedavi olmayı en iyi şekilde yapmalı. Sağlığını iyi, güzel, hayırlı, yararlı işlerde harcamalı. Hiçbir varlığa zarar- ziyan vermemeli.

İnsan ömrünü iki alanda değerlendirmeli. Bu alanlar, görevler şunlar olmalı:

1-      Âlemleri hiç yoktan yaratan, yaşatan, var eden, yok edecek olan, tekrar yaratacak olan Yüce Allah’a; Kur’ân ’da istediği şekilde, peygamberimizin sav. Öğrettiği biçimde ibadet etmeli.

2-      Yüce Allah’ın yarattığı varlıklara; Kur’ân ‘da emredilen şekilde, peygamberimizin önerdiği biçimde; iyilik etmeli, yardım etmeli, hizmet etmeli.

3-      Milli, manevi, ilmi, insanı, evrensel değerlerimize sahip çıkmalıyız.

4-      Hem okullarda hem de camilerimizde, Kur’ân kurslarımızda; milli, manevi, dini değerlerimiz ağırlıklı öğretilip, benimsetilmeli.

5-      Bunu bugün yeterince öğretemediğimizden; ülkemizde binlerce çete, mafya türedi. Terör örgütleri 123 tane oldu. Ormanlarımız yanarken, stratejik fabrikalarımızda yanmaktadır! Bunlar sıradan vakalar değildir.

6-      Hainlik, düşmanlık edenlere mutlaka hukuk uygulanmalı. İdam cezası verilmelidir. Bugün 5. Gün oldu. Bolu ve İzmir orman yangınları devam etmektedir. Evcil hayvanlar, insanlar yanarak can verdi! Ama yangın çıkaranlar yaşamaktadır.

7-      Yasalar caydırıcı olmalıdır. Caydırıcı olmayan yasalar; kötü, çirkin, zararlı olayların önüne geçemez. Önce yeterli eğitim sonra ceza verilmeli.

8-      Anaokulundan itibaren; vatan, millet, devlet, bayrak, din- iman sevgisi verilmeli. Helal, haram öğretilmeli. Kul hakkı hassasiyeti oluşturulmalı. İyi vatandaş, iyi Müslüman yetiştirilmesi hedef, amaç edinilmeli.

9-      Çevreci anlayış kazandırılmalı. Bugün milli servet olan doğamız, çevremiz, nimetlerimiz; kirlilikten kullanılmaz hal- durum aldı.

10-   Dünya, evren kirletildi. Öyle ki, dünyanın yerküresindeki, yeraltı suyu, fosil akaryakıtlar, petrol, doğalgaz boşaltıldığı için, dünyanın ekseni 80 cm. Doğu yönüne kaydı!

11-   Atmosferdeki, karbondioksit oranı arttı. Uzayda 22 bin tane dönen uydular, araçlar var. Bunların ömürleri 15- 20 yıl kadardır. Bunlar uzay boşluğuna ve dünyamıza düşmektedir. Tüm olumsuzluklar, iklim değişikliklerine neden olmaktadır. 100 yıl öncesine göre, hava sıcaklığı 2 santigrat derece arttı! Artmaya da devam etmektedir.

Evrendeki, her sistem, düzen, nizam, intizam ilahi bir gaye, amaç, hedef içinde işlevini sürdürmektedir. Bu işleyen sistem bozulursa, düzen bozulur. İstenmeyen, beklenmeyen olaylar meydana gelir. Bunun için ilahi nizam bozulmamalı. Sisteme müdahale edilmemeli.

Dilimizi, beynimizi, kalbimizi kötülüklerden korumalı. Kalbimizi temiz tutmalı. Beynimiz zararlı düşüncelerle kirletip, bozmamalı. Mideyi haramlarla doldurmamalı. Ruhu bozmamalı. Davranışları hak ve hakikat üzere ilmi yapmalı. Bugün haram ile beslenenler pek çok bakteri, virüs hastalığı tüm dünyaya bulaştırmaktadır. Haram ile beslenenler, güzel davranış sergileyememektedir. İslam ahlakını, edebini, hayâsını, terbiyesini kazanıp, yaşam tarzı yapmak; iki âlemde huzurlu, mutlu, rahat ettirir.