İslâm dini; ilim- bilim- doğru ve yararlı bilgi, hikmet, irşat, feyiz, öğrenme, öğretme, yaşama, inceleme- araştırma, meslek, sanat öğrenme dinidir.

Şereflice, onurla, güzel yaşama dinidir. İnsan onuruna ve yapısına uygun hayat dinidir.

İslam dini yaşantısı, dünya ve ahiret huzur ve mutluluğunu kazandırır. İslam dini, İlahi, Rabbani bir hak dindir. Okumak, öğrenmek, bilmek, öğretmek, yaşamak dinidir.

Allah cc; “Yaratan Rabbinin adıyla oku!” Ayeti ile okumayı, öğrenmeyi, öğretmeyi, yazmayı emretmektedir.

İnsana bilmediğini öğreten, Yüce Allah’tır. İslam dini ve tüm bilimler, bilim dalları, Allah’ın sıfatı sonucudur.

İlim öğrenmek kadın ve erkek, herkese farzdır.

İslam dini kadar öğrenmeye, öğretmeye, onurlu yaşamaya hiçbir felsefi görüş önem vermemiştir.

İslam dini, öğrenmeye, öğretmeye, eğitime, terbiyeye, güzel ahlaka, edebe, hayâya, güzel ahlaka, dürüstlüğe, onurlu yaşamaya, azami ölçütlerde önem ve değer vermiştir.

Kur’ân ’da 750 ayetten fazla ayet; okuma, öğrenme, bilme, öğretme, meslek edinme, sanat öğrenme ve türevleri hakkındadır.

                Canım, ciğerim, dostum, kardeşlerim, internete giriniz. Araştırma- inceleme yapınız. Şu soruyu sorup, yanıtınız öğreniniz:

1-      Kur’an’da ilim öğrenmeyi öneren ayetler hangileridir?

2-      İlim öğrenmeyi teşvik eden hadisler hangileridir?

Bir Müslüman gerçek ve dosdoğru anlamda İslam bilgisine sahip olmalıdır. Aynı zamanda pek çok bilim dalını bilmeli. İslam, müminin kalbine, beynine, kanına, genlerine, ruhuna işlemeli. Âlemlerin Rabbi olan Yüce Allah’ı, hak kitabını, peygamberini sav. Canından, cananından, her varlıktan çok sevmeli. Saymalı. Saygı duymalı. Eğer bu anlamda, gerçek anlamda böyle severse, sayarsa, muhabbet duyarsa, saygı duyarsa, Allah cc. Da o mümini sever. Allah cc. Sevdiğine eziyet, azap vermez. Onu cennetine koyar.

Bilgili, bilinçli, samimi, takva Müslüman yaptığı ibadetlerin bilincinde olur. Yaptığı ibadetlerle haram, günah, suçlardan arınır, temizlenir. Bu şekilde yapılan vakit ve diğer namazlar; haram ve günahlardan korur.

Ramazan orucu da günahlardan korur.

Zekâtta haram ve günahlardan korur.

Hac ve umrede haram ve günahlardan korur.

Kurban ibadeti de haram ve günahlardan korur.

Yardım etme, sadaka verme, iyilik yapma da haram ve günahlardan korur.

İyiliği sadece ve ancak Allah cc. Rızasını kazanmak için yapar. Karşılık, bedel beklemez. Bütün ibadetleri sadece Allah cc. Rızasını kazanmak için yapar. Yapmalıdır.

Yaptığı ibadetlerin bilincinde olmayanlar, hem ibadet eder, hem de günah, haram işler.

İslam dinin mana, anlam, önem, değerini tam anlamı ile bilmeyenler; hem Müslümanım der. Hem pek çok ilah, önder, lider edinir. Onlarında yolunda, izinde olduğunu söyler.

Müslüman dediğin, tam, olgun, samimi, bilge, içtenlikle davranan ve Hakk’ı zikreden olmalıdır. Örneğin:

1-      Yüce Allah’ı farklı cümlelerle zikretmeli. Bunu bildiğimiz şekilde hakça yapmalı.

2-      Bütün günahlarımıza samimiyetle Nasuh tövbesi yapmalı.

3-      Hakça dua yapmalı.

4-      Farz ve sünnet ibadetleri peygamberimizin yaptığı şekilde yapmalı.

5-      Dini kitaplar ve bilimsel kitaplar, dergiler, gazeteler okumalı. Öğrenmeye her gün zaman ayırmalı.

6-      İslam dinini ve bilimi, mesleği, zanaatı, sanatı, teknolojiyi öğretmeli.

7-      İyilikleri sadece Allah cc. Rızası için yapmalı.

8-      Merhametli, şefkatli, müşfik olmalı.

9-      Zalimlere ve kâfirlere hiç meyletmemeli.

10-   Bidat, hurafe, batıl, küfür ehli olmamalı.

11-   Yüce Allah’a hamt etmeli, zikretmeli, ibadet etmeli, dua etmeli, tövbe etmeli, teşekkür etmeli, şükretmeli.

12-   Sadece takva- muttaki Müslümanların cennete gideceğini asla unutmamalı.

13-   Peygamberimize sas. Selâtü selam getirmeli. Onu İslam dinini yaşamada örnek, rol model almalı. Başka türlüsü ibadet olarak kabul edilmez. Oyun, eğlence, avunma, teselli olma, kendini kandırma olur.

Önce biz büyük yaştakiler kendini çok iyi, en iyi şekilde yetiştirmeli. Sonra da çocuklarımızı, öğrencileri, halkı en yararlı olacak şekilde yetiştirmeye başlamalı. Biz hem dini ilimleri hem de bilimi en güzel şekilde öğrenmeliyiz. Bilgi dolu eserler, kitaplar okumalıyız. Farklı okullara ait ders kitaplarını okumamız bize daha yararlı olur. Kütüphanelerden yararlanmalıyız.

Öncelikle dini ilimleri ve İslam ahlakını öğretip, benimsetmeliyiz.

Bilimin yarayışlı olan bilgilerini halka, insanlığa benimsetmeliyiz.

Vatan, millet, devlet, bayrak, bağımsızlık, özgürlük, vatan bütünlüğü anlayışını benimsetmeliyiz. Bu değerlerin bir iffet değeri, namus kıymetlisi olduğunu kavratmalıyız. Bu değerler olmazsa, insan olmaz. İnsan rahat, huzurlu, mutlu yaşayamaz.

Bizlerin en değerli düşüncesi ve eylemleri; İslam ahlakında yaşamamızdır.

Dinimizin çok değer verdiği bir hususta, özelliği de; İslam ahlakına sahip olmamızdır. İslam ahlakı olmayanlar, öncelikle kendileri akıllı, zekice, doğru, dürüst, iyi, güzel hareket edemezler. Hem kendileri bu anormallikten zarar görürler. Hem de başkalarına zarar verirler. Ülkemizde her gün binlerce kişi bu akılsızlığı, kafasızlığı, yanlışları yüzünden perişan olmaktadır. Akılsızlığın cezasını çok ağır ödemektedir. Müslümanca hareket edilebilse, bu bela, dert, musibet, kötü olaylar olmayacaktır.

İslam ahlakı dünyada yaşansa, dünyada barış, esenlik, dostluk, kardeşlik, huzur, mutluluk, rahatlık olur,

İslam dini maddi, manevi anlamda temizlik dinidir.

Müslüman fiziki olarak, üst- baş, ev, sokak, cadde, park, bahçe, çevre olarak temiz olmalı. Temiz tutmalıdır. Tutmuyorsa, o bir Müslüman değil, çevresini kirletmede, özür görmeyen, hayvani bir anlayışta olur.

Müslüman manevi anlamda temiz olmalıdır. Niyetleri, duyguları, düşünceleri, eylem, davranış, hareketleri temiz olmalıdır. Olmuyorsa, ondan iyi bir Müslüman olmaz. Hain olur.

İslam dininde maddi, fiziki temizlik, imanın yarısı kabul edilmiştir. İbadetler, boy abdesti, namaz abdesti olmadan, üst- baş, yer temiz olmadan, olmamaktadır. Taharet etme, üst- baş, yer temizliği zorunludur.

Müslüman her zaman şık, temiz, estetik, harika, harikulade, şahane, enfes, imrenilen olmalıdır. Çok iyi giyimli, bakımlı olmalıdır. Temizlik; Allah’ın emri, peygamberimizin öğüdüdür. Temizlik; bedeni, ruhu, sağlığı olumlu etkiler. Dünyada çıkan tüm bulaşıcı salgın hastalıklar; haram, pis, mundar yemelerden kaynaklanmaktadır.

2019 yılında tüm dünyayı etkileyen, Kovid 19 bulaşıcı hastalığı da Çin’de Vuhan kentinde bir pazarda satılan pis, haram etlerden dünyaya yayılmıştı. Şimdi 2024 yılında Maymun Çiçeği hastalığı da yine Afrika’da haram, mundar etlerden bulaştı. Tüm dünyaya kontrolsüz yayılmaktadır. Müslüman olmayanlar haram, helal demeden her şeyi yemektedir. Bu da hastalık olarak tüm dünya insanlığını etkilemektedir. Tarihte çıkan bulaşıcı hastalıklarda yine bu şekilde insanlığa yayılmıştı.

Müslüman dünyanın iyisi, güzeli, yararlısı, dürüstü olan etkin, yetkin, olgun insanıdır. Kendini en güzel şekilde yetiştirir. Helalinden, dürüstçe, emeği karşılığında kazanır. Helalinden çalışmak, kazanmak, Allah cc. Emridir. Peygamberimizin sas. Sünnetidir. Bütün peygamberlerin bir mesleği vardı. Emekleri ile geçinirlerdi. Peygamberler başkalarından yardım, bağış, hibe yardım almazlardı. Buna rağmen ellerinde olanı, ihtiyaç sahiplerine verirlerdi.

Dünya, ahiretin tarlasıdır. Dünyada ne yaparsa, kazanırsa, ahirette onun karşılığını görecektir.

Âlemlerin Rabbi Yüce Allah’ın ölçülerine, emir ve yasaklarına uygun yaşamayanlar; dünya ve ahirette kaybedenlerdir. Kaybedenler olacaktır. Hep böyle olmaktadır. Huzur ve mutluluklarını bozmaktadırlar.

Dünya hayatı ile ahiret hayatı arasında denge, ölçü koyup, öylece hakça yaşamalı.

Dünya hayatını en iyi şekilde hakça değerlendirerek, yaşamalı.

Allah cc. Dosdoğru, dürüst, adil olmayı emrediyor. Bu bir tavsiye- öneri değil, emirdir.

İnsan için en değerli olan İslam imanıdır. İman olmazsa, Müslüman olunmaz.

İnsan en kutsal varlıktır. Haklarına dokunulmazdır.

İslam dini sevgi, saygı, muhabbet, dostluk, kardeşlik, barış, adalet, dürüstlük gibi çok önemli binlerce değer yargısı üzerine kurulmuştur. Bu değerler ilahi, rabbani değerlerdir. Yahudi Siyonistlerin bozuk teorileri gibi değildir.

İnsanların her biri farklı bir dünyadır. İnsanlar arasında detayda farklılık olması, yaratılış gereğidir.

Müslüman zarar- ziyan vermez. Verenden, Müslüman olmaz.

Müslüman diğerkâm, özverili, fedakâr, cefakârdır.

Müslüman canilere, katillere, katliamcılara, soykırımcılara, İslam düşmanlarına, Müslüman düşmanlarına destek vermez. Verirse, günahlarına ortak olur.

Müslüman, İslam dinine içtenlikle, samimiyetle, sadakatle bağlı olmalı. Kendine başka sapkın görüşleri edinmemeli.

Gerçek ve iyi Müslüman özelliği, niteliği, sıfatı taşımalı.

Müslüman hak ve hakikatten, doğru ve gerçeklerden bir milimetre ayrılmamalı.

Müslüman gerçek bilim öğrenmeli. Sapıkların teorilerini bilim diye benimseyip; biz Şempanze maymunundan türemeyiz, gibi Yahudi saçmalıklarına inanmamalı.

Müslüman, Hkk2ın yolundan, peygamberimizin izinden ayrılmamalı.

Müslüman, dünyada olup- biten olaylardan ders, ibret almalı. Dünyaya kör, sağır, dilsiz, akılsızca bakmamalı.

Müslüman akıllı, zeki, bilgili, meslekli, zanaatkâr, sanatçı, toprakla ilgilenen, hayvan yetiştiren olmalı. Çalışkan olmalı. Bildiği işi yapmalı. Bilmiyorsa, önce öğrenmeli. Bugün her mesleği bedava, ücretsiz öğrenme olanağı var. Hem de öğrenirken devlet ücret ödemektedir. Müslüman cahil cühela, çapulcu, hayta olmaz, olmamalı. Müslüman zengin- varsıl olmalı. el aleme muhtaç olmamalı. Başkasına el açmamalı. Etek öpmemeli. Helalinden çalışıp, helal kazanmalı.

Günümüz dünyasında büyümek, gelişmek, güçlü olmak, ezilmek, hükmetmek için zengin olmalı. Ama zenginliği Müslümanca kullanmalı. Zalim kâfir gâvurlar gibi kullanmamalı.

Müslüman sabırlı olmalı. Ahırdan çıkmamış dana- tosun gibi sağa sola saldırmamalı. Bugün saldırganlar artık her tarafa çok zarar vermektedir. Gangsterlik, çetelik, mafyalık, holiganlık, eşkıyalık, teröristlik, hırsızlık, dolandırıcılık, stokçuluk, haram ve suçun her çeşidi yapılmaktadır. Bu ahlaksızlığın çokluğundan, adaletin yerli yerinde uygulanmayışından kaynaklanmaktadır. Onlarca suçu olan sokaktadır ve suç işlemeye devam etmektedir.

Biz Müslüman olarak, İslam ahlaklı ve çok sabırlı olmalıyız.

Eyüp peygamber as. Sabrı taşımalıyız.

Hazreti İbrahim as. Peygamber gibi sağlam imanlı, Allah’a teslimiyetli olmalıyız.

İlyas as. Peygamber gibi tevhit mücadelesi vermeliyiz.

İsa as. Peygamber gibi zorluklara katlanmalı ve dayanmalıyız.

Meryem anamız gibi iffetli, namuslu olmalıyız.

Hazreti Muhammed sas. Gibi her yönüyle en güzel numune örnek olmalıyız.

Nuh as. Peygamber gibi afetlerden korunmayı becermeliyiz. Afetlerden korunma eğitimi almalıyız.

Yakup as. Peygamber gibi Allah’a güvenmeliyiz.

Yunus as. Peygamber gibi en zor günlerde sabrederek, kurtuluş için çabalamalıyız.

Yusuf as. Peygamber gibi sabırla yükselmeyi becermeliyiz.

Hazreti Ebu Bekir gibi Allah’a sadakatle bağlanmalıyız.

Hazreti Ömer ra. Gibi adil- adaletli olmalıyız.

Hazreti Osman ra. Gibi hayâ, edep, ahlak sahibi olmalıyız.

Hazreti ali ra. Gibi cesaretli, girişimci, atılgan ve ilim sahibi olmalıyız.

Peygamberimiz sas. İnsanları ve tüm varlıkları severdi. Çevreci anlayışa sahipti.

İbadetlerini özenle, en güzel şekilde, kendine öğretilen biçimde yapardı.

Asla yalan ve iftira etmezdi.

İslam ahlakı, Kur’ân ahlakı ile yaşardı.

İlahi hakikatleri anlatırdı.

İman ve İslam dinini anlatırdı.

Batıl, küfür, sapıklık, sapkınlıktan kaçınılmasını önerirdi.

İman ile akıl ilişkisini açıklardı.

İmansızların cehennemde olacağını bildirirdi.

İnsanların dünya ve ahirette nasıl mutlu olacaklarını açıklardı.

İnkârcıların ahirette de çok perişan olacağını bildirirdi.

İslam dinini ve bilimi öğrenmeyi önerirdi.