Takva-muttaki Mümin ve Müslüman olmalı. Oldun mu; en iyisi, güzeli, doğrusu, gerçeği, yararlısı, harikası, harikuladesi, şahanesi, estetiği, dürüstü, adaletlisi

 İslam dinini eksiksiz yaşayan, bilge olmalı. Kur’ân’ı, peygamberimiz sav. Gibi yaşayan olmalı. Bilgili, bilinçli, samimi, dini bütün Müslüman olmalı. Bilgin, bilge, samimi, dindar Müslüman olmalı.

Takva bir şemsiye terim olup, bir taraftan tüm haramlardan- günahlardan uzak durmaktır. Diğer taraftan da; inanç, ibadet, güzel ahlak, muamelat, doğru davranışları kapsar. Bizleri Allah’tan ve dininden uzaklaştıran, her türlü inanç ve eylemi terk etmek, takvanın kapsamına girdiği gibi, bizi Allah’a yaklaştıran, her doğru inanç, düşünce, güzel söz ve eylemde takvanın kapsamına girer.

Takva, doğru inancın ve davranışın içtenlik ve samimiyetle beslenmesi, üretilmesi ve ortaya konmasıdır. Ayni zamanda takva, samimi olanlar, olmayanı birbirinden ayıran, bilinçli olma halidir. Bu bilinç, kişinin hem kalbini, beynini, davranışlarını, ruhunu kuşatır.

Âlemlerin Rabbi Yüce Allah cc. Kur’an’da; müminlerin imanı gereği, diğer güzel sıfatlarla birlikte, takva- muttaki olmalarını ister. Hatta cennete muttaki Müslümanlar girecektir, der. Onların güzel takva elbisesi giydiklerini söyler! Takva müminler, takvanın gereği; tüm kulluk görevlerini eksiksiz yaparlar. Sakıncalı davranışlardan sakınıp, kaçınırlar.

Peygamberimiz sav. Buyuruyor: “ Allah’ım, senden; hidayet, takva, iffet ve gönül zenginliği istiyorum.”

Bakara suresi 2/ 196. Ayet: “ Haccı ve umreyi, Allah için tam yapın.”

Peygamberimiz sav. Buyuruyor: “ Yüce Allah acizliği kınar. Hâlbuki akıllı olmalısın. Bir işin üstesinden gelemediğin zaman, Allah bana yeter. O ne güzel vekildir, de.”

Nisa suresi 4/ 100. Ayet: “Allah yolunda hicret eden kimse, yeryüzünde gidecek birçok güzel yer ve bolluk bulur.”

Hicret- göç etmekten çekinmeyin. Donanımlı olun ve en güzel yaşayacağınız yerlere göç edin. Ama kendinize sahip olun. Kendinizi kaybetmeyin! İnançlı, dindar, güzel İslam ahlakı, iffetli, en güzel örnek olarak yaşayın. Söz, yazı, görsel ve davranışlarınızla en güzel örnek olmayı sürdürün. İnsanlara selam verin. Hal hatır sorun. Hastalandığında, ziyarete gidin. Cenazelere katılın. Çağırana gidin, davete gidin. Dua edin. Hediye verin. Peygamberimiz örnek alarak davranın. Herkesin hak ve hukukunu mutlaka koruyun. Kul hakkına asla girmeyiniz. Yetim ve güçsüzlere yardımcı olun. Kur’an’ı yaşayarak, en güzel şekilde örnek olun.

Sakin ha! İslam dini dışında inanç, yaşam tarzı, düşünce sistemi olarak hiçbir felsefi, beşeri, ideolojik düşünceyi benimsemeyin. Her ideoloji sapıklıktır, sapkınlıktır, batıldır, küfürdür, hurafedir. Süsleyip, yalanlarla bezedikleri her ideoloji İslam, Müslüman karşıtıdır. Çok uzak durulmalı. Allah’a sığınılmalı. Hepsi de deizm, ateizm özelliklidir.

Gerçek anlamda imanın tadını almış kişi; Allah’ı, hak dinini, peygamberini herkesten çok sever; önüne başkasını geçirmez. Sevdiğini Allah cc. İçin sever. Sevmediğini de Allah cc. İçin sevmez. Hak ve hakikate erdikten sonra tekrar batıl ve küfüre düşmemek için gayret eder. Allah’tan ve dininden razı olur. Müslümanları dost edinir. Haramlardan sakınır. Allah’tan başka ilah tanımaz. Allah’ın dininden başka yola girmez. İslam dininde emredilen ibadetleri isteyerek, dosdoğru yapar. Bozuk ve bozguncu olan din düşmanlarının peşine takılmaz.

İmam Gazali diyor ki: “ İnsan iki et parçasıyla ölçülür. Kalbi ve diliyle.”

Fussilet suresi 33. Ayette mealen Allah cc. Buyuruyor: “ ( İnsanları) Allah’a davet eden- çağıran, iyi ameller işleyen ve ben Müslümanlardanım, diyenden, daha güzel sözlü kim olabilir.”

Müslüman, aklı güzel ve iyi kullanmayı, çocuklarını doğru yetiştirmeyi, ilkeli ve kurallı yaşamayı becerir, becermelidir. Çağa uygun yetişmeyi, bilge ve güzel ahlaklı olmayı becermelidir. İnsanlarla sosyal iletişim, ilişki kurmayı, sorun yaşamamayı, sorun olursa, çözmeyi becermeli. Kavga, gürültü yapmamalı. Efendi, akıllı, sabırlı, çözüm odaklı çalışmalı. Huzur ve mutluluğu bozmamalı. Sınırları aşmamalı. Birbirine çok müdahale etmemeli, karışmamalı. Sosyal hayatı severek, yaşamalı.

Lev Tolstoy diyor ki: “ Gafiller anlayamaz. Zira insan anne ve babasız yaşar ama Allah ’sız yasayamaz.”

Goethe WA I diyor ki: “ Yaratılmışların en üstünü Hazreti Muhammet peygamberdir.”

Şems-i Termizi diyor ki: “ Ne zaman sapkın düşmanlarım çoğaldı. O zaman doğru yolda olduğumu daha iyi anladım.”

Nahl suresi 128. Ayet: “Çünkü Allah takva ile hareket edip, iyiliği seçenlerle beraberdir.”

Zümer suresi 27. Ayet: “ Muhakkak ki, biz, düşünüp, ders alsınlar diye, insanlar için, bu Kur’an’da her türlü örneği ortaya koyduk.”

Al-i İmran suresi 76. ayet: “ Allah takva sahiplerini sever.”

Al-i İmran suresi 146. ayet: “ Allah sabredenleri sever.”

Her şey zıddında gizlidir. Doğru ve gerçeklerin zıddını yapmak; felakettir, fecaattir, vahşettir. Hakkın zıddından ibret ve dersler çıkarın.

Tevbe suresi 119. Ayet: “ Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve doğrularla beraber olun.”

Peygamberimiz sav. Buyuruyor: “ Kişi dostunun dini üzerinedir.”

Allah cc. Hucurat suresi 15. Ayetin meali: “ Müminler ancak Allah’a ve Resulü ’ne iman eder, ondan sonra asla şüpheye düşmeyen, Allah yolunda mallarıyla, mallarıyla savaşanlardır. İşte doğrular ancak onlardır.”

Peygamberimiz sav. Buyuruyor: “ Bir kadın, şu dört özellik için nikâhlanır. Malı için, soyluluğu için, güzelliği için, yakutta dindarlığı için. Siz dindar olanını tercih edin ki, eliniz dert görmesin.”

Zariyat suresi 55. Ayetin meali: “ Sen yine de öğüt ver. Çünkü öğüt müminlere fayda- yarar verir.”

Peygamberimiz sav. Buyuruyor: “ İnsanlar kendilerini uyanık sanırlar. Oysa uykudadırlar. Öldükten sonra uyanırlar.”

İbrahim Ethem ra. Diyor ki: “ Yamadık dünyamızı yırtarak, dinimizden, ondan dolayı, Allah, dinide, dünyayı da aldı, elimizden.”

Hazreti Mevlana’nın ra. 7 öğüdü:

“ Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol.

Şefkat ve merhamette güneş gibi ol.

Başkalarının kusurlarını örtmede gece gibi ol.

Hiddet ve sinirlilikte ölü gibi ol.

Tevazu ve alçak gönüllükte toprak gibi ol.

Hoşgörülükte deniz gibi ol.

Ya olduğun gibi görün ya göründüğün gibi ol.”

DEVLET YÖNETİCİLERİNE BİR BİLGİ VERİŞİM, ÖĞÜDÜM OLSUN: “ Ne ölçüde İslam dini değerleri ile bilimin verilerini; ortak, bir arada kullanırsanız, o ölçüde başarılı olursunuz.

Ne ölçüde İslam dini değerlerini kullanmaz, bilimsel verilere uymazsanız, o ölçüde başarısız olursunuz.

İslam dinin tüm değerlerini; yeri, zamanı, durumu geldiğinde, mutlaka ama muhakkak kullanmalı.

Devlet yönetimi, dini değerlerden yoksun yönetilemez.

Devlet yönetimi, bilim verilerinden ayrı yönetilemez.

Kur’ân aynı zamanda ilimdir, dosdoğru gerçek bilgidir. İnsan, birey, aile, toplum, devlet yönetimi ile ilgili hükümleri bulunmaktadır.

Bilim, hak din olmadan yapılamaz.

Bir örnekle durumu anlatalım: 1991 yılı öncesi dünyada 50 taneden fazla devletin yönetim şekli; sosyalizm- komünizm idi. Hak din yoktu. Din düşmanlığı her alanda vardı. Birkaç ayda hepsi çöktü.

Yine dünyada kapitalizm- demokrasi denilen, 100 taneden fazla ülke var. Hak dini değerleri olmadığından, hepsi de insanlığın başına beladır.

Başarılı olmak için hak din İslam ile bilimin verileri birlikte kullanmalı. Halka, halklara hakça, hukukça, adilce davranmalı. Böyle olursa;

Yoksulluk, canavarlık, vahşet, vahşilik, dehşet olaylar son bulur.

Barbarlık, eşkıyalık, anarşi, şiddet, terör, haydutluk, kabalık olmaz.

Eğitim- öğretim, kültür, sanat, meslek ile birlikte adalet ve hukuk kullanılmalı.

Açlık son bulur.

Sağlık ve yaşam kaliteli olur.

Eğitim- öğretimde verim ve kalite olur.

Kültür politikaları hayâsızca, edepsizce, arsızca yapılmaz.

Nitelikli eğitim- öğretim yapılır.

Toplumda kadın- erkek arasında hukuk işler.

Temiz su, temiz çevre, yaşanabilir dünya kurulur.

Erişebilir temiz, sağlıklı enerjiye ulaşılır.

İnsana yakışır bir düzen, nizam, intizam kurulur.

Ekonomi büyürken, yaygınlaşır. Sömürü ortadan kalkar. Helal, haram dikkate alınır.

Sanayii, tarım, hayvancılık, ziraat, alt yapı, üst yapı en verimli ve kaliteli olur.

Kişiler arası eşitsizlik olur, uçurum olmaz.

Sürdürebilir kalkınma, gelişme, büyüme, gelişme, medenileşme olur.

Sorumlu üretim ve tüketim olur. İsraf olmaz.

İklimler değişmez.

Sular kirlenmez.

Çevre bozulmaz.

Karasal yaşam kalitesizleşmez.

Hava kirlenmez.

Barış, adalet, güçlü kurumlar oluşur.

Hedefler ortaklaşır.

Toplum bireyleri birbirine dost, kardeş olur.

Sadece bilim verileri ile devlet yönetilemez. Bunu komünist- sosyalist rejimlerde gördük.

Kapitalist rejimlerde huzur, mutluluk sağlanamaz. Kapitalistler, halkı soyup, soğana çevirir. Kapitalizmde de, komünizmde de çalışanlar köle olur.

Komünizmde özel mülkiyet hakkı ve halkın girişimciliği, yatırımı yoktur. Devlette bu işi, devlet eli ile başaramaz.

Kapitalizmde 1980 yılından sonra özelleştirme furyası başladı. Ülkemizde de 1986 yılında kamu malları, işletme ve kurumları özelleşti. Kapitalistler piyasayı ele geçirdi. Devlet 2018 yılından beri piyasayı kontrol edemiyor. Halk, kapitalistlerin sömürüsü ile gittikçe yoksullaşıyor.

Sadece dini verilerle devlet yönetilemez.

Sadece bilim ile devlet yönetilemez.

İslam ve bilim ile birlikte devlet kolay yönetilir.

Sadece devlet yatırımları ile ülke kalkınmaz.

Sadece kapitalistlerin yatırımları ile halk rahat edemez.

Hem devlet hem özel sektör birlikte yatırım yapmalı. Piyasayı dengelemeli.