Bir insanın niyeti, duyguları, düşünceleri, bilgisi dosdoğru olursa; davranışları, hal ve hareketleri, eylemleri de doğru ve yararlı olur. Eğer niyetleri, duyguları, düşünceleri, bilgileri yalan ve yanlış olursa; davranışlar, hal ve hareketler, eylemlerde, yanlış, çirkin, zararlı, olumsuz olur. Bunun için niyetlerimizi iyi, duygularımızı güzel, bilgilerimizi ilmi yapmaya çalışmalıyız. Vücudumuzun gen- DNA yapısını da bozmamaya çalışmalıyız.
Bizler, anne ve babadan, atadan gelme, genlerimizle sağlıklı olmalıyız. Bunun için soyumuzda, bozuk gen- DNA olmamalı. Bunun için sağlıklı, helal, yeterli, dengeli, doğal, taze besinlerle, gıdalarla beslenmeliyiz. Zararlı ve kötü
Maddeler gen- DNA yapısını bozar. Bunun için sigara, tütün ürünleri, bağımlılık yapan zararlı uyuşturucu maddeler, içki, alkol ve benzerlerini asla kullanmamalı. Haram da yememeli, içmemeli. Bunlar insanların fıtri yapısına, yaratılış güzelliğine olumsuz zararlar verir. Kötü, çirkin, bozuk, zararlı düşüncelerde, insanların gen yapılarını olumsuz etkiler. Ahlakı yapıya zarar verir. Bunun içindir ki, Yüce Allah’ın emir ve yasakları doğrultusunda bir yaşantı sürdürmeliyiz. Allah cc. İnsanları hiç yoktan yarattı. Yarattığı insanların güzel, iyi, sağlıklı yaşamaları için; reçetesini, kullanma kılavuzunu vahiy yoluyla insanlara bildirdi.
Bu bilgilere uyarak yaşamalıyız. Aksi halde Allah’ın karalarda yaşayan bir milyondan fazla canlının, denizlerde yaşayan 2 milyondan fazla canlının en zararlısı, tehlikelisi insan olur. Olmuştur da! Bugün sapık, sapıtmış, zalimleşmiş insandan daha çok, hiçbir canlı; yaratılan varlıklara zarar- ziyan vermemektedir.
Âlemlerin Rabbi Yüce Allah’ın ilmine, hikmetine, irfanına, dinine uyarak yaşayan insan; iki âlemde huzurlu ve mutlu olur, inşallah.
İki âlemde huzurlu, mutlu olmak için İslam dinine ve ilmin değerlerine temiz akılla uymak gerekir. İslam ahlakı, hoşgörüsü, sabrı, amaçları, anlayışı ile yaşamalı. Doğru iletişim ve diyalog kurmalı. Doğru kararlar vermeli. Adil, adaletli olmalı. Adaletin olmadığı yerde kimse huzurlu, mutlu, rahat olmaz. Yönetime halkın kendisi katılmalı. Halkın görüşleri alınmalı. Halk ile işbirliği yapılmalı. Herkes kendini edebi ile anlatabilmeli. Kendini tanıtmalı. Herkes kendini geliştirmeli. Sorumlu davranmalı. Sorun çözmede devlet, millet ortak hareket etmeli. Zaman ve mekân doğru kullanılmalı.
Devletin İslam anlayışı ile hareket etmesi gerekir. Eğer etmese; ondan vatan, millet, devlet dostu olma beklenemez. İnsanlık düşmanı bir hain olur. Bugün de ülkemizde İslam inancı olmayanlar, insanlık düşmanıdırlar. İnsanlara ve tüm varlıklara zarar vermektedirler. Vatan, millet, devlet düşmanlığı yapmaktadırlar. Bu hep böyle olmuş, böyle olacaktır. Bunun için İslam olamayanların, insan da olamayacağı bilinmelidir.
Öncelikle bilgili bilinçli takva donanımlı Müslüman olmak gerekir. Öncelikle dosdoğru, dürüst ve adaletli olmak gerekir. İnsana, aileye, topluma, devlete, vatana önem vermek gerekir. İslam dinine bağımlı olmayanlar, düşmana bağımlı olur.
İslam değilseniz, İslam ile davranmıyorsanız, bilin ki, yalan ve yanlış içindesiniz. Kendinizi överek, beğenmeniz, avutmanız yarar sağlamaz. Bugün ülkemde İslam’a bağlı olmayanların çok büyük çoğunluğu vatan, millet, devlet, insanlık düşmanıdır. Dünyada da böyledir. Önce insan olmalı. Sonra İslam olmaya karar vermeli. İnsan olmayanlar, İslam olamazlar. Maymunlar İslam olamazlar. Çünkü akılları ermez, yetmez.
Müslüman, Allah’ın iradesi, sözleri, emir ve yasakları doğrultusunda hareket etmeli. İslam değerlerini yaşantısında uygulamalı. İnsan, İslam değerleri ile değer, önem, kıymet, iyilik kazanır. İslam karşıtı olan görüşlerden, ideolojilerden, sapkın düşüncelerden zerre kadar hayır, iyilik, yarar gelmez. Haram, günah gelir.
Müslüman öncelikle doğru, dürüst, adil, cömert, çok çalışkan, danışan, öğrenen, soran, hak ve hukukla davranan olmalı. Diğerkâm olmalı. Dostça, kardeşçe davranmalı. Duyarlı, hassas, dakik olmalı. Fedakâr, vefakâr, güvenilir olmalı. Kur’ân ve peygamber özellikli olmalı. Hoşgörülü, iyiliği alışkanlık eden, konuksever, özverili olmalı. Sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmeli. Paylaşımcı, dayanışmacı olmalı.
Müslüman, Müslüman olmalıdır. Müslümanca yaşamalıdır. Müslüman, Kur’ân, sünnet, ilimle yaşamalıdır. Sevgi, saygı ile yaşamalıdır. Sözünün eri olmalı. Verdiği sözde mutlaka durmalı. Maddi, manevi anlamda temiz olmalı. Vatan, millet, devlet sevmeli. Sevmeyenden; Müslüman değil hain, düşman olur.
Müslüman tahkiki iman sahibi olmalı. Yanı bilerek, araştırarak, inceleyerek, öğrenerek iman etmelidir. Böyle bir imana sahip olursa; bilgili, bilinçli Müslüman olur. Başkalarına kanıp, aldanmaz. Her bilgiyi görerek, bilerek, öğrenerek, ilimle bilir. Aldanıp, kanmaz.
Taklidi iman sahipleri, bilmeden, öğrenmeden, araştırmadan iman ederler. Anne ve babadan Müslümanlığı gördüğü için Müslümanım demektedir. Bilgisiz, bilinçsizdir. Başkalarına aldanıp, kanar. Başkaları tarafından kötülükte kullanılır. Günde birkaç gün bile İslam dininden çıkabilir. Bilgi, bilinç yoktur. İslam dininden çok küfre, batıla hizmet eder.
Bunun için ilim, bilim, bilgi sahibi olmalı. İslam dini ilimlerini öğrenirken, bilimsel bilgileri de öğrenmeli. Cahil cühela olmamalı. Müslümana cahillik yakışmaz. Cahil insanlar Müslümanlığı sürdüremez. Bugün bu tip Müslümanlar, İslam’dan çok küfre, düşmana hizmet etmektedir.
Bunun için ilim sahibi olmalıyız. Müslümanların öncelikle öğrenmesi gereken bilgi; ilimdir, bilimdir, dindir, imandır.
Kur’ân, sünnet, akait, siyer, tefsir, ahlak, ilmihal bilgisi öğrenmeli.
Aynı zamanda Türkçe, Sosyal Bilgiler, Fen Bilgiler, Sayısal Bilgiler, psikoloji, istatistik, coğrafya, astronomi, jeoloji, biyoloji, ölçme ve değerlendirme, pedagoji ve diğer bilimsel ve teknik bilgileri de mutlaka öğrenmeliyiz. Meslek, sanat, zanaat, teknik, teknoloji öğrenmeliyiz.
Müslümanlar ahlak konusunda da bir bütünlük, güzellik içinde olmalıdır.
Müslümanlar millet olarak her yönüyle kendine yeter olmalı. Kendine yetmelidir. Her yönüyle bir bütünlük içinde olmalı. Öncelikle doğru, dürüst, adaletli, adil olmalıdır. Başkalarıyla dostluk, kardeşlik, arkadaşlık kurmalıdır. Diğerkâm olmalı. Fedakâr olmalı. Huzurlu ve mutlu olmanın yolunu bulmalı. Ümit var olmalı. Ümitsizliğe asla düşmemeli. Zor durumlarda dostlardan mutlaka destek almalı. Allah’a güzel kul olmalı. Sabırla işine devam etmeli. Görevine sabırla sebat etmeli. Sevgi, saygı içinde olmalı. Saygın olmalı. Sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmeli. Allah’a teslimiyet içinde olmalı. Alçak gönüllü, ağırbaşlı, anlayışlı, empatili, yardımsever, dayanışma içinde, paylaşan olmalı.
Müslüman, ilim- bilim- doğru bilgi, din- iman, sanat, meslek insanıdır. Böyle olmalıdır. Müslüman, Kur’an, peygamber sav, sünnet merkezli davranmalıdır. Kur’ân Müslümanlığı deyip, peygamberimizi dışlayan, hain alçaklara inanmamalı. Bizler İslam dini Müslümanlarıyız. Peygamberimizi dışlayandan, yok sayandan, Müslüman olmaz. Bu Tevhit ve Şehadete uymaz. İnsanlığa, Kur’an’ı bildiren, peygamberimizdir. Yaşamasını öğreten peygamberimizdir.
Bizlerde Kur’an’ı, peygamberimiz gibi yaşamalıyız. Peygamberimiz gibi; güvenilir – emin Müslüman olmalı. Çok çalışkan olmalı. Planlı programlı, projeli, stratejik, kaliteli, verimli çalışmalı. İslam ilkeli, kurallı, merhametli davranmalı. Hoşgörülü, yardım eden, yardımı seven olmalı. İnsanlara değer veren olmalı. Cesaretli, hak -hukuku gözeten, verdiği sözleri tutan, iyi geçimli olan olmalı. Sevgi, saygı içinde yaşamalı. Kimseyi küçümsememeli. Cömert ve cesaretli olmalı. İbadetleri peygamberimiz gibi yapmalı.
Müslümanlar, Kur’ân ve sünnete uygun hareket ederken, ilmin gerçekleri ışığında davranmalı. İslam dini de ilim de Allah’tandır. Müslüman en ideal, en yüksek, en güzel ahlak sahibi olmalı. Ahlak ve muamelat güzel olmadan, Müslüman iyi, güzel olmaz.
Müslümanlar, İslam dini ve ilim ile şekillenmeli. Adil olmalı. Dosdoğru olmalı. Dürüst olmalı. Bilim ehli olmalı. Teknik, teknoloji sahibi olmalı. İslam, Müslüman kişiliğine uygun yaşamalı. Alçak gönüllü, ağırbaşlı, akıllı, zeki, bilgili, kültürlü, meziyet sahibi olmalı. Efendi olmalı. Şık olmalı. En güzel örnek, numune, harika, şahane olmalı. Başkalarına güzel örnek olmalı. İnsanlara iyi davranan olmalı. Özellikle anne ve babasına, kardeşlerine, akraba, komşularına çok iyi davranan olmalı. Başkaları hakkında iyi düşünmeli. Dedikodu, çekiştirme, laf taşıma gibi haram olan davranışlarda bulunmamalı. Hem Müslümanım deyip, hem haram- günah işlemek akıl işi değildir. Aptallıktır. Haramlar, iyiliklerin ve ibadetlerin sevabını silip, süpürür; sıfırlar hatta eksiye dönüştürür. Samimi ve bilinçli şekilde ibadet eden birey; haram, günah işlemez, işlememeli.
Müslüman aklını, İslam ve bilim ile dosdoğru işletmeli. Analitik düşünmeli. Hatta düşünme biçimlerinden tümünü kullanmalı. Cesaretini aptalca kullanmalı. Sabırla hareket etmeli. Çalışkanlığı bilimsel yolla gerçekleştirmeli. Fedakâr, cefakâr, diğerkâm, özverili olmalı. Sorumluluk ve görevini eksiksiz yerine getirmeli. Mesleğini en iyi şekilde öğrenerek, icra etmeli. Böyle olursa, ihya eder, mamur eder. Bayındır eder, imar eder. Aksi halde berbat ve harap eder.
Müslüman eğer en iyi insan olmaya niyetli değilse, o Müslüman gelişmez, geriler. Bugün Müslümanların büyük çoğunluğu gelişme içinde değildir. Zira ne din ne de bilim bilmektedirler. Düşmanların oyununa cehaletleri yüzünden gelip, millet olmaktan çıkmaktadırlar. İlletli, zilletli olmaktadırlar. Haramları işlemeyi alışkanlık etmektedirler. Düşmanların değirmenine su taşımakta, düşman değirmenlerine, kendi aleyhlerinde işletmektedirler. Bunda Müslümanların payı çok büyüktür. Zira iyiliği emretmemekte, kötülüğü önlememekte, tebliğ- hakkı bildirme yapmamaktadırlar.
Müslüman güvenilir olmalı. Güven vermeli. Hoşgörü ile davranmalı. İnsan kazanmalı. Dost yapmalı. Dost kazanmalı. Düşmanları azaltmalı.
Müslüman her türlü kötülükten, çirkinlikten, zarar vermekten, pislikten, olumsuzluktan uzak olmalı. Uzak kalmalı.
Müslüman yalanı, yanlışı, hatayı, kusur işlemeyi alışkanlık etmemeli. Yaptığı yanlışların farkına olup, tövbe edip, iyileşmeli.
Müslüman kibar olmalı. Nezaketli, zarafetli, efendi, ince, nazik olmalı. bir hanımefendi, beyefendi olmalı.
Müslüman sabırlı, sabırlı, sabırlı olmalı. Bugün sabretmenin önemini hala bir kısım insanlar anlayamamış. Sabretmemenin cezasını çok ağır ödemektedir.
İslam dininde sabırlı olmak çok değerlidir, önemlidir, bir emirdir.
Müslümanlar sevgi, saygı, barış insanıdır. Saldırıya uğradığında bile ilkeli, kurallı davranandır. Müslümanlar, kâfirlere, münafıklara, zalimlere, sapkınlara, sapıklara asla bir gram, bir milimetre bile yakın olmaz, özenmez, benzemez, benzememeli. Müslümanın kimliği ilim ve İslam ile şekillenmelidir.
Müslüman maddi, manevi anlamda temiz, tertemiz olmalıdır.
Adil olmalı. Güzel davranmalı. İyilik etmeli. Mutlak hak ve hakikate yapışmalı. Sabredenlerden olmalı. Çok derinden dosdoğru düşünmeli. Alçak gönüllü, ağırbaşlı, bağışlayıcı, olumlu düşünen olmalı. Cesaretini dosdoğru kullanmalı. Cömert, mert, çalışkan, dost olmalı. Fedakâr, cefakâr, vefalı olmalı. Hoşgörülü, dengeli, ölçülü, orta yollu olmalı. Aşırılık, gerilik, olumsuzluk, yıkıcılık içinde asla olmamalı. İyi niyetli olmalı. Kusur ve yanlışları alışkanlık etmemeli. Nezaketli, zarafetli, kibar, efendi olmalı. Özverili, şefkatli, merhametli, maddi, manevi temiz olmalı. Her türlü yıkıcılıktan, olumsuzluktan, hainlikten uzak kalmalı.