Rahman ve rahim olan Yüce Allah’ı tanırım, bilirim, severim, saygı duyarım, itaat ederim, şükrederim, hamt ederim
Emirlerini eksiksiz tutar, yasakladıklarından sakınırım. İyilikleri çoğaltarak yayarım. Kötülükleri azaltarak, yasaklarım.
Yüce Allah’ın emirlerine uyarım. Yasakladıklarını yapmam. Kendisine ve yarattıklarına istediği şekilde davranırım. Allah’ımın yolundan bir milimetre ayrılmam. Peygamberini; önder, lider, resul, öğretmen, eğitimci olarak tanır; örnek alır, rol model yaparım.
Hak, hukuk, doğruluk, dürüstlük, güzel ahlak, edep, hayâ, adalet, hakkaniyet ve İslam muamelatından ayrılmam. Bu değerleri, yaşantımın yaşama tarzı edinirim. İslam, bilim, görgü kuralları ile yaşarım. Allah’a olan görevlerimi, Allah’ın yarattıklarına olan görevlerimi eksiksiz yaparım. Hak ve hakikatten bir milimetre şaşmam. Çünkü bir milimetre şaşmak; yanlışa, hataya, kusura düşmek olur.
İslam adabı, edebi, güzel ahlakı ile yaşamaya çalışırım, çalışmalıyız.
Bilmediğimizi öğrenmeliyiz. Ortak dosdoğru uzman aklı kullanmalıyız.
Sosyal hayat, fıtratın- yaratılışın gereğidir. Sosyal yaşamı; İslam, bilim ve görgü kurallarına uygun yapmalı. Bunun için İslam ilimlerini, bilimi, görgü kurallarını öğrenmeli. Bilmeden, yaşamak mümkün değildir.
Sosyal hayat mutlaka hakka, hukuka uygun düzenlenmeli. Saçma, sapan, sapkın düşünceyle sosyal hayat yaşanılmaz.
İslam dininde edep ve güzel ahlak yaşantısı çok önemlidir. Edepsizden, hayâsızdan- arsızdan- utanmazdan, ahlaksızdan insanlık beklenilmez. Bugün ülkemizi ve dünyayı bu değerlerin olmayışı berbat, harap, perişan etmektedir.
Görgü kurallarının kaynağı İslam olmalıdır. Düşünce sapkınlarının adetlerine, gelenek, görenek, görgülerine heves etmemeli. Yönelmemeli.
Görgü kuralları da Kur’ân ve sünnete uygun olmalı. Olmayanları; atmalı. Kullanmamalı.
Hiçbir konuda Kur’an ve sünnetin önüne geçmemeli. Arkasında kalmamalı. Bilimden ayrılmamalı. Bilimden ayrıldığımızda, İslam dinine ve bilime ters düşmemeli. İslam, kendine ve bilime uymayı emretmektedir.
İnsanların zalim, devlet yöneticilerin insanlık düşmanı olduğu bu dünyada; devlet ve millet olarak çok güçlü olmalı. Yoksa zalimler ezer, yok eder. Adalette güçsüz olan uygulayamaz. Bunun için bilim üretmeli. Teknik ve teknoloji geliştirmeli. Savunma sistemleri oluşturmalı.
Bizler Müslümanlar olarak peygamberimiz örnek almalıyız. Kur’ân ve peygamber ahlakı ile yaşamalıyız.
Kötü, çirkin, küfürlü, sövgülü, argolu konuşmamalı. Bozuk, saldırgan harekette bulunmamalı.
Kendimizle, aile halkı ile komşularla, çevremizle barış içinde, huzurlu ve mutlu yaşamalıyız.
Kimseye haksızlık etmemeli. Başkalarının evine davetsiz, izinsiz girmemeli.
Kur’an, sünnet, bilim, görgü kuralına uygun hareket etmeli.
Bizler İslam, bilim, ahlak ile hareket etme durumundayız. Sapkın sapık saldırganlara asla uymamalıyız. Sabırla yaşamalıyız.
Müslüman konuşmasını, yazmasını, iş- görev yapmasını becermeli. Bilmiyorsa, kurslara gidip, eğitim- öğretim almalı. Centilmen, efendi, beyefendi, hanımefendi olmalı. Çapulcu olmamalı.
Müslümanlar, erkek, kadın olsun; İslam dinine uygun örtünmeli. Görünmesi haram- günah olan yerlerini göstermemeli. Ar, hayâ, utanma duygusu taşınmalı.
Müslüman sapkın batılılar, cahiliye dönemi, putperestler gibi davranışlar seğrilmemeli. Müslüman özellikli, sıfatlı olmalı.
Müslüman, Müslüman özelliği olan becerikli kişilerle evlenmeli. Sapık, sapkın, dengesiz, ölçüsüz, zararlı davranışları olanlarla evlenmeli. Ülkemizde bile evlenmelerin %40’a yakını boşanmayla sonuçlanmaktadır. Bunun için her yıl ülkemizde 650 bine yakın evlilik olurken, son dönemlerde bu 450 bine düştü. 2024 yılı itibarıyla, 10 ayda 217 bin çift boşandı. Nikâh şartı olmadığı için kişiler dost hayatı yaşıyor! Bu devletin çıkardığı sapık yasalarla oldu. Devlet yasaları İslam özelliği taşımadığı için toplumu hızlı bir şekilde bozmaktadır. Millet insanlıktan çıkarmaktadır! Batılı ülkelerde homoseksüel evliliklerde resmi yapılmaktadır!
Evlenecek adaylar birbirinin dengi olmalı. Bozuk olmamalı. İslam özelliği aranmalı. Eş adayları birbirini tanımalı.
Kadın ve erkek evlenecek adaylarının İslam özelliği olanlarla evlenmeli. Haram, suç işleyenlerle elenmemeli.
Kadının Mehir alması normaldir. Kendini güvenceye alması gerekir.
Düğünlerin aşırılık, gerilik, savurganlık, fantezi içinde olmaması çok önemlidir. Eşler borca sokulmamalı. Düğünlerde haram, günah işlenmemeli.
Karı, koca denilen karşıt cinsler eğitimli- öğrenimli, meslekli, anlayışlı olmalı.
Aile reisi denilen olayda, biri önder olabilir. Ama kararlar ortak anlayışla, kararla verilmelidir.
Kadın, kocasına itaat ederken; erkek de karısına sevgi, saygı duymalı.
Aile için gizlilikler başkalarına açıklanmamalı. Sırlar açıklanmaz.
Aile geçiminden birinci derecede koca sorumludur. Ama kocanın çalışmasındaki, kazanç yetmiyorsa, karı da uygun işlerde çalışabilir.
Aile, İslam temelleri üzerine kurulmalıdır. Batıl olan bataklıkta aile kurulmaz. Kurulsa da, devam etmez.
İslam sıfatları ailede yaşatılmalıdır. Hoşgörü, duygudaşlık, anlayış olmalı.
Eşler birbiri ile alay etmemeli. Dalga geçmemeli. Birbirinin ailesini kötülememeli.
Ayıplar araştırılmamalı. Gizlilikler araştırılmamalı. Birbiri ailesi ile dalga geçilmemeli.
Kadın ve erkek sayılı, itaatkâr olmalı.
İnsanlara diyorum ki:
1- Önce iyi, güzel, doğru, ilmi, hak dini en güzel ve doğru şekilde öğreniniz.
2- Kalemi, yazıyı en güzel şekilde kullanınız.
3- Konuşmayı, dili en güzel şekilde kullanınız.
4- İletişim dilini en iyi, güzel şekilde kullanınız.
5- Ekonomik olarak yeterli olunuz.
6- Siyaset olarak yeterli olunuz.
7- Bugün insanların en büyük sorunu, bilip, kullanamadığı en büyük sorunu; doğru, etkili, iyi, güzel iletişim kuramamasıdır. Eğer ailede eşler, aile halkı birbirine karşı iletişimi doğru kullanabilse, kavga, dövüş, şiddet olmaz.
8- İnsanlar birbiri ile doğru iletişim kurmayı bugün tüm dünyada becerememektedir. Bunun için savaşlar, çatışmalar, kavgalar, dövüşler, yaralamalar, öldürmeler olmaktadır!
9- Bugün insanlığın en büyük sorunu ekonomi, siyaset yapma, işsizlik değildir. En büyük sorun; iletişim kurmasını becerememesidir.
10- Bu eksikliği gidermek için; okullarda, kurslarda etkili, doğru iletişim dersleri almalı.
Bir ailede şiddet olmamalı. Peygamberimizin sas. Aile hayatını örnek almalı. Aile bireyleri birbirine yardım etmeli. Dayanışma, paylaşma içinde olmalı. Birbirinin yaşantısını kolaylaştırmalı. Dövme, şiddet, hakaret kullanma, ihtiyaç karşılamama olmamalı. Dövme ile uslanma olmaz. Gerektiğinde medeni insanlar gibi hukuk yolunu kullanmalı. Zorluklar eğitim- öğretim, empati, hukuk ile çözülmeli.
Eğer aile içinde bir sorun varda, çözülmüyorsa, anne ve babadan, saygın akrabalardan yardım almalı. Gerektiğinde psikologdan yardım almalı.
Birden fazla evlenmeye kalkışmamalı. Bu çağımızda normal karşılanan bir durum değildir. Adalette sağlanamaz.
Cinsel ilişkilerde Müslüman gibi davranmalı. Kadın ve erkek tatmin olmalı. Sevgi, saygı esas olmalı. Gerektiğinde korunma yapılmalı. Eğitemeyecek, bakamayacak çok sayıda çocuk yapıp da, terör örgütlerine eleman yetiştirmemeli.
Kadınların hayızlı ve özel günlerinde cinsel ilişki yapmamalı. Bu günahtır. Pek çok kadın ve erkekte hastalıkların oluşmasına sebep olur.
Bir ailede ebeveynler, anne ve baba; aile halkına İslam dinin emrettiği şekilde davranmalı. Bu davranış şekillerini İslam ilmihal kitaplarından öğrenmeli. Anne ve baba, İslam dinin emrettiğim şekilde davranmalı. Sevgi, şefkat, merhamet, müşfik davranma, adaletli olma esas olmalı.
Sevgide ölçülü, dengeli hareket etmeli.
Acıma, merhametli olma mutlaka olmalı.
Çocukları, İslam terbiyesiyle yetiştirmeli. İslam ahlakını kazandırmalı.
Karı ile koca, başkalarının yanında mahremiyet ölçülerine dikkat etmeli. Evde de ölçülü hareket etmeli. Görülmesi haram- günah olan yerleri göstermemeli. Anne ve babanın, çocukların ayrı yatak odaları olmalı.
Çocuklarda görgü kurallarına uygun, İslam ahlakıyla bilimsel yetiştirmeli.
Anne ve babaya sevgi, saygı, iyilik ihsan da bulunulmalı. Geniş aile birbirine sıkı sıkıya bağlı olmalı.
Erkekler, erkeklerle, kadınlar kadınlarla ilişkide bulunurken, İslam ölçüsü korunmalı.
Anne ve baba, Müslüman değilse bile sevgi, saygı duymalı.
Kadınlarla, erkekler arasında mesafe olmalı. Dost, arkadaş, yakınlık kurmamalı. Arkadaşlıklar iyi sonuçlar vermemektedir. Bugün boşanmaların pek çoğu, yabancı erkeklerle, kadınların kurduğu yakın ilişkiden kaynaklanmaktadır.
İslam dininde kadın ve erkeklerin örtünme şekli belirlenmiştir. Bunu bazı cemaatler, kadınlar için; çarşaf olmasa olmaz. Erkeklerde sarık, cübbe olmazsa, olmaz, diye dayatmaktadır. Örtünmede şekil; örtünmedir. Bazıları örtünmede gericiliği dayatırken, bazıları da aşırıcılığı dayatmaktadır. Gericilik ve aşırılık İslam değildir.
Kadınlar, kadınların yanında da soyunamaz.
Erkeklerde gizli yerlerini gösteremez.
Müslümanlık, dosdoğru, orta yoldur. Aşırılığı ve geriliği yasaklar.
Müslüman saygın olmalı ki, saygı görsün. Hele devlette çalışanlar, millete hizmet etmekle görevli olanlar; insanlara saygılı davranmalıdır. Günümüzde daha çok doktorlar, halktan olan kişilerin fiziki saldırısına uğruyor. Bu saldırıya uğrayanlar arasında öğretmenlerde var. Bu iletişimsizlikten ve doğru görev yapmayıştan daha çok kaynaklanıyor. Bunun için herkese saygı, sevgi, iletişim bilgisi verilmeli. Görevi hakkıyla yapma benimsetilmeli.
Halk birbirini dost ve kardeş bilmeli.
Öğretmenler, öğrencilere uygun ders anlatmalı. Sevgi, saygı ile yaklaşmalı.
Öğrencilerde herkes saygıyla yaklaşmayı benimsemiş olmalı.
Herkes karakterinin uyduğu mesleği yapmalı.
İnsanlar birbirine hitap şeklini öğrenmeli.
İnsanlar birbirini dinlemesini öğrenmeli.
Bugün trafikte silahlı, sopalı kavgalar çok olmaktadır. Bu iletişimsizlikten, sabırsızlıktan olmaktadır. Yol vermedin, kavgası yapılmaktadır. Öyle ki, ambulansa bile yol verilmemektedir. Bunlar ceza alsa da, yapanlar yine trafik kurallarına uymazlık yapmaktadır.
İnsanlar akraba ve komşularıyla çok uyumlu, geçimli olmalıdır.
Savaşta, barışta ne yapacağını, nasıl davranacağını, kendini savunacağını öğrenmeli.
Başkalarına dinden dolayı baskı yapılmamalı. Baskıyla Müslüman olunmaz. İsteyerek benimsemesi gerekir.
Müslüman olmayanlara da güzel davranmalı. Kazanmasını becermeli. Müslüman her zaman peygamberimiz ve Kur’ân’ı örnek almalıdır. İlmi hareket etmelidir.
Akıllı insan tefekkür eder. Tefekkür etmeyen, edemeyen akıllı değildir.
Tefekkür sözcüğünün geniş bir anlamı vardır. İnternetten lütfen bakınız. Derinden, kapsamlı, dini ve bilimsel düşünmektir.
Müslüman başkalarına ve aile halkına yardım eder, infak eder, iyilik eder, hizmet eder.
Hiç kimseyi köle edinmez. İslam dini köleliği yasaklamış. Zaman içinde de sıfırlamıştır.
İnsanları özgürlüklerine kavuşturmak çok büyük sevaptır.
İnsan, Allah’ın emrine, peygamberimizin yaşayışına, ilmin verilerine, görgü kurallarına uygun yaşarsa, zarar etmez. İki dünyasında mutlu olur.
Amir ve memurlar insan haklarına uygun davranmalı. Yasalarına uymalı.
Amir ve memurlar arasında saygı esas olmalı.
Yönetim hak ve hukuka uygun olmalı.
Davranışlar medenice olmalı.
İslam ahlakına uygun davranılmalı.
Misafirlere hoş davranılmalı.
Doğru olan görgü kurallarına uyulmalı.
Maddi, manevi temizlikte yaşanılmalı.
Boy abdesti, namaz abdesti alınmalı. Al, ağır temizliğine dikkat edilmeli. Şık giyimli olmalı.
Her türlü pislikten korunmalı. Gerektiğinde tertemiz olmalı. Temizliği her alanda yapmalı.
Topluma nasıl girileceği, durulacağı öğrenilmeli.
Toplum, içinde nasıl konuşulacağı öğrenilmeli. Kaba, saba olmamalı. Argo, küfürlü, sövgülü asla konuşmamalı.
Allah’ın hak dini İslam’a uymalı. Peygamberimizin hadis ve sünnetleri ile yaşamalı. Haram ve günahlardan sakınmalı. İyilikleri artırmalı. Kötülükleri azaltarak, önlemeli.