Hazreti Peygamberimiz sav. Buyuruyor: “ Allah cc. Katında en üstün olanınız, aklı en üstün olanınızdır.” “ Aklı olan kimse İslam dinine inanır.”

“ Akıllı şudur ki, Allah’a ve peygamberine inanır ve ibadetlerini yapar.” “En akıllı kişi, Allah’ın yasakladıklarını işlemekten en çok korkan, O’nun emir ve yasaklarına güzelce uyandır.”

Yine Peygamberimiz sav. Buyuruyor:  “ Akıllı olan, Allah’a ve Resulüne inanıp, ibadetlerini yapar. Akıllı, nefsine uymaz. İbadetlerini yapar. Ahmak olanda, nefsine uyar. Günah işler. Sonrada Allah affeder, diye ümit eder.”

Peygamberimiz sav. Buyuruyor: “ Aklını artır ki, Rabbine yakınlığın artsın! Haramlardan sakin, farzları yap, akıllı olursun.”

İmam gazali ra. Diyor ki: “ Günah işleyenin bir aklı gider. Bir daha geri dönmez.”

İmam rabbani ra. Hazretleri diyor ki: “ Günah işlemek, zamanla insanı küfre sürükler!”

Peygamberimiz sav. Buyuruyor:” Üstün insan olmanın ölçüsü; akıldır. Aklı olan daha üstündür.”

Peygamberimiz Hazreti Muhammed sav. Buyuruyor: “Ya Ayşe! İnsanlar akıllarından daha hazla mı iş yaparlar? Herkes aklı oranında iş yapar. Ona göre de ödülünü alır.”

Eğitimci Öğretmen Mehmet Kasap diyor ki: “Akıllı insan; yaptığı işten, görevden ötürü, dünya ve ahirette zarar görmeyendir.”

Akıllı kişi, İslam dinini, ilmi, irfanı, hikmeti, sanatı, mesleği; planlı çalışmalarla icra edip, el eline muhtaç olmayandır.

İlim ve meslek sanat fazilettir, değerdir, önemlidir. Mutlaka kazanılmalıdır. Akıllı kimseler, beynini, bilgi öğrenmeden kullanır. Yararlı, faydalı, değerli, faziletli bilgiler edinir. Okur, anlar, öğrenir ve yaşar.

Yüce Allah cc. Mücadele suresi 11. Ayette mealen buyuruyor: “ Allah iman eden ve kendilerine ilim verilenlerin derecelerini yükseltir.”

Zümer suresi 9. Ayetin meali: “ De ki, bilenlerle bilmeyenler bir olurlar mı?”

Fatır suresi 28. ayetin meali: “ Allah’a karşı gerçek huşu ve haşyeti ancak âlimler gösterirler.”

Ankebut suresi 43. Ayet: “ Biz bu örnekleri insanlar için veriyoruz. Ancak onları ancak âlimler anlayabilirler.”

Nisa suresi 83. Ayetin meali: “ Onlar olayı Peygambere ve ilim sahiplerine götürselerdi, onun iç yüzüne nüfus edebilen, bunlar; onun gerçeğini bileceklerdi. Allah’ın üzerinde lütuf ve merhameti olmasaydı, çok az haller dışında şeytana ( ve cehalete) uyardınız.

Peygamberimiz sav. Buyuruyor: “Allah kime iyilik ederse, onu dinde ilim sahibi yapar. Ona doğru olanı ilham eder.”

“Âlimler, peygamberlerin varisleridir.”

“Kıyamet günü üç sınıf insan şefaat ederler. Bunlar; peygamberler, âlimler ve şehitlerdir.”

“Dini bilen bir âlim, şeytana karşı bin abitten daha güçlüdür…”

Gelin hep birlikte, İslam dininin değerleri, bilimin verileri ile çok ideal, üstün, güzel ahlaklı, dosdoğru, dürüst, hakkaniyetli, edepli, adaplı, şahane; birey, aile halkı, toplumlar, devlet sistemleri oluşturalım. Şöyle ki:

Önce insanları haramlardan, günahlardan, olumsuzluklardan arındıralım ki; temiz yapılı, ruhlu bebekler doğursunlar. Temiz şekilde eğitsinler, beslesinler.

Mükemmel insanlar yetiştirelim ki, etkin, yetkin- mükemmel insanlar yetiştirsinler.

Öyle harika, harikulade, şahane, etkili, etkin, yetkin, doğru, dürüst, ciddi, olgun, bilgili, bilinçli, bilgin, bilge insanlar yetiştirsinler.

Gerçekçiliği yanında idealist, adil, mükemmeliyetçi, disiplinli, planlı çalışan ve çok çalışkan nesiller yetiştirsinler.

Tertipli, düzenli, titiz, ilkeli, kurallı, kontrollü, denetimli, özdenetimi olan, soğukkanlı, sevecen insanlar yetiştirsinler.

Ölçülü, dengeli, hassas, haraketli, aktif, girişimci, planlı programlı projeli işler yapan toplumlar yetiştirsinler.

Akıl erdiren, zekâsını dosdoğru kullanan, sorunlara çare bulan, ortak aklı ve ekip halinde çalışmayı beceren, estetik çalışmalı insanlar yetiştirsinler.

Ödevini, görevini, yükümlülüklerini, sorumluluklarını eksiksiz yerine getiren, harikulade toplumlar oluştursunlar.

Planlatıcı, çözümleyici, tanımlayıcı, sınıflayan, karşılaştırma yapabilen, icat eden, keşfeden, mucit kişiler geliştirsinler.

Yeniliğe, değişime, inovasyona, algoritmaya açık toplumlar geliştirsinler.

İslam ile bilimi ortak, birlikte kullanmalı.

Bilimsiz, İslam olmaz.

İslam, bilimi kullanmadan, yeterince işlevi olmaz.

Zaten din de bilime, doğru bilgidir.

İkisi de Yüce Allah cc. Katından olmuştur.

İnsanları sevgi, saygı, güzel iletişimli, diyaloglu, sıcakkanlı, sevecen, babacan yetiştirmeli. Dışa dönük, etkin, aktif, yetkin yetiştirmeli. Samimi ve dosdoğru olmalı. Dürüst, güzel anlatımlı, bilim ve İslam ile donanımlı olmalı. İnce, kibar, zarafetli, zarif, nezaketli, efendi, medeni millet yetiştirmeli. Şefkatli, merhametli, müşfik insanlar yetiştirmeli. Hem fiziksel hem duygusal olgunlukta insanlar yetiştirmeli. İnsan, arkadaş canlısı insanlar yetiştirmeli. Acıyan, paylaşan, dayanışan, yardımlaşan, fedakâr, cefakâr, vefalı, verici- infak edici millet yetiştirmeli.

Müslüman hayırlı, başarılı, bilgili, özverili, hizmet ehli olmak için tam kapasite ile çalışmalı. Başarı ve kariyer odaklı çalışmalı. Stratejik planlı programlı projeli, toplam kalite ve verim odaklı çalışmalı. Helalinden kazanmalı ve helalinden harcamalı. Asla israf etmemeli. Hedefe kilitlenmeli. Kendine hakça bir hedef koymalı. Hedefe ulaşmak için gayret etmeli. Olumsuz niyet, duygu, düşünce, eylemlerden sakınıp, kaçınmalı. Müslüman olumsuzluk taşımamalı. Olumsuz duygu, düşünceler edinip, altında ezilmemeli. Olumluluk taşımalı. Popüler, yapmacık, kandırmaca, aldatmaca asla davranmamalı. Yapmayacağı, yapamayacağının sözünü yapacağım, diye vermemeli. İşlerini akademik ve diplomatik yolla çözmeli. Savaş, çatışma, dövüşme yanlısı kesinlikle olmamalı. Barışı tercih etmeli. Azimli, çalışkan, yılmayan, bıkmayan olmalı. Üretken, kaliteli ve verimli üreten olmalı.

Müslüman taklitçi olmamalı. Özgün olmalı. Kendine özgü üretim yapmalı. Sıra dışı olmalı. Sıradan insan olmamalı. Empati yapmalı. Aşırılık, gerilik, gericilik içinde olmamalı. Tasarımlarını projelendirmeli. Meslek, sanat, zanaat sahibi olmalı. Bugün ülkemizde en az bulunan; meslek, sanat, zanaat uzmanı olmamaktır. Ülkemizde 200 taneden fazla üniversite var. 8,5 milyon öğrenci okuyor. Herkes masa başı elemanı olmayı amaçlamış. Oysa ülkemizin yıllık 50 bin masa başı elemana gereksinimi vardır. Sanayileşen ülkemizde ara kalifiye eleman bulamıyoruz. Estetik anlayışla, meslek erbabı olmalı. Duyarlı, vatansever insan olmalı. Dost canlısı olmalı. Merhametli, şefkatli, müşfik olmalı.

İçe dönük, sessiz, konuşmayan olmamalı. Dışa dönük, konuşkan, girişimci, atılgan, atılımcı olmalı. Analitik olmalı. Düşünme biçimlerinin tümünü kullanmalı. Düşünme çeşitlerini öğrenmeli. Düşünmesini, hayal kurmasını öğrenmeli. Meraklı olmalı. Akılcı, derin düşünen, soran, öğrenen, araştıran, geliştiren olmalı. Objektif olmalı. Kavramlaştıran olmalı. Uzman olmalı. Bir birey olarak en az bir dalda uzman olmalı. Arşiv taraması yapmalı.

Bugün öretmenler ve öğrenciler, kendi yaşayacağı çağda, bilimi ile mesleği, sanatı, zanaatı ile başarılı olacağı mesleği seçemiyor. Devlette gereken planlamayı yapamıyor. Bir karışıklıktır, kaos ile devam ediyor.

Örnek verelim: 2024 yılı itibarı ile 1 ( bir) milyon öğretmen mezun olmuş. İş bulamıyor, görev alamıyor. Bu kadar öğretmene görev verilecek durumda yok. Zira üniversite altı okullarda 20 milyon öğrenci okuyor. 1,2 milyonu aşanda öğretmen görev yapıyor. Öğretmen açığı yok. Sadece emekli olanların yerine, her yıl 30 bin kadar öğretmen alınıyor. Öğretmenlerde bizi alın, diyor. Böyle olmasına rağmen, hala eğitim fakülteleri çok miktarda öğretmen olmak isteyenleri alıp, mezun ediyor. Bu durum eczacılık fakülteleri, ziraat fakülteleri, hukuk fakülteleri, işletmeler, halk – kamu yönetimi ve pek çok okulda bu durumdadır. Bir de piyasada karşılığı olmayan okullarda okuyorlar.

Öğrenciler diyor ki, o ki, görev vermeyecektin, neden okuttun?

Zorla okutan yok. Sen istedin, sen okusun. Doğru akıl yürütemedin.

Rehber öğretmenlerde doğru yönlendirme yapamadı.

Herkes aklını doğru kullanmanın ödülünü, kullanmamanın cezasını çeker.

Bilmiyorsan, sor, öğren, danış, ortak akıl işlet.

Her zaman güven ve emniyette olman için gerekli tüm tedbir ve önlemleri almalı. Takım çalışması yapmalı. Takımdaki fikirlerden yararlanmalı. Göreve sadakatle bağlı olmalı. Meraklı olmalı. Bilgi araştırma- geliştirme yapmalı. Bilgi toplamalı. Dosdoğru ve tutum içinde yaşam sürmeli. Titiz davranmalı. Her işi özenle, dikkatle, bilimle, din ile yapmalı. Tüm olasılıkları gözden geçirmeli. Olmaz, denilenin olabileceğini düşünmeli. İlkeli, kurallı yaşamalı. Sır tutmalı. Her şeyi her yerde söylememeli. Bazen hiç söylememeli.

Yeniliğe, değişime, gelişmeye, olumluluğa açık olmalı. Keşfetmeye meraklı olmalı. Hareketli, girişken, atılımcı, geliştirici, araştırıcı, sorup, öğrenen, dinleyen, okuyan olmalı. Dışa dönük olmalı. İçe kapanık olmamalı. Sosyal olmalı. Asosyal olmamalı. Deneyimli uzman insanlardan yararlanmalı. İnovatif yapıcı özellik taşımalı. Neşeli olmalı. Keder, üzüntü, gam pek taşımamalı. Gerektiğinde bazı olayları Allah’a havale etmeli. İyimser olmalı. Karamsar, kötümser, ümitsiz olmamalı.

Lider özellikli olmalı. Emin adımlarla Hakk’a yürümeli. Hakk’a yönelmeli. Başkalarını tanımadan iletişim, ilişki kurmamalı. Cesur, cömert olmalı. Cüretkâr olmamalı. Başkalarının hak ve hukukunu koruyan olmalı. Ahlaksız, edepsiz, hayâsızlar, başkalarına değer, önem vermezler. Onlara asla benzememeli. Mücadeleci olmalı. Ama hakça, hukukça mücadele etmeli. Efendice mücadele etmeli. Saldırgan olmamalı. Olgun insan olmalı. Dobra dobra olmalı. net olmalı. Dayanıklı olmalı. Yılgınlığa düşmemeli.

Sakin olmalı. Heyecan, telaş taşımamalı. Yumuşakça, edepçe davranmalı. Uyumlu, geçimli olmalı. Barışçıl olmalı. Arabulucu olmalı. Sizi dinlemeyenlere akıl vermemeli. Huzur ve mutluluk sağlayıcı olmalı. Yargılamamalı. Çok eleştirici olmamalı. Bütünleştirici olmalı. Sabırlı olmalı. Acele etmemeli. Acele kararlar asla vermemeli. Bilmediğin işe kesinlikle girişmemeli.

Olumsuzluk, negatiflik, karamsarlık, kötümserlik taşımamalı. Eleştirel olmalı. Yerine göre eleştirel yargılayıcı olmalı ki, olaylara farklı açıdan yaklaşabilesin. Aşırı detay içinde kaybolmamalı. Çabuk kızıp, gerilen olmamalı. Günümüz insanı bu yüzden iki dünyasını felaket, perişan etmektedir. Aklı doğru kullanamamaktadırlar.

Çabucak etkilenen, alıngan olan, ısrarcı olan, sitemkâr, ilgi çekmekten hoşlanan, kıskanç olmamalı. Olumsuz öğeler taşımamalı.

Hırslı olmamalı. Hele dünya malı edinmek için hırslı olmak, insanı harama, günaha, suça sürükler.

Asi, isyan eder olmamalı. Doğrulara karşı aykırılık taşımamalı. Kolay incinmemeli. Melankolik, sarhoş, ayyaş, zararlı madde bağımlısı, sapkın olmamalı.

Asosyal olmamalı. Etkin- aktif, yetkin olmalı. Becerikli, yetenekli, çalışkan olmalı. Helalinden çalışmalı.

Endişeli, kaygılı, korku taşıyan, ürkek, ödlek, karamsar, kötümser, güvensiz olmamalı. Kuşkulu olmamalı. Her şeyi iyice araştırıp, inceleyip, denetleyip, öyle hareket etmeli.

Sıkıntı karşısında pes eden olmamalı. Sıkıntı, dert, sorunlardan kurtulmayı becermeli. Ruhi- psikolojik sıkıntıya tutulmamalı. Abartılardan sakınmalı. Hesapsız, kitapsız davranmamalı. Dikkat dağınık olmamalı. Maymun iştahlı olmamalı. Fikir üretmeli. Doğru fikir üretmeli.

Hükmedici, baskıcı, şiddetçi, dayatmacı, otoriter, sert, müdahaleci, toleranssız olmamalı. Kavgacı, münakaşacı, şiddet eğilimi taşımamalı. Bir beyefendi, hanımefendi, kibar, nazik, ince, zarafetli, nezaketli, saygılı olmalı.

Gerektiğinde; hayır, olmaz, yapamam, bana göre değil, demesini bilmeli ve de becermeli. Başkaları tarafından kötü, çirkin, yalan, yanlış işlerde kullanılmamalı. Bugün dünya insanlarının büyük çoğunluğu şer odaklar tarafından kullanılmaktadır. Çok uyanık, dikkatli, bilgili, bilinçli, dünyayı izleyen olmalı. olup, biten olaylardan ders çıkarmalı. İbret almalı.

Milli, manevi, dini, insani değerlerimize düşmanlık ettirenlere karşı doğru bilgili, birikimli, donanımlı, bilinçli olmalı. Kullanılmamalı. Tüm güzel ve kutsal değerlerimize sözlü, yazılı, eylemli olarak sahip çıkmalı. Değerlerimiz kaybolursa, bizde yitmiş oluruz, Allah cc. Korusun.