Aylardır bütün dünya ile birlikte ülkemizde de hayatımızı değiştirme koronavirüsle etkin mücadele kapsamında evlerimizde bizleri en çok yoran ve çocukların özgürlüğünü kısıtlayan evlerimizde izole hayatı sürdüren çocuklarımızın terbiye edilmesi fırsatını nasıl değerlendirdik?
Çünkü çocuk terbiyesinin ehemmiyeti hayatımızın ve geleceğimizin en önemli yatırımlarından birisidir.
Babanın çocuğuna karşı vazifesi: Baba, çocuğunun terbiyesini ihmâl etmemelidir. Ona iyiyi ve kötüyü öğretmeli, iyi ve güzel ahlâkı, öğrenmeye ve edepli olmaya teşvik etmelidir.
Resûlullah (s.a.s) buyurdu ki:
l Çocukken öğrenilen şey, taş üzerine kazılan nakış gibi kalıcıdır. Yaşlandıktan sonra öğrenmeye kalkması ise, su üzerine yazı yazmaya benzer.
l Hepiniz bir sürünün çobanı gibisiniz. Çoban sürüsünü koruduğu gibi, siz de evlerinizde ve emirleriniz altında olanları Cehennemden korumalısınız! Onlara Müslümanlığı öğretmelisiniz! Öğretmez iseniz mesul olacaksınız.
l Çok Müslüman evlâdı, babaları yüzünden Veyl ismindeki Cehenneme gideceklerdir. Çünkü bunların babaları, yalnız para kazanmak ve keyif sürmek hırsına düşüp ve yalnız dünya işleri arkasında koşup, evlâtlarına Müslümanlığı ve Kur’an-ı kerimi öğretmediler. Ben böyle babalardan uzağım. Onlar da, benden uzaktır. Çocuklarına dinlerini öğretmeyenler, Cehenneme gideceklerdir.
l Çocuklarınıza ikramda bulununuz. Onlara güzel edep ve terbiye veriniz.
Amr bin Utbe, çocuğunu terbiye eden zata buyurdu ki:
“Ey Abdüssamed! Benim çocuğumu terbiye ve ıslah etmeden önce, kendini ıslah et! Onların ayıpları senin ayıbına bağlıdır. Çünkü çocuklara göre güzel, senin yaptığın; çirkin ise, yapmayıp terk ettiğin şeydir. Onlara Kur’an-ı kerimi öğret, bunu ihmâl etme! Yoksa onlar, Kur’an-ı kerimden uzaklaşırlar. Onlara şiirlerin ve sözlerin, en temiz ve ahlâka en uygun olanını öğret! Kötülüğe ve fuhşa sürükleyenleri sakın öğretme! Onlara karşı bir tabip gibi ol! Önce onların ahlâkî hastalıklarını tespit et! Sonra, ona göre ilâç ver, terbiye et!” Kaynak: Bizim Sayfa