Mahfil kelime anlamıyla şu şekilde ifade edilmektedir. “İslâm mâbedlerinde halifelerin, hükümdarların veya bu iki niteliği şahsında birleştiren devlet başkanlarının maiyetleriyle birlikte namaz kılmasına tahsis edilen birimler maksûre veya mahfil olarak adlandırılmıştır. “ Günümüzde mahfil yapılar/birimler halen kendilerini idame ettirebilmekte midir peki?
Mahfil birim veya yapılar kendilerini halen idame ettirebilmektedirler. Günümüz şartlarında bu yapılar/birimler, kendi oluşturdukları topluluklar halinde yan yana durmakta, hareket etmekte, gerek dini gerekse de sosyo-kültürel alanda çeşitli faaliyetlerde bulunmakta ve birlikte yer almaktadırlar. Gelin şimdi Ardeşen’de doğan güneş mahfiliyi inceleyelim.
Ardeşen mahfili, kurulduğu ilk günden itibaren birincil ve en özel amacı, insan kalbine Allah rızası için dokunabilmek, sevgiyi, güzelliği yayabilmek, maneviyat ile yaşamayı kendilerine kural olarak tercih eden ve öğretmeye çalışan, Allah rızası için gönülden yapılan çalışmaların yanı sıra sosyo-kültürel faaliyetler içerisinde de sistemli ve analitik bir çalışma ile yer edinmeyi kendilerine kural edinen bir topluluktur.
Ardeşen mahfili topluluğu olarak, birçok gönüllü çalışmalara imzasını atan gönüldaşlar, yaptıkları işin öncelikli olarak manevi huzurda yer edinmesini sonrasında ise insanların gönüllerinde yer almasını hedeflemiş, Ardeşen içerisinde gönüllülük esaslı birçok çalışmayı baştan sona kadar başarılı bir şekilde yürütmeyi başarmışlar ve başarmaya devam etmektedirler. Mahfil topluluğu için, sözlerimi şu şekilde sonlandırmak isterim. Bir şeyin çok fazla reklam yapılması, dillerden dillere aktarılması o işi değerli kılmaz, mühim olan mesele veren ile alan elin birbirini görmemesi ve bilmemesidir. İşte biz de Ardeşen’de doğan güneşi bu kadar az ve öz tutmaya çalıştık.