Sağlığa, vücuda çok zararlı olan, tütün ve tütün ürünleri farklı şekilde kullanılmaktadır. 1864 yılında ilk sigara fabrikası kuruldu.

Ülkemizde ise 1950 yılından itibaren sigara içmek, yoğun olarak içilmeye başlandı. Halk 1950 yılında zenginleşmeye başlayınca, sigara kullanımı, alkol ve bağımlılık yapan maddelerin kullanımı, kumar oynama her geçen gün arttı.

Sigarada 7 bin farklı kimyasal madde bulunmaktadır. En zararlı kimyasal madde ise nikotin ve karbon monoksittir. Vücudun tüm organlarını mahvetmektedir. Tedavisi olmayan hastalıklara neden olmaktadır. Daha çok kalp ve damar hastalıkları, akciğer kanseri, akciğer hastalıkları, koah gibi pek çok hastalığa sebep olmaktadır.

Sigara içildiğinde kalp atışları hızlanır. Tansiyon yükselir. Karbon monoksit nedeniyle kandaki oksijen oranı düşer. Organlara daha az oksijen gider. Vücudun her organına zarar verir. Damarları tıkar.

Sekiz milyar dünya nüfusunun 1 milyar 100 milyonu sigara kullanmaktadır. Erkeklerin %47’si, kadınların %12’si sigara kullanırken, kadınlarda sigara içme oranı daha hızlı artmaktadır.

Sigara içiminden %60 kanser hastalığı oluşuyor. Kanser daha çok sigara içmekten kaynaklanıyor. Sigara içenlerin %40’i daha emekli olmadan ölüyor! Ara sıra içenlerin %15’i emekli olmadan ölüyor!

Nikotin böcek ilacından daha öldürücü etken madde olarak kullanılmaktadır.

Sigara içenler, alkol, bağımlılık yapan madde, kumar oynama gibi zararlı maddelerle ve alışkanlıklarla daha çok ilgilenmektedir. Bu maddeleri kullananların vücut direnci düşmektedir. Daha çok hastalıklara yakalanmaktadır. Ağız ve vücutları kokmaktadır. Elbiseleri bile kokmaktadır. İş yapma, güçlü olma, enerji harcama, koşmada direnç düşmektedir. 100 metre bile deparlı – çıkış koşamazlar.

İdrar yolları, idrar kesesi, damar bozuklukları, kalp ve damar rahatsızlıkları, akciğer bozuklukları, böbrek rahatsızlıkları oluşur. Dudak kanseri, boğaz kanseri, burun kanseri olurlar. Ağız, vücut kokusu, diş eti iltihabı olur. Tat alma duyuları azalır. Duyu organlarını bozar. Prostat kanseri olurlar. İktidarsızlık yapar. Bebelerin sağlıksız doğmalarını oluşturur.

Sigara sağlığa zararlıdır. Vücudu güçsüz, dermansız bırakır. Bütçeye maddi zarar verir. Yangınlara sebep olur. Çevreye zarar verir. Çevreyi, havayı, doğayı kirletir. Bir kul hakkına girdirir. Türkiye nüfus olarak dünyada 20. Ülkedir. Ama sigara içme bakımından daha öndedir. Beyine en çok sigara ve şekerli yiyecekler zarar verir. Ülkemizde her yıl 300 bin insan sigaraya bağlı hastalıklardan ölmektedir. Dünyada ise her yıl 8 milyon insan sigaraya bağlı hastalıklardan ölmektedir.

Ülkemizde kapalı yerlerde sigara içme yasağı 30 yıldır olmasına rağmen hala erkeklerin %41’i ülkemizde sigara içmektedir.

Sigara ve tütün ürünü kullananların daha çok şu hastalıklara tutuklanmaktadır:

Gırtlak ve beyin kanserinin %99’u,

Beyin kanamalarının %85’i,

Damar tıkanıklığının %90’ı,

Akciğer kanserinin %90’ı sigara ve tütün ürünlerinden kaynaklanmaktadır.

Ülkemizde sadece sigara içilmemektedir.

Acı- deli tütün, meşe külü ile karıştırılıp, ağıza sigara kâğıdı ile konmaktadır. Ağız kirliliği de parmakla temizlenip, parmak üzerlerine silinmekle temizlenmektedir. Kahramanmaraş ve çevresinde buna ot denmektedir.

Günümüzde elektronik sigara da yasak olmasına rağmen tüm dünyada kullanılmaktadır. Bu sigaradan daha çok zararlıdır.

Zararlı maddelere bağımlı olan kişilerin çocukları sağlıklı, zeki, akıllı, normal olmaz.

Sigara, alkol, bağımlılık yapan sentetik ve uyuşturucu maddeler kondisyonu düşürür. Performansı düşürür.

Türkiye’de 2008 yılında kapalı yerlerde sigara içme yasağı geldi. 2008- 2012 yılları arasında sigara içme oranında, erkeklerde %4,1 azalma oldu. Böylece erkeklerde içme oranı %41 oldu. Her yıl sigara içme oranlarında azalma olmaktadır.

2008 yılında sigara içmede kısıtlama olunca, devlet sigara ve alkol fabrikalarını özelleştirdi. Daha çok Amerikalılar satın aldı. Özelleştirmeden sonra ülkemizde tütün üretimi de azaldı. Azaldığı çok iyi oldu. Zira tütün üreticileri daha çok sigara içiyordu. Kendi ürettiklerini içiyordu. Tütün öyle kıraç arazilerde yetişmiyor. Verimli ve sulanan tarlalarda yetiştiriliyor.

Okullarda, hastanelerde, trenlerde, kapalı yerlerde sigara içme yasağı 1996 yılında yasa ile geldi.

2008 yılında halka açık tüm kapalı yerlerde sigara içme yasağı konuldu.

Sigara ve tütün ürünleri sağlığa zararlıdır. Çevreyi, havayı kirletmektedir. Kul hakkı oluşturmaktadır. Bu gibi zarar verici tüm zararlılardan kurtulmalı. Sağlam irade ile kötü alışkanlıklar def edilmeli.