Bir insan, sağlıklı ve sağlam iradesiyle; iyi, daha iyi, en iyi olmaya karar verirse, olur. Öncelikle duygu, niyet, düşünce ve eylemlerini hak üzere yapmalı.

Sonra Allah’a, hak dinine ve bilime yönelmeli. Yaşantısını iyileştirmeli, düzene koymalı.

Sahip oldukları maddi, manevi değerler; hak, hukuk, doğruluk, dürüstlük, adalet, hakkaniyet, güzel ahlak, edep, hayâ, İslam dini, bilimin üstün özelikleri olmalı. Bu hak değerlerden şaşmamalı. Aklı doğru kullanmalı. Bilmediklerini, dürüst bilgelerden öğrenmeli.

İnsan ahlaki üstünlüğe ve güzelliğe kavuşmalı.

İnanç sağlam, sağlıklı ve yaşanılır olmalı.

Allah’ın doğruları üzere yaşamalı.

Hedef; ahiret mutluluğuna erişmek olmalı.

Fiziki güzellikte olmalı.

Mal, mülk, servet, aile, çevre iyi ve helal olmalı.

Helal kazanmalı ve helalinden, israf etmeden harcamalı.

Düşünce haram, kazanç haram olursa, ortaya iyi insan çıkmaz. Gelen nesiller- kuşaklarda berbat ve harap olur!

İnsan öncelikle kendi ahlakını, karakterini, huyunu, halını, durumunu, hareket, davranış ve tavırlarını; Kur’ân, sünnet, bilimin fazilet değerleri üzerine kurmalı. İdeolojiler, bozuk düşünceler, işe yaramaz görüşler benimsememeli. Benimserse; İslam dininden ve bilimin gerçeklerinden uzaklaşır ki, iyi, daha iyi, en iyi insan olması olanaksızlaşır!

İnsan, mal, mülk, servet mutlaka helalinden edinmeli. Bunlar olmadan, zalim olan insanların içinde yaşaması mümkün olmaz.

Aile, çevre, toplum, devlet hak değerler üzerinde yaşamalı ki, insana negatif enerji yüklemesinler.

Kur’an ve sünnetten ayrı düşmüş, düşman olmuş, kişilerin iyi insan olmaları mümkün değildir. Dünyanın zalim, gaddar, hain, katil, katliamcı, soykırımcı kişilerine bakıp, doğru değerlendirme yapılırsa, İslam dinin değeri, önemi daha iyi, kolay anlaşılır.

Sosyal yaşantı, ekonomi, siyaset, kültür, eğitim- öğretim, ekonomi, meslek icra etme gibi hayatın her alanı İslam ve Müslümanlığı uygun olmalı. Hak değerler üzerine bina edilmeli.

İnsan, kalbini İslam nuruyla aydınlatmalı. Bozul, kötü, çirkin, yaramaz, batıl, küfür ile karartmamalı.

İnsan öncelikle günah ve haramlardan korunmayı becermeli. Bir taraftan haram, günah işleyip, diğer taraftan ibadet etmek; temiz suya kirlilik karıştırıp, içmek, temizlenmeye kalkmak gibidir.

İnsan dediğin, günahlardan korunmalı.

Kalbini, beynini, ruhunu İslam nuru ile aydınlatmalı.

Nam ve şöhretin İslam ruhuna uygun olmalı.

Kur’ân ve sünneti, ilimle birlikte anlamalı. Kur’ân ve sünnet, ilimdir. İlahi ilimdir. Bilim olmadan tam anlaşılamaz.

İslam’ın ufku geniştir. Ahirete, sonsuzluğa kadar uzanır. Burnunun ucunu göremeyenler anlayamaz.

İslam, dünya hayatı, kabir hayatı, kabirden kalkma, cennete girme, mutlu yaşama konusunda yeterli bilgiler verir.

Müslümanlar cennetin her kademesinde bulunur. Ben ise Makam-ı Mahmut makamını rabbim olan Yüce Allah’tan diliyorum.

İslam dini, doğru bilgiye, bilime, ilme, irfana, hikmete çok büyük önem ve değer verir.

İslam dini hem bilgi öğrenmeye, bilgi öğretmeye, öğrenmeye, bilgi ile yaşamaya çok büyük önem verir.

Kur’an’da bilgi sözcüğünün Arapçası olan ilim kökünden 780 kelime- sözcük vardır.

Ayrıca ilim anlamına gelen hikmet 20 kez geçmektedir. Âlim anlamına gelen hâkim sözcüğü 97 defa geçmektedir. Kur’an’da 987 kez değişik biçimlerde bilgilenme, bilgilendirme anlamında 897 sözcük geçmektedir. Kur’ân %13,5 oranında insanları okumaya, öğrenmeye çağırmaktadır.

Kur’ân ’da okumak kökünden 87 kelime bulunmaktadır.

320 yerde yazmak kökünden kelime bulunmaktadır.

261 kitap sözcüğü geçmektedir.

Bu değerde düşündüğümüzde okuma, yazma, bilgilenme, bilgi öğretme gibi ilim- bilim- hikmet kökenli 1565 sözcük geçmektedir. Bu da 6236 ayetin %25’den fazlası etmektedir.

Kur’an okunan kitap anlamına gelmektedir.

Kur’ân’ın ilk inen ayeti; Oku! Olmuştur. Bu Kur’ân okumak anlamında değildir. Zira bu ayet indiğinde Kur’ân henüz gelmemiş, tamamlanmamıştır.

Cemaat ve tarikatların vaizlerini televizyondan izliyorum. Şöyle bir durum anlatıyorlar:

Cemaatler; okula gitmeyin. Okula giden çocuklarınızı liseden ve üniversiteden alın. Bizim kurslarımıza gönderin, diyor.

Bu sözü en büyük düşman ülke yönetimleri bile bize söylememektedir! Bu kadar cahil, cühela, çapsız, öngörüsüz olunmamalı. Bir kişi bile kurslarımıza gelmezse, bu olmaz. Bunu 1996 yılından beri söylemektedirler. Kurslarınıza gidenler bir telefonu, bilgisayarı bile kullanmasını beceremiyor. Havada, karada, denizde, uzayda ne üreteceksiniz.

Okumaya önem evren cemaatte vardı. Onlarında lideri Fetö zalim, kâfir, gâvur çıktı. CIA ve MOSSAD’ın kullanması oldu.

Aklı, nakil ile bilim ile işletirsek, zarar görmeyiz. Kur’ân’a sarılıp, yaşarsak, birbirine düşmeyiz. Bugün İslam ülkelerinin tümü Kur’ân dışı hareket ettiği için her konuda birbirini yemektedirler. İslam olmayanlarda daha çok Müslümanım deyip, İslam dini yaşamayanları yemektedir. Tüm dünyada huzursuz bir toplum- toplumlar vardır. Bu akılsızlıklarla, cehaletle gidilirse, insanlık hiç rahat yüzü görmeyecektir. İslam ülkeleri, Osmanlıya karşı bağımsızlık savaşı vermenin cezasını tam anlamıyla çekmektedirler.

Peygamberimizin yaşantısı Kur’ân idi.

Kur’ân ’da 323,015 harf vardır.

77,439 kelime- sözcük vardır.

6236 ayet bulunmaktadır.

Kur’an koruması Allah cc. Korumasındadır. Kıyamete kadar değişmeyecektir. Kur’an belli bir ölçüye, dengeye, sayıya, manzumeye, düzene, nizama, intizama sahiptir. Bazı kâfirlerin Kur’an hakkında ileri- geri konuşması; bozuk, bozguncu, hain, düşman olmasındadır. Kur’an değişmez. Eksik, fazla olmaz. Dünyada her zaman milyonlarca insan ezber biliyor. Yazıyor. Kayda alıyor. Hazreti Osman döneminden kalan 4 Kur’ân nüshası hala durmakta, müzelerdedir.

Çok çok değerli, kıymetli, canciğer dost can kardeşlerim. Bilge olun. Bilgin olun. Uyanık olun. Kültürlü olun. Her türlü düşünme biçimini kullanın. Derinden ve kapsamlı düşünün. Cahil cühela kullanılan çapulcu olmayın. Hiç kimse sizleri kötülükte, çirkinlikte, yalanda, yanlışta kullanmasın. Zalim olmayın. Zalim olan yalancılara inanmayın. Bilge olun. Hikmetli olun. İrşat edin, feyiz verin. Maddi, manevi olarak zengin olun. Fukara, fakir olmayın. Bunun içinde kendinizi geliştirin. Müslüman bilge olmalı. Müslüman varlıklı olmalı. Ekmeğini kazanamayacak kadar sefil olmamalı.

1-      Kur’ân ’da ilme- doğru bilgiye, mesleğe, sanata teşvik eden ayetleri internetten öğreniniz.

2-      İlim hakkında peygamberimizin söylediği hadisleri internetten öğreniniz.

Ben makale yazım uzun olmasın diye bu ayet ve hadisleri yazmadım.