Çarşı AVM , Meydan AVM , Belediye Blokları , TOKİ AVM ; hangisi. Şehrin çehresini değiştiren bu esere hala bir isim konmuş değil.
İsmi olmayan 133 dükkanlık AVM’de yeme içme dışında şu ana kadar ; dört banka şubesi , bir market , döviz büfesi , cep telefon bayii , Ulusoy yazıhanesi , fotoğrafçı , sigorta acentesi , av bayii , 2-3 tane elektronik ve beyaz eşya mağazaları açıldı. Bu birkaçı dışında ; açılan mağazaların tamamı ; restoran , fastfood , pastahane , cafe. Teras katta açılmak üzere olan 3-4 tane daha cafe var. Ancak bir tane dahi giyim mağazası yok. Eczane yok. Parfümeri yok. Ev tekstili , mobilya yok. Oyuncakçı yok. Kırtasiye , kitapçı yok. Kuyumcu yok. Hediyelik eşya yok. Oyun salonu yok. Ha birde umumi tuvalet olmaması çok çok garip. Ancak AVM’miz kiralarda Bağdat caddesi ile yarışıyor maşallah…
Türkiye’de kişi başına en çok kafe restoran düşen şehir sanırım Rize’dir. Dolgu sahasında , Çay Çarşısında , Dağbaşında , Zıraat Bahçesinde , şehrin değişik yerlerinde onlarca kafe restoran var. Bunlara Şimal AVM’de ki 6-7 cafe , Belediye tarafından işletilen 5-6 tane daha kafe restoran eklenince ortaya dehşet verici bir rakam çıkıyor. Yeni açılan ve son derece görkemli , ciddi paralar harcanmış olan bu işletmeler pazar araştırması yaptılar mı , müşteri kitlelerini nasıl belirlediler , pazarlama planları ne , diğer işletmelerle nasıl rekabet edeceklerini hesapladılar mı , maliyet analizleri var mı…? Doğrusu bilmiyorum.
Rize il merkezinin nüfusu 152 bin. Şehir nüfusu ise 350 bin.Kişi başına düşen gelirde 34.ncü. Rize’de 15-24 yaş arası genç nüfusun oranı ise sadece % 13. Bütün bu şartları derin ve kronik ekonomik krizle birlikte düşününce bize ; bütün bu girişimci dostlarımızın cesaretlerine hayranlık duyup , iyi müşteriler ve bol kazançlar dilemek düşüyor..