Bilmeyenler için Minci Nedir? Minci,hayvandan elde edilen sütün ısıda yoğunlaştırılarak, arıtılarak içerisinde oluşan yağın adıdır.

Karadeniz bölgesinde özellikle Rize'de yoğun ilgi görmekte ve popülerliği olan ürünlerden bir tanesidir.

Günümüzde yapay besinlerin,çeşitli katkı maddelerin içinde olduğu ve artık nerede olunursa olunsun müşterinin veya insanların önüne sunulduğu zararlı yiyecekler bilindiği üzere bazıları piyasalarda mevcuttur.Bunların insanların aleyhine olup oldukça zararlıdır.

İnsan hayatına faydalı ürünlerin geliştirilmesi, arttırılması gerektiği ilgili uzmanlar tarafından günden güne vurgulanmaktadır.

Tarım ürünlerinin her geçen gün azaldığına kanaat getiren, tüketilen ürünlerin bizleri sağlığımızdan ettiği sürekli dillendirilmektedir..Farklı arayışlar(lezzetler) içerisine giren insanlarımız oldukça artış gösteriyor.

Coğrafyamızda doğal ürünleri bulmak oldukça güç haline gelmiş,insanlar doğal beslenmelerinin peşi sıra doğal ürünler arayışına da bu sebeple girmişlerdir.

Coğrafyamızın son zamanlarda özellikle adından sıkça bahsettirdiği ve bahsettirmeye çalıştığı bu ürünümüz Ardeşen Mincisidir.

Ardeşen Mincisi, diğer mincilerden ayıran en büyük özelliği Ardeşenli'nin içine kattığı emek ve sevgisidir.Köydeki hayvanlarına da çok iyi bakması ve tüm inceliklerle bu ürünü en iyi şekilde  kazanmasıdır.Karadeniz insanının aslında güçlü,ve uzun ömürlü olmasının nedeni arasında mutlaka doğal beslenmeler yatmaktadır.

Rize'de yoğun ilgi gören,sofralarından eksik edilmemeye çalışılan bu ürün,coğrafi işaret konumunu kazanmaya uğrasan,lezzetini tüm damaklara ulaştırmasını amaçlayan ve tüm ülkemizde yaygınlaştırılmayı yeğleyen,doğal(organik) beslenmenin birebir kaynağıdır.

Bunların yanında alternatifler olarak minci çeşitleri bulunmaktadır.(Süt,Eskiltilmiş) olarak elde edilen peynirler,muhlamalar,börekler ve daha birçok yerlerde bu ürün yiyeceklerde kullanılmaktadır.

Ardeşen Mincisi 

Ardeşen ilçesindeki Şarküterilerde bulunmaktadır.

Coğrafi İşaret ve Lezzet yolundaki yolcumuz Minci..