Tunca’yı Tanıyalım? Tunca (Lazca: Dutxe), Rize ilinin Ardeşen ilçesine bağlı, Lazların yaşadığı bir beldedir.

Ardeşen ilçesine 20 km uzaklıktadır ve 1994 yılında belde olmuştur. Beldeye bağlı Ada (Zendi), Esentepe (Xokvati), Konak (Nobağule), Merkez (Didiçoyi) ve Şenyuva (Xalikana) adında beş mahalle vardı. Bunlara son yıllarda Düz (Perteti) ve Orta (Çirina) mahalleleri de eklenmiş ve mahalle sayısı 7 olmuştur.

Cennet vatanımızın nadide köşelerinden biri olan Tunca, berrak suları, mis kokulu havası, yeşil doğa atmosferi ve mavi denizin yeşille harmanlanmış hali ile dikkat çeker. Nadide köşemiz ise Tunca Vadisi Dere Ağzı Tesisleri’dir (Lazca tabiriyle Abja Piji).

Beldemiz, aynı zamanda gönül duyuruyor ve gürül gürül akan serin dereleri ile içimizi soğutuyor. Derin bir vadi içerisinde fışkırmış, kendini doğuran bir yer halini kazanıyor. Karadeniz mimarisine uyarlanan tarihi taş kemer köprüleri, konaklama ve yiyecek hizmetleri, şelaleleri, bungalovları ve tatil köylerinin bulunduğu adeta birer vadi cennetidir. Aile ve dostlarınızla huzurlu vakit geçirebilmek için Tunca, ciddi manada insanlara nefes aldırıyor.

Son zamanlarda misafirlerden alınan ve söylenen bilgiler doğrultusunda resmi rakamlara bakıldığında Tunca bölgesinde ciddi bir turizm açılımı göstermiş ve göstermeye devam etmektedir.

Buraya Nasıl Varılır?

Ardeşen ilçesinden 20 km uzaklıkta olup, Ardeşen eski pazar yerinden köy yoluna hareket etmek suretiyle trafik levhaları da dahil ulaşım sağlanabilmektedir. Yol tarifi şu şekildedir:

1. Kağıthane Sadabat Cd. yönünden Mimar Sinan Cd. konumuna doğru güneydoğu yönünde ilerleyin (150 m).

2. Cumhuriyet Cd. yönünde sağa dönün (750 m).

3. Halim Bey Cd. yönünde sola dönün (240 m).

4. Pirinçlik Cd. yönünde sağa dönün (35 km).

5. Sağa dönün (2 km).

6. Sağa dönün (210 m).

7. Sağa dönün (75 km).

8. Hafif sola yönelin (45 km).

9. Sağa dönün (15 m).

10. Varış noktası: Dere Ağzı.

Kaynakça: Google Maps