Bu eski Rize evleri, Rize'nin şehir merkezinin batısı ve bilhassa doğusuna doğru, Gülbahar, Müftü Portakallık ve İslampaşa ta ki Engindere mahallesi'ne kadar

birer İnci taneleri güzelliğinde dizili idiler.  Atatürk caddesi' nin hemen kenarlarında veya birkaç bölüm içerde yaşanmişliklarıyla birer şehir hafızası idiler. 

Ve hepsi teker teker tarihin derinliklerine gömüldü yok olup gittiler. Gülbahar Mah. de Eminoğlu konağı bahçesindeki müthiş yükseklikteki ağaçların arasındaki o sarı sıcak Konak böylece onlarcası, şimdi insanın gözü onları arıyor.

 Sadece Müftü Mahallesi'nde Can gıdanın sahiplerinin sahip olduğu bu konağı görünce bu konaklarda bu ilde 1960'larda 50' ler de 40 lı yıllarda 1900'lü yıllarda hatta daha öncesinde yaşamın ne kadar tatlı bir Rize mimarisi içinde ne kadar müthiş bir güzellik içinde yaşandığının belgeleridir.

Biz mi biz beton hayranı yüksek yüksek katlı binalar hayranı cam alüminyum kaplama modern mimarı seven insanlarız ya Tarihin izlerini kendi elleriyle yok etmiş geçmişini silmiş insanlarız maalesef. Üzgünüm, üzgünüm çocuklara torun lara Rize nin geçmişi tarihi hakkında bilgi aktaran yaşayan birer mimari yapıp kalmamasından üzgünüm.

Teşekkürler Can gıda sahipleri bu evi lütfen rica ederim bir sembololarak saklayın ,saklamaya devam edin.