Dünyada, İslam onuru ile yaşamak için; İslam bilgisine, ilme, irfana, hikmete, irşada, feyze, birikime, donanıma, onurlu yaşantıya sahip olmalı ki

ahiretimizde, huzurlu, mutlu, rahat, kolay, yararlı, değerli, cennet olsun. Mükemmel, güzel, etkin, yetkin bir dünya hayatı yaşayamazsak, ahiretimizde cehennem olur! Her güzel işimize besmele ile başlayıp, elhamdülillah ile bitirmeliyiz. Şükretmesini, hamt etmesin, ibadet etmesini, iyilik yapmasını her zaman becermeliyiz.

İslam dinini, Kur’ân, sünnet, İslam ilimleri, Siyerden öğrenmeliyiz. Bazı bağnaz, ipe sapa gelmeyen, saçmalıklar anlatan, cemaatlerden uzak durmalıyız. Bugün hak din İslam konusunda; yalan, hurafe, bidat, uydurma, iftira söyleyenler, yazanlar çoktur. İslam adına sapkınlık, sapıklık, hurafe, bidat, bilim düşmanlığı yapanlar da az değildir. İslam adına; anarşi, şiddet, terör yapanlarda etkindir. Kur’an ve sünnetten, Siyerden, İslam dinini öğrenmezsek, bunların aldatmasına, Allah cc. Korusun, uğrayabiliriz.

Geçen yıl, 2023 yılında ölen bir cemaat liderinin, 31.12.1996 gün ki, vaizini televizyondan izliyorum. Vaizinde diyor ki; çocuklarınızı ortaokula, liseye göndermeyin. Bunu Allah cc. Yasaklamıştır. Kızlarınız, kadınlarınız oturduğu daireden, alt daireye ve üst daireye bile çıkmasın. Çocuklarınızı bizim medreselerimize, Kur’ân öğrenmeye gönderin. Aynı sözleri aradan geçen 28 yıla rağmen halifesi de vaiz ediyor! Böyle bir söylemi ancak bir ümmetin, milletin kâfir düşmanları yapar. Bugün batılıların çocukları askerdir, polistir, savaşçıdır, işçidir, memurdur, çiftçidir, üreticidir, savaşçıdır, uzaya çıkandır, her türlü taşıtı kullanandır. İsrail’in kızları her türlü savaş silahını 07 Ekim 2023 gününden beri Filistinlilere- Gazze’ye karşı kullanmaktadır. Bizim kızlarımız ise okula gitmesin. Alt, üst daireye inmesin, diye vaaz ediyor. Bir de Allah cc. Yasaklamış, diyor. Hangi ayetle yasaklamıştır? Peygamberimizin eşi savaşa bilfiil katılmıştır. Atalarımızda aynen öyledir. Bu kafada olanlar, zalimlerin ayakları altında ezilirler.

Şunu asla, kesinlikle, katiyen unutmayınız: “ İslam ilimlerini, bilimin dallarını birlikte öğrenip; çağa uygun bilim üretmeli. Bilimden teknik, teknoloji, sanat, meslek üretmeli. Dünyanın en iyi, güzel, yararlı, hayırlı işlerini yapmayı becermeli. Çağın önünde olunuz. Çağa uygun işler yapınız. Öyle cübbe, sarık, şalvar giyip; evden çıkmayınız. Okula göndermeyiniz, gibi gerici, ifrat ve tefrit içinde bağnazca anlatımlar yapmamalı. Bugün böyle düşünenler, kendilerine hayırları yoktur. Ekmeğini, suyunu bile kazanamamaktadır. Hep yardım dilenmektedirler. Bugün giyimini, suyunu, ekmeğini, evini kazanamayan milyonlarca Müslüman, insan vardır. Bu mudur, Müslümanlık?

İhlas ve samimiyetle, içtenlikle helal kazanmalı. Helalinden bilim, teknoloji edinmeli. Hizmet bilinci ile Allah cc. Rızasını kazanmak içinde çalışmalı. Yaşanılan zamana göre ilke ve kurallara eksiksiz uymalı. İyi işlerde ortaklaşa çalışmalı. Başarılı olma hedeflenmeli. Dostlar ile yardımlaşmayı asla unutmamalı. Yaşanılan toplumda sevilmeli. İnsanlar arasında ayrım yapmamalı. İslam dinine, insanlığa, varlığa hizmet esas olmalı. En iyi Müslümanları örnek alıp, yol belirlemeli. Çok okumalı. Herkes kendi mesleği ile ilgili bilgi edinmeli. Hizmet bilinci edinmeli. Yapamayacağın, bilmediğin iş ile ilgi iş yapmamalı. En iyi bildiğin işi yapmalı. Arkadaşları edinirken, özenle, dikkatle davranmalı. Agresif, anormal, dengesiz davranmamalı.

Dost, arkadaş seçerken, İslam özellikli olmasına dikkat etmeli. İslam değerlerine sahip, yumuşak huylu kişiler arkadaş edinmeli. Ahlak değerlerine, güven vermesine dikkat etmeli. Başarılı ve cömert kişileri dost ve arkadaş etmeli. Vefalı kişileri dost ve arkadaş etmeli. Başarılı insanları arkadaş etmeli. Zararlı, kötü özellikleri olanlardan uzak durmalı. Arkadaşlarınızın ailesi de onurlu, yüksek ahlaklı, güvenli olmalı. Harama dikkat etmeyenlerle arkadaş olmamalı. İslam dinini yaşayan kişileri tercih etmeli. Evlenirken, İslam özellikli kişileri seçmeli. Öyle feminist, LGBTİ, din düşmanı olanlardan uzak durmalı. Bugün evli ve boşanmış kişiler; erkek- koca olanlar; kadın eşi tarafından, eşini, çocuklarını 4-5-9-11 kişiyi katledenleri televizyonlardan izliyoruz! Kız- erkek arkadaş, sevgili olmuşlar. Resmi evlilikleri yok1 katlediyor, öldürüyor, boğuyor, balkondan atıyor; yüzlerce çeşit vahşet işleniyor! Bu İslam dini ilke ve kurallarına uymadan, yapılan arkadaşlıklar, evliliklerin acı sonuçlarıdır!

Çocukları iyi yetiştirmek için önce ebeveyn iyi yetişmiş olmalı. Öğretmen, imam, devlet, millet iyi olmalı. Bugün bu sıfatların %10’u bile yok iken, iyi insan yetiştirmek mümkün değildir. Flört ile zaman geçerken, bir de bakıyorsun ki; sevgili, devrildi!

Çocuğa ihtiyaç duyacağı her bilgi, birikim, donanım, ahlak, beceri mutlaka ama muhakkak kazandırılmalı. Allah’ın hoşuna gidecek donanım kazandırılmalı. Bugün 25.06.2023 günüdür. Havalar çok sıcaktır. Marmara Bölgesinde 15 saat 19 dakika gün vardır. Onlarca tarla, anız, buğday tarlası, orman yakılmaktadır. Anız yakma adına, memleketi yakmaktadırlar. Oysa anız yakmak, toprağa çok büyük zarardır. Anız yakarken, daha hasat edilmemiş tarlalar, ormanlar, köyler yakılmaktadır. Diyarbakır’da 20 kişi yangında öldü. Sanırım 75 kadar kişi yaralandı. Böyle olması devam ederken, bu yangınlar onlarca haber televizyon kanalından, her saat başı verilirken; yine anız yakılmaktadır.

Bendeniz aslen Rize merkez ilçedenim. 24 yıl Rize’de yaşadım ve okudum. Sonra Yalova, Kocaeli’ne yerleştik. Öğretmenliğim nedeni ile pek çok İlde görev yaptım. Öğretmenliğimin 17 yılı köylerde, 13 yılı kent merkezinde geçti. Yalova da meyve yetiştirilir. Her yıl kış sonu ağaçlar budanır. Budanan ağaçların dalları makinelerle kırılır, parçalanır. Toprağa karıştırılarak, humus toprak yapılır. Öte yandan da bilgisiz, bilinçsiz insanlar, güneş altında 60 santigrat sıcaklık varken, anız yakmaktadır! İnsanda işleyen bir beyin olmalı.

BAŞARILI OLMAK İÇİN; ölçülü, dengeli, ilmi, akıllı, ortak akılla, dosdoğru ve orta yollu hareket etmeli”

HAZRETİ ÖMER RA. DİYOR Kİ: Bir kişiyi tanımakta şu özellikleri esas almalı:

1-      Bir süre beraber bulunmak,

2-      Alışveriş yapmak,

3-      Yolculuk yapmak, gibi durumlarda davranışlarını çok iyi değerlendirmeli.

İnsanların namaz, oruç, zekât, hac yapma gibi dini ibadetlerine bakıp; bu iyi insandır, dememeli. Bu ibadetleri bilinçli, samimi şekilde yapanlar, dürüst olur, olabilir. Ama yaptığı ibadetin bilincinde olmayıp; hem ibadet yapıp, hem haram- günah, suç işleyen ahmaklarda çoktur. Bunun içindir ki, insanları tanırken, sosyal, kültürel, ekonomik ilişkilerini de tanımak gerekir.

“( Âlemlerin Rabbi Yüce Allah’ı çokça zikredin.

Ahır zaman peygamberi Hazreti Muhammed’e çokça selâtü selam getirin.”)

Zarar asla etmezsiniz. Zararınız olursa, ben telefi ederim!

Allah cc. Ahzap suresi 33/ 56. Ayette; “Peygambere salavat etmemizi emrediyor.”

Peygamberimizde; kendisine salavat edilmesini istiyor.

Müslüman, İslam dini merkezli, bilim eksenli yaşamalıdır.

İslam dinini ve bilimi yaşamayan, Müslümandan pek hayır, iyilik, güzellik gelmez.

Bir kere; dosdoğru, dürüst, adaletli olmalıdır. Bu onlarca ayette istenmektedir.

Adalet; haklıyı haksızdan ayırma, haklıya hakkını verme, haksıza gereken cezayı verme ilkesidir. Bu bugün yapılmıyor. Yapılamıyor, demiyorum. Yapılmıyor. Toplumu ayakta tutan adalet uygulanmıyor. Toplumda; doğru, dürüst olmuyor. Eşitlik ve hakkaniyet ilkesi sadece kitaplarda yazıyor.

Sadi Şiraz’ı diyor ki: “ Kanaat gibi hazine, terbiye gibi asalet, ilim gibi şeref- onur olmaz.”

Bugün bu söze de pek uyan yok.

Molla cami diyor ki: “ Başkasının sırrına ermek isteyen, hırsızdır.”

İslam dinini yaşayan, iki âlemde huzurlu, mutlu olur. Yaşamayan ise, iki dünyada zarar- ziyan görür. İslam dini kişiye, aile bireylerine, topluma, devlete huzur ve rahatlık sağlatır. Ahenkli bir yaşam, huzur, mutluluk, rahatlık, barış, bütünlük, iyi davranış sağlar. İslam, insanlar arasında ırk, dil, din, renk, bölge, cinsiyet, inanç, kültür gibi yapay arılıkları yapmaz. Tüm farklılıkları barış içinde sağlar.

Necip Fazıl Kısakürek diyor ki: “Ölüm güzel şey,

Budur, perde ardından haber,

Hiç güzel olmasaydı,

Ölür müydü peygamber?”

Olgun insan olmak için, İslam olmak gerekir. İslam’ın her değeri ile yaşamak gerekir. İslam şeriatını yaşam tarzı yapmalı. İslam dininin hukukuna uymak, Allah’a itaat etmek, varlıklara iyilik etmek gerekir. Amentü şerhine, İslam’ın beş temel ibadetine, sorumlulukları eksiksiz yapmalı. İslam dinini sadece ibadet olarak yaşamak yetmez. Her ilkesi, kuralı, hükmünü yerine getirmek önemlidir.

İslam dinini birey olarak, tek başına yaşamak yetmez. Sosyal hayatı yaşamalı. Sosyal, kültürel, ekonomik, kültürel, sanat, meslek, askerlik, eğitimcilik, sağlık gibi yüzlerce meslek, sanat dalında çalışmalı.

Allah cc. İbadet edenlere daha çok değer ve önem verir. Bunu Furkan surei 25/77. Ayette buyuruyor.

Mehmet Akif Ersoy diyor ki: “ Ne irfandır veren, ahlaka yükseklik, ne vicdandır,

Fazilet hissi insanlarda, Allah korkusundadır.”

“ Ey şehit oğlu şehit isteme benden makber,

Sana avucunu açmış, bekliyor, Peygamber.”

İmam Azam Ebu Hanife diyor ki: “ Ahlakı kötü insanlarla arkadaşlık kurma ki, onlar günah işlemeye, seni yöneltmesinler.”

Eşrefoğlu Rumi der ki:” Ey gafil! Aç gözünü bir bak, bu dünya haline! Hiç kimse geldi mi, bunda düşmedi, ecel eline!”

“( Sizlere bugün pek çok insanın yapamadığı, beceremediği bir estetik davranışı söylemek istiyorum. Bunu bilip, yapamadıklarından ya ölmektedirler, ya yaralanmaktadırlar, ya da cezaevini boylamaktadırlar! Bugünün insanları okul okumuş, bugün bir kişi 63 yaşında, 8. üniversiteden diploma almış ama olgun insan hala olamayan pek çok insan vardır. Önce olgun insan olmaya niyet etmeli. Önce kibar, nezaketli, zarafetli, efendi, ince, medeni olmaya niyet etmeli. Bu bağlamda donanım kazanmak için çalışmalı. İnsanların bir kısmı iletişimde, diyalogda, mesajında konuşmasını, yazmasını, nasıl davranacağını bilmiyor. Etkili, iyi, güzel, yararlı, gönül kazandırıcı, ikna edici, psikoloji bilici, sorun çözücü, çözüm bulucu şekilde konuşup, yazamıyor. İç iletişim ve dış iletişim kuramıyor. Barışı sağlayıcı anlatım yapamıyor. Lütfen diyemiyor. Özür dilerim diyemiyor. Zarar verdim ise karşılarım. Kusura bakmayınız, diyemiyor.

Öküz, deve, horoz, köpek dövüşlerini filimlerden izliyorum. Öyle isteyerek, dövüşmüyorlar. İnsanlar, hayvanları birbiri üzerine iterek, dövüştürüyorlar.

Önce olgun insan, barışçı insan olmayı istemeli. Niyet iyi, düşünce doğru, davranış yararlı olmalı.

Başkaları ile iletişim, dış iletişimdir. Dış iletişimde peygamberimiz ve âlimleri örnek almalı. Hiç kimseyi incitmemeli, kırmamalı. Akraba, komşu, arkadaş ilişkilerini sağlıklı ve sağlam tutmalı. Hak ve hakikate uygun hareket etmeli, davranmalı.

Âlemlerin Yüce Rabbi Allah cc. Vahiy yoluyla gönderdiği ilk Alak suresinde; “Oku! Yaratan rabbinin adıyla… Oku! Rabbin sonsuz iyilik sahibidir…”

Peygamberimiz sav. Buyuruyor: “ Ben ancak bir öğretmen- eğitimci olarak gönderildim.”

Günümüzde tüm dünyada iyi, güzel, doğru, yararlı, önemli, değerli, mutlak dosdoğru ve mutlak gerçek olan bilim öğretilmiyor. Kendilerine kul, köle etmek için ideolojik saçmalıklar öğretiliyor. Bu sadece okulda değil; devletlerin kültür, sanat, meslek öğretimlerinde, filimlerde, medyada, sosyal medyada, her alanda zararlı öğelere yer veriliyor. Halk bu ne biçim eğitim- öğretim demesin diye, bir de dinden söz ediliyor. Beyinler Allah bullak edilmiş, kalpler kararmış, ruhlar kirletilmiş, genler bozulmuş. Artık böyle bir yapı kolay şekilde hak ve hakikati kabul etmiyor.

Kötü örnek, örnek değildir, deniyor. Bunun anlamı; kötü örneğin ölçü olamayacağı, anlamındadır. Ölçü olmaz, ama beyin, kalp, ruh, gen kirletir. Günümüz sapkınları, başkalarının kötü kararlarını da emsal göstermektedirler.

Bu alanda en büyük görev ve sorumluluk; devlet yönetimine düşmektedir. Devlet yönetimleri her hak ve hakikat olanı bozmaktadır. Görevini hak ve hakikat üzere yapmamaktadır. Bunun için her alanda olumsuzluklar, kötülükler, çirkinlikler, yaramazlıklar egemendir. Bunda Müslümanların pısırıklıklarının, uyuşukluklarının, pasifliklerinin, görevlerini dosdoğru yapmayışlarının etkisi çok fazladır.

Bir örnek verelim: “ Ben, 8 yıldan beri sosyal medya kullanıyorum. Sosyal medyada; yazı, makale, görsel, mesaj paylaşıyorum. Paylaşımlarım dünyanın en ücra köşesine bile ulaşıyor.”

Ama paylaştığım sosyal medyanın sorumlusu Amerikalıdır. İşlerine gelmediğinde beni kısıtlıyor. Hepten kapatıyor. Paylaşımlarımı engelliyor. Ama T. C. Devletimiz, bu sosyal medyanın; devletimize ve milletimize karşı işlediği suçlara yaptırım koymuyor. Tüm olumsuzlukları yayıyorlar.

Eğitimci öğretmen, imam dediğin; öğretir, eğitir. Hak ve hakikati, milli, manevi değerleri, bilimi, sanatı, mesleği, çağa uygun şekilde öğretir.

Günümüzde ülkemde artık eğitim- öğretim görmeyen yok. Ülkemde üniversite altı öğrencilerin sayısı 20 milyondur. Öğretmen sayısı 1,2 milyondur. Diyanet din görevlilerin sayısı 150 bin kadardır. Sağlıkçılar 1,3 milyona ulaştı. Üniversitelerimizde 8,5 milyondan fazla öğrenci vardır. Avrupa’ya oranla, Amerika’ya oranla daha çok öğrencimiz vardır. Ama yararlı, bilimsel bir eğitim- öğretim programı oluşturamadığımız için; ülkemizde korkun. Dehşet veren vahşetler yaşanmaktadır. Eğitim yapıyoruz. Ama kaliteli, verimli, insan yarayışlı eğitim yapamıyoruz. Zira hak ve hakikatten uzaklaştık. Sapkın sapık ideolojilere bağlandık!

Müslüman, sözün hak olsun.

Müslüman, yazın hakikat olsun.

Kendin dosdoğru ve gerçekçi olasın.

Ellerin, mazlumu, mağduru tutsun, kaldırsın.

Kararların hak ve adalete uygun olsun.

Asla zalim olmayasın, zalimlerin yanında, tarafında olmayasın.

Allah’ın sözlerine bağlı kalasın.

Peygamberimiz sav. Gibi İslam dinini yaşayasın.

Ölçülü, dengeli, sağlıklı, dürüst düşünüp, yapasın.

Hak ve hakikatten ilham alasın.

Üzgün, kızgın, öfkeli, sıkıntılıyken, iş yapmayasın.

Sözü evirip, çevirmeden, doğru anlayasın.

Sözüne sadakatsizlik asla yapmayasın.

Müslüman duyarlılığında olasın.

Yalan, yanlış yargılamada kesinlikle bulunmayasın.

Gerilim, stres, öfke, saldırgan katiyen bulunmayasın.

Uyacağın kitap; Kur’ân, örnek alacağın peygamberin sav. Olsun.

Ömrünü ilimle, dinle, imanla, sanatla, meslekle, helal kazanmayla geçiresin.

Kendine, aile halkına, akrabalarına, dostlarına sevgiyle davranasın.

Peygamber gülü dediğimiz, pembe güle aşık olasın.

Öğretmenlik, eğitimcilik, hatiplik, yazarlık yapasın.

Özlediğin; peygamberimiz, sahabe, güzel insanlar olsun.

Allah’a ve peygambere bağlı olasın ki, dosdoğru, dürüst, adil olasın.

Dostlarınızı arayıp, sorun; hal hatır sorun ki;

Sizi sevenler olsun.

Ruhunuzu batıl, küfür, hurafe, bidat, yalan ile asla kirletmeyiniz.

Sakin ha! Yalancılara, iftiracılara aldanıp, kanmayasınız.

Kur’ân, hadis, sünnet ve ilim öğreniniz.

Doğaya- tabiata zevkle, keyifle, özenle bakınız.

Çevreyi kirleten alçak adi kahpelerden asla olmayınız.

Doğaya, yaratılana hikmetle, irfanla, bilgiyle bakıp, dersler çıkarınız.

Mazlumu, mağduru, yoksulu, güçsüzü asla ezmeyiniz.

Ah çektirdiğiniz insan, sizden hakkını, hukukunu mutlaka alacaktır.

Zalimler cehennemin ateş çukuruna, günahsız müminler cennete gidecektir.

Bugün yine zalim katliamcı faşist komünist cuntacılarla;

Kapitalist sömürücü, zevki için katledenler; karşı karşıya geldiler!

Üçüncü dünya savaşından söz etmektedirler!

Müslüman; barışçıdır, sevgi, saygı ile dostça hareket edendir, esenlikten yanadır.

Sakin ha! Bunlara ve bu gibilere asla uymayınız.

Bunlar insanlık tarihi boyunca; insanları, bitkileri, hayvanları, doğayı, varlıkları katlettiler!

Ayakta kalmak için, çok güçlü olmalı; sataşmak isteyenler, çekinmeli.

Yüce Allah’ın yolundan, peygamberimizin öğrenciliğinden hiç ayrılmamalı.

 Gidip de, zalim, katil, katliamcı, soykırımcı vahşilere uşak olmamalı.

Önce olgun bilge insan olup; harika insanlar yetiştirmeli.