Zararlı, kötü, çirkin, yanlış alışkanlıkların neler olduğunu önce öğrenmeliyiz. Sonra da korunmayı, kaçınmayı, sakınmayı öğrenmeliyiz.

Zararlı, kötü, çirkin, yanlış, haram, günah, suç olan alışkanlıklar; insanın ruh sağlığını, beden sağlığını, ahlakını, saygınlığını, güvenini bozar. Kendine, başkalarına zararlı duruma getirir. Başlıca zararlı, kötü alışkanlıklar; sigara içmek, tütün ürünleri kullanmak, alkol, içki, bağımlılık yapan, uyuşturucu gibi maddeler kullanmak, kumar ve şans oyunları oynamak; zevk, keyif gibi budalalığa düşmek; birer pislik olan, kötü ve zararlı alışkanlıklardır.

Allah cc. Maide suresi 5/ 90. Ayette; bu gibi hal, hareket, davranış, eylemlerin; birer pislik olduğunu buyuruyor.

Bu gibi insanlara güvenmemeli. Borç para vermemeli. Kız vermemeli. Erkek oğlumuzla evlendirmemeli. Kızlarını, erkek oğlumuza evlilik için almamalı. Uzak durmalı. Bugün bunlar yüzünden aile yuvaları dağılmaktadır. Kızlar veya erkekler evlenmek istememektedir. Çünkü evlilikler kısa sürmekte, dağılmakta, ortada babasız- annesiz evlatlar kalmaktadır. Bu kötü örnekler yüzünden, 2023 yılında boşananların sayısı 170 bini aştı. Evlilik sayıları 650 binden 400 bine düştü. Ortalama her boşanan aileden ortaya 2 çocuk kalmaktadır. Ailede eşlerin çocuk yapma sayısı 2,8 iken,

 2,1’e düştü. 2023 yılında da, hiç olmadığı kadar; 1,5’e düştü. Yanı nüfus azalması yaşanmaktadır. Ölen anne ve babanın yerine 2 çocuk yapılmamaktadır. Bu durum pek çok sosyolojik sorunu getirmektedir.

Hala bazı bölgelerde ve İllerde çocuk ortalaması 9- 10 iken, bazı İllerde de çok düşmüştür. Gelişmemiş ilkel, feodal toplumlara hala çocuk ortalaması 9 -10 olmaktadır. Bu durum da yine sosyolojik pek çok sorun doğurmaktadır. Ailede çok çocuk olunca, ailede eğitimsiz, fakir, yoksul olunca; felaketler oluşmaktadır. Çocukların çok oluşu, eğitimsiz, öngörürüz, bilgisiz, bilinçsiz, fakir oluşu nedeniyle; terör örgütlerinin, çetelerin, mafyanın eline düşmektedir. Hırsızlık, yağma, çalma, dolandırıcılık, uyuşturucu satma gibi suç olan eylemler yapılmaktadır. Böyle olunca da, 2023 yılında 400 çete çökertilmektedir. Pek çok kişide komünist, dinci, Fetö terör örgütlerinin eline düşmektedir. Yakalanıp, cezaevine atılmaktadır.

Eğitimsiz çevre, arkadaş çevresi, merak, özenti, mutsuzluk, çalışmadan zengin olma gibi hayaller, düşünceler; insanları pisliğin içine çekmektedir. Yetişme çağındaki, çocuklar, kötü ve zararlı yolda kullanılmaktadır. Çocuklar, akılsız insanlar, arkadaş çevreleri tarafından kötülüğe çekilmektedir. Bunlar yine bu çocukları kullananlar tarafından tuzağa çekilmek, özenti duydurulmaktadır. Bunların içinde fuhuş çeteleri de vardır. Kızlar fuhşa çekilmektedir. Kızlar ve erkekler; LGBTİ yapılmaktadır. Feminist ideoloji ile kadınlar, aslı yapılarından uzaklaştırılmaktadır. Materyalist düşünce ile insanlıktan çıkarılmaktadır.

Çocuklarımız annelerinden temiz, günahsız, iyi, güzel şekilde doğar. Anne ve babaları, öğretmen ve imamlar, ideoloji ve sapkın düşünce pompalayanlar kötü yapar. Bize düşen görev; Yüce Allah2ın temiz yarattığı çocukları, hayvanları, bitkileri bozmamaktır. İnsan haramlarla, haram yiyeceklerle, haram fikirlerle, kötü adet, gelenek, görenek, düşüncelerle bozulur. Bundan da en başta sorumlu olan anne ve babaları, devlet yöneticileri, öğretmenler, çevresi yükümlü, sorumlu tutulacaktır.

Sadi Şirazi der ki: “ Sormaz ki, bilsin. Sorsa bilirdi. Bilmez ki, sorsun. Bilse sorardı.”

Fatır suresi 35/6. Ayetin meali: “ Şüphesiz ki, şeytan sizin için bir düşmandır. Öyle ise onu düşman tanıyın. O, kendi taraftarlarını ancak alevli ateşe girecek, kimselerden olmaya çağırır.”

Bakara suresi 188. Ayetin meali: “ Aranızda birbirinizin mallarını haksızlıkla yemeyin!”

Peygamberimiz sav. Buyuruyor: “ Sevgili peygamberimiz de, kul haklarını ihlal eden kimseyi,

“ müflis” olarak nitelemiştir.”

Zümer suresi 9. Ayet: “ De ki; hiç bilenlerle, bilmeyenler bir olur mu?”

Yine ayetlerde şöyle buyruluyor: “ Bilmediğin şeyin arkasına, ardına düşme!” “Eğer bilmiyorsanız, bilen bir ehline sorun. “

Molla Cami diyor ki: Kalpten çıkan söz, kalbe etki eder.”

Müslüman kişi; iyiliği yayar ve artırır. Kötülüğü azaltır ve yasaklar. İnsanlara, hayvanlara, bitkilere, âlemlere hiçbir zarar- ziyan vermez Müslümandan hiç kimse zarar- ziyan görmez. Müslüman zalim olmaz. Zira zalimler cehennemde olacaklardır. Ayetler böyle anlatıyor. Hiç kimseye asla haksızlık etmemeli.