Bu yıl kış mevsimi geçmiş yıllara göre ülke genelinde ve birçok bölgede geçmiş yıllara benzemeyen sürprizlerle geçti. Yıllardır kar yağmayan illere kar yağdı. Bazı bölgelere bağlı illerde çok fazla kar yağışı ve aşırı soğuklar oldu. Bu kışın karı az, kurur soğuğu çok oldu. En büyük karımız SOS veren barajlarımız beklenmedik bir şekilde eski doluluk oranlarına yükseldiler. Tabii ki, bunların hepsi Allah’ın ülkemize vermiş olduğu bereket ve nimettir. Kış soğukta geçse, toprak kara ve suya doyduğu için, birkaç yıldır tarımda düşen verimin gelecek yazda tüm mahsullerde verimli geçeceğinin müjdecisi oldu.
Cemre anlamı, İlkbahar başlangıcında yedişer gün arayla önce havada sonra su ve toprakta oluştuğu sanılan sıcaklık artışı. Arapça olan sözcük kor durumunda ateş anlamına gelir. Halkımızın arasında yaygın olarak baharın müjdecisi olarak bilinen sıcaklığın artması olayına cemre denir.
Cemre, birer hafta arayla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılan bir ısıtıcı güç olarak, kışın geride kaldığı, İlkbaharının müjdecisi olarak bilinir.
Cemre; ilkbahara doğru, önce havada, sonra suda ve nihayet toprakta 7’şer gün aralıklarla meydana gelen bir sıcaklık yükselişidir. Cemre yanmış kömür parçası, kor anlamına gelir.
Cemrelerin düşmesi Kasım Günleri’ne göre olur. I. Cemre, Kasım’ın 105’inde (20 Şubat’ta) havaya, II. Cemre 112’sinde (27 Şubat’ta) suya, III. Cemre, 119’unda (6 Mart’ta) toprağa düşer. Bugün Kasım’ın 105’i, yani birinci Cemre’nin havaya düştüğü gündür. Cemreler, havaların ısınmaya başladığının ve kışın soğuk günlerini, geride bırakmak üzere olduğumuzun müjdecisidir.