15 Km uzunluğunda, çift tüpten meydana gelen Ovit Tüneli, Rize’nin İkizdere İlçesi Sivrikaya Köyü’nden başlayıp, Erzurum’un İspir İlçesi’nden çıkıyor. Tünel uzunluğu ile dünyanın en uzun 3. ve Türkiye’nin ise en uzun tüneli. Tünel ile Rize-Erzurum Karayolu Mardin’e kadar uzandı. Böylece, Rize-Erzurum arasındaki karayolu mesafesi 60 kilometre kısalmış oluyor.
Rize-Erzurum Karayolu’nun 2.680 rakımındaki Ovit Geçidi, sert geçen kış şartlarından dolayı yılın yaklaşık 8 ayı geçit vermiyor. Bu yeni proje ile Doğu Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin birbirine bağlanması, böylece bölge illeri arasındaki ticarî ve kültürel alışverişin canlandırılması hedefleniyor.
13 Mayıs 2012 tarihinde temeli atılan tünel, 13 Haziran 2018’de açıldı. Diyarbakır’dan 45 saatte Karadeniz’e ulaşılabiliyor. Bu tünele ilâve olarak, 7.200 metrelik Kırık Tünelinin yapımına devam ediliyor.
Ovit Tüneli, projesi sadece stratejik bir öneme haiz değil. İnşaat tekniği bakımından da önemli yenilikleri var. Ülkemizde ilk defa kullanılan tünel delme makinesiyle açıldı. Bu şekilde inşaatın hızı da artmış oldu. Bağlantı yollarıyla 17 kilometreyi geçen bu projenin maliyeti 1 katrilyonu geçmektedir. Ovirt tünelin hizmete girmesiyle birlikte, Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesindeki şehirlerden, Doğu Karadeniz bölgesi illerinin ve bilhassa Doğu Anadolu illerinden Rize-Trabzon’u bu zaman kadar görmemiş olan aileler yoğun ilgi gösteriyorlar. Ovit tünelinin hizmete girmesiyle kısalan mesafe ve bu güzergâhta yazın bir başka olan doğal güzellikler ve yaylalar nedeniyle bu yıl, komşu ülkeler İran ve Azerbaycan’dan gelen turistlerin sayısında önemli artışlar gözlenmektedir.
Türkiye’nin hayata geçirilen en zaruri projelerinden birisi olan, Ovit tünelinin 12 ay hizmete açılışı gerçekleştiren, Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan’a tebriklerini ileten yerli ve yabancı turistler Ovit tünelinin kısa sürede hayata geçmesinin, Türkiye’nin ne kadar güçlü bir lider tarafından yönetildiğinin önemli bir kanıtı olduğunu ifade ediyorlar.