HABER: BAYRAM ALİ KAVALCI / TMMOZMO Rize Şube Başkanı PETEK; "Son günlerde yaş çay alım fiyatlarının taban fiyatın altına düşmesi sonucu üreticilerimiz açışından maddi manevi kayıplara, sektör adına da günümüz ve gelecek açısından güvensizliğe, belirsizliğe neden olmaktadır. 

Çaykur ve özel sektörün toplam üretim kapasitesi 17.500 tondur. Bu kapasitenin 9.500 tonunu Çaykur, diğer kısmını da özel sektör karşılamaktadır. Çaykur, 26 Haziran 2024 tarihini 2. sürgün kampanya açılış tarihi olarak belirlemiş ve bütün fabrika ve alım yerlerini hazır hale getirmesine rağmen üreticilerimizin genelinin 12 gün sonra yani 8 Temmuz 2024 tarihinde çaya girmesiyle normal alım rakamlarına çıkılmıştır.  

12 Temmuzdan itibaren artan şekilde devam eden çay hasadı; hafta sonu ve 15 Temmuz resmi tatilinin eklenmesi ile birlikte yoğun bir şekilde yapıldığından günlük 25.000 tonlara kadar çıkan mubayaa miktarları, fabrikaların mevcut kurulu yaş çay işleme kapasitesinin kaldıramayacağı bir duruma gelmiştir. Ayrıca üreticilerimizin son günlerde yoğun bir şekilde çay toplamaları sonucu 17.500 ton alan kapasitenin çok üstünde bir çay stoku oluşmuştur. Bu sorunun çözümü noktasında Çaykur önce 50 kg, sonra da 30 kg dekar başı alım uygulamaları yaparak, sistemi kontrol altına almaya çalışmış, özel sektörün fiyat düşürmesine rağmen bütün imkânlarıyla stokları eritmeye, sektörün regülasyonunu sağlamaya çalışmaktadır. 

Çay sektörünün bileşenleri olarak bu olumsuz durumdan çıkışın yine üreticilerimiz vasıtasıyla gerçekleşeceğini biliyoruz. Çay üreticilerimizin önümüzdeki 1-2 gün içerisinde az çay hasadı yapmalarıyla sistemi kontrol altına alabiliriz. Üreticilerimiz çay hasadını 2 gün geciktirirse hem fiyat hem de stok miktarını olumlu yöne çevirmiş oluruz. Dolayısıyla çay üreticilerimizin daha sakin olmalarını ve acele etmeden çay toplamalarını önermekteyiz. Bu tavır şüphesiz üreticilerimizin ve çay imalatçılarının da yararına olacaktır. Saygıyla üreticilerimizin ve kamuoyunun bilgisine arz ederim." dedi.