Resûlullah’ın sav. Hastalandığı duyulunca, sahabe mescitte toplandı. Peygamberimiz sas. Şöyle buyurdu: Rabbimin huzuruna, üzerimde kul hakkı olmadan, varmak istiyorum, diyerek; ashabı ile helalleşti. Bilesiniz ki, elbette ben Rabbime kavuşacağım. Sizde bana ulaşacaksınız, buyurdu.
Hazreti Ebubekir ra. Şöyle dedi: Ben peygamberden sav. İşitmiştim. Her peygamber vefat ettiği yerin dışında bir yerde gömülmemiştir. Bunun üzerine peygamberimizde, vefat ettiği Hazreti Aişe’nin odasına gömüldü, toprağa verildi.
Hazreti Mevlana ra. Şöyle dedi: “ ölürken, hak âşıklarının gönül gözleri açılır da, öteleri, bilinmeyen âlemi görürler. Başkaları ise ölüm korkusu ile kör ve sağır olarak ölürler.”
Müslüman, İslam dinin ve bilimin verilerine göre; ilkeli, kurallı şekilde yaşar, yaşamalıdır. Hayatın da kural ve ilkelerine eksiksiz uymalıdır. Doğru, dürüst, adil, İslam ahlaklı olmalı. Kişisel ilişkilerden, toplumsal ilişkilere, ticari mesleki, görev yapma anlayışından, her sorumluluğa harfiyen uymalı. Dürüst ve güvenilir olmalı. Ticaretinde dürüst olmalı. Doğru olmalı. Görevini tam anlamı ilke yapmalı. Hiç kimseyi kandırmamalı, aldatmamalı, yanıltmamalı.
Peygamberimiz sas. Buyuruyor: “ Bizi aldatan, bizden değildir.” “ Doğru sözlü ve güvenilir ticaretçi, ahrette peygamberler, Sıddıklar, şehitlerle beraberdir.”
Ahzap suresi 33/ 41. Ayetin meali:” Ey iman edenler! Allah’ı çokça zikredin.”
Bakara suresi 197. Ayetin meali: “ … ( Ahiret için) azık toplayın. Kuşkusuz, azığın en hayırlısı takva( Allah’a gelmekten sakınmadır) Ey akıl sahipleri, bana karşı gelmekten sakının.”
Bir Müslümanın yaşantısında yapacağı en önemli görevi; Allah’a, dinine, peygamberine içtenlikle sevgi, saygı duyması, onların isteği doğrultusunda yaşamasıdır. Yanı bilge samimi mümin ve Müslüman olmasıdır. İnanç, ibadet, güzel ahlak, ibadet, muamelat ve görevlerinde hak ve hakikati yaşamasıdır. Sağlam ve samimi şekilde dini değerlere uymasıdır. Allah cc. İle kul ilişkisinde, hakka ve hukuka aynen uymasıdır. Allah’a karşı sorumlulukta takva dindar bilge Müslüman olmasıdır.
Hazreti İmam Gazali der ki: Allah’ın nimetlerine şükretmek, o nimetin artmasına sebep olur.”
İyi bir Müslümanın rızık derdi, rızık azlığı, yokluk, yoksulluk görmez. Zira görmeyeceği şekilde kendini yetiştirir. Helalinden çalışır. İsrafsız, zorunlu ihtiyaçlarını karşılar.
Lokman suresi 33. Ayetin meali: “ … Sakin dünya hayatı sizi aldatmasın. O aldatıcı şeytanda, Allah hakkında sizi aldatmasın.”
Müslüman adaletli olur. Doğru, dürüst olur. Aksi olmaz, olmamalıdır.
Adalet; hak yol üzere, dosdoğru olmak, dini yükümlülükleri yerine getirmek, insaflı ve vicdanlı davranmak, haksızlık etmemek, özü- sözü bir ve doğru olmak, eylem ve davranışlarda İslam üzere olmak, adil ve eşit davranmak, haklıya hakkını vermek, iyileştirmek, düzeltmek, her şeyi yerli yerine koymak, müminin yapacağı başlıca görevlerdir. Adaletin zıddı- tersi zulümdür. Allah cc. Her konuda adaletli ve dosdoğru olmayı emrediyor. Fatiha suresinde ve diğer ayetlerde dosdoğru olmak, emrediliyor. Fatiha, Kur’ân’ın ilk suresidir. Fatiha; açmak anlamındadır.
İmam Gazali diyor ki: “ Ulaşamadığına boyun eğmek, ulaştığına razı olmak, kaybettiğine sabır göstermek, kişinin olgunluğuna işarettir.” İnsan sorumluluklarını, görevlerini, ödevlerini, yükümlüklerini iyice öğrenip, yerine getirmek için kendini yetiştirmelidir. Bugün sadece bu dediğimiz yapan kişi huzur, mutluluk ve başarı içinde olur. Kanaatkâr olmalı. Aç göz olmamalı. Bugün kanatsız, doymaz, aç göz olanlar çok büyük zararları uğruyor. Sahteci sahtekâr dolandırıcı çeteler, mafyalar tarafında soyulup, soğana çevriliyor.
İslam dininde doğruluk, dürüstlük çok önemlidir. Doğruluk ve dürüstlük, her namazda Fatiha ile okunur. Doğruluk; Allah’ın emirlerine, yasaklarına ve koyduğu kurallara uygun bir yol izlemek, insanların haklarına riayet etmektir. Kur’an’da doğruluğa dair pek çok ayet bulunmaktadır.
Hud suresi 112. Ayetin meali: “ … Emrolunduğun gibi dosdoğru ol,” buyurulmaktadır.
Peygamberimiz sav. Buyuruyor: “ Doğru olunuz. Doğruluk, iyi olmaya, iyilik de cennete götürür. İnsan doğrulukta sebat ederek, sonunda Allah katında “sıddık” diye yazılır.
Müslüman, fasık olmamalıdır. Fasık nedir? Bir araştırma, inceleme yapıp, öğrenir misiniz?
İbn Arabi diyor ki: “ Maddeye tapanlar, deniz suyu içene benzerler. İçtikçe, hararetleri biraz daha artar.”
Müslümanların ayet gereği; iyilik etmeye davet etmek- çağırmak, kötülükle mücadele etmesi gerekir. Bu ilahi bir emirdir. Bunu bugün hakkıyla yapamayan Müslümanlar, egemenliği zalimlere terk etmiştir.
Al-i İmran 104. Ayetin meali: “ Sizden, hayra çağıran, iyiliği emreden ve kötülükten men eden bir topluluk bulunsun. İşte kurtuluşa erenler, onlardır.”
Hafız-i Şirazı der ki: “ Mutluluk sırrını elde etmek isteyen insan, kötü çevreden kendini kurtarmayı bilmeli ve becermelidir.”
Müslüman; çok okumalı, dinlemeli, görmeli, araştırma – inceleme yapmalı. Bilge olmalı. doğru bilgilerle yaşamalı. Bildiğini tebliğ etmeli- bildirmeli. Başkalarına hak ve hakikati öğretmeli, eriştirmeli. tebliğ etmek, vaciptir. Yanı farz gibidir. Allah cc. Emri, peygamberimiz sünnetidir. Başkalarına hak ve hakikati tebliğ etmek, bildirmek, eriştirmek, anlatmak, güzel örnek olmaktır. Usulünce anlatmayı becermektir.
Elmalılı Hamdi Yazır der ki: “ Edep, haddini bilmektir. En büyük edep de, ilahı hududu- sınırı aşmamaktır.”
Sizlere 2 soru soralım. Bunları doğru yanıtlayalım.
1- Sadece İslam, İslam’ı dini bilgi edinsek, yeterli olur mu? Kur’an ve sünneti, sadece dini anlayışla yaşarsak, yeterli midir?
Yanıt: Sadece İslam dinini öğrenmek, insana yetmez. Kur’ân ’da 750- 792 ayet; ilim- bilim- doğru bilgi öğrenin. Meslek, sanat, kültür, öğrenin, diye buyuruyor. Her bilgi Allah cc. Katındandır. Bunun için; bilim, sanat, meslek, teknik, teknoloji, doğa ilimleri, meslek ve sanat ilimleri, sayısal ilimler, sözel ilimler, sosyal ilimler, fen ilimleri, teknik ve teknoloji ilimlerini, pedagoji, sağlık ilimleri, tıp ilimleri, yapay zekâ ilimleri de öğrenmek; dini öğrenmek gibi farzdır. Hem de 792 kez farzdır.
2- Sadece bilim öğrenmek yeterli olur mu?
Yanıt: Dini ilimlerin sadece yeterli olmadığını, söylediğimiz gibi, sadece bilim öğrenmek de yeterli değildir. İslam dininin her bir değeri; insana değer, önem, insanlık, kalite, verim katar.
Bir örnek verelim: Hayâ denilen, sözcük anlamı olarak; utanma, ar etme, çekinme, ürperme, çirkin bir durumu görmekten ve yapmaktan geri durma, anlamındadır. Bir güzel ahlak kavramıdır. Hayâ değerine aykırı davranma, insanı, insanlıktan çıkarır. Onurunu, şerefini, haysiyetini, insanlığını yitirtir. Bu bir duygu durumudur. İnsanın utanıp, sıkılacağı, rahatsızlık yapacağı bir durumdur. Allah cc. Ve insanlar karşısında değersizleştirme durumudur. Hayâ insanı daima iyiye, güzele, doğruya yönlendirir. Her ilahi kitabın bir ahlakı vardır. Ahlaksızlık, hayâsızlık dindar ve olgun insan oluşmaz. İslam ahlakının da bir değeri, hayâdır. Hayâ ile ilgili pek çok ayet ve hadis vardır. Bunlardan ders ve ibret almalı. Aksi halde, ordinaryüs profesör olsan da, yarar sağlamaz. Onur sağlamaz.
İslam dini dışı hareket edenlere sakin ha, aldanmayınız! Allah cc. Meleklerine yaptığınız ve yapmadığınız her işi, işlemi, eylemi kaydettirmekte, yazdırmaktadır. Bu yazılanlara, Amel Defteri denmektedir. Bunları Kiramen kâtibi, Hafıza melekleri, resul adları ile bilinen, melekler yazmaktadır. Ahirette herkes amel defterini kendi alıp, okuyacaktır. Orada bir kitap, filim, görsel olarak her yaptığını, yapmadığını eksiksiz görecektir. Bu defterler sahiplerine verilecektir. Ömrümüzün kaydı bu defterde olacaktır. Aman ha! Zarar- ziyan edenlerden olmayalım.
Peygamberimiz, Kur’ân’ı eksiksiz yaşamıştır. Yaşamayı, Cebrail meleği öğretmiştir. Namaz, oruç, zekât, hac yapmayı; Cebrail meleği öğretmiştir. Bizde Kur’ân’ı peygamberimizi gibi yaşarsak, doğru yaşamış oluruz. Kur’ân’ı kendi yorumlarımız ile yorumlarsak, yanlış, hata, eksik yapmış oluruz.
İslam imanı yapmış olan kişiler, peygamberimiz gibi İslam dinini yaşar. Aksi yaşama ve anlama yanlış olur, olmaktadır.
Bugün, Kur’an’ın daha 32 farzını, 54 farzını, boy abdestini, namaz abdestini bilmeyen milyonlarca Müslüman vardır. Bu çok acı bir kayıptır. Hemen karar verip; eğitim ve öğretimle eksiklerimizi tamamlamalıyız.
Taha suresi 132. Ayetin meali: “ Ehline namaz kılmalarını emret. Kendinde namaza devamlı sebat ede.”
Peygamberimiz sav. Buyuruyor: “ Kıyamet günü, çokça hamt edenler, ayağa kalksın, diye seslenilecek. Bu çağrı üzerine bir zümre ayağa kalkar. Onlar için bir sancak açılarak, hepsi cennete gönderilir.”
Sebe suresi 28. Ayetin meali: “ Biz, seni ancak bütün insanlara müjdeci ve uyarıcı olarak göndermişizdir. Ne var ki, insanların çoğu bilmezler.”
Âlemlerin Rabbi Yüce Allah cc. Varlıkları hiç yok iken, hiç yoktan yarattı, var etti. Bazı bilim söylemlerin göre, canlılar dünyada 3 milyar yıldan beri bulunmaktadır. Karıncaların 80 milyon yıl öncesinden kalma, karınca fosilleri bulundu. 80 milyon yıl öndeki karınca fosilleri ile bugün ki, karıncalar arasında hiçbir fark bulunmamaktadır. Karıncaların yaklaşık 8800 türü bulunmaktadır. Karıncalar pek çok özelliği ile insanlara örnek verilmektedir. Karıncalar uzun yolda yolculuk yaptıklarında, adımlarını sayarak, geri dönerler. Allah cc. Hiçbir varlığı, canlıyı- cansızı boşuna yaratmamıştır.
Müslümanlar, Kur’an, hadis, sünnet okudukları gibi bilimsel bilgide edinmektedirler. Bir de büyük veli kulların öğütlerini okuyup, ders çıkarmalı, ibret almalı. Öğüt okumak çok önemlidir. Dünyada olup- biten olaylardan da ders çıkarmalı. İbret almalı.
Yaptığımız günahlara kesin tövbe etmeli. Bir daha aynı yanlışları işlememeli. Kul hakkı yemiş ise, mümkünse geri vermeli. Kul hakkı ile cennete gidilmediği, Allah’ında kendi muhatabı olmadığından, affetmediği bilinmelidir.
Müslüman olarak sadaka vermeli. İnfak etmeli ki, kıyamete kadar bize sevap getirsin. Örneğin; Cuma namazı sonrası camiler, Kur’ân kursları için sadaka- yardım toplanır. Mutlaka ama muhakkak burada az- çok yardımda bulunmalı. Burada verdiğimiz bir sadaka, kıyamete kadar bize sevap sağlar, getiri.
Allah cc. Tevbe suresi 103. Ayette mealen; “ Sadaka vermeyi emreden ayettir.”
Allah cc. İçin para vermeye infak denilmektedir.
Bizler Kur’an sözleri ile peygamberimizin sözleri ile dua etmeyi öğrenmeliyiz.
Bizler önce, öncelikle kendimizi en iyi şekilde yetiştirmeliyiz. Sonra çocuklarımızı, başkalarını en iyi şekilde yetiştirme azim ve kararlığıyla çalışmalar sürdürmeliyiz. Bu güzel eylemimizde kıyamete kadar bize sevap getirir.
Bugün edilgen- pasif Müslümanlar sadece sözlü, sözel dua etmekle yetinmektedir. Sözel duadan daha makbulü, efdali; fiili dua etmektir.
İslam dinini çok doğru ve iyi şekilde anlamalı. İslam dini cemaat, toplum, sosyal dindir. Hiç kimse tek başına İslam dinini olgun ve tam anlamında yasayamaz. Cemaat halinde İslam dinini yaşamalı. Cemaat dediğimiz, bugün ki, ayrımcı, bölücü anlamda cemaatlerden söz etmiyorum. İslam dininde bir cemaat vardır. O da İslam cemaatidir.
Müslüman, kendini çok iyi yetişmeli. İslam ilimleri, bilim bilmeli. Başkalarına İslam ve bilimi anlatmalı. Pedolojik, diksiyonlu, etkili anlatım yapmalı. Yazmalı. Görseller oluşturmalı. Müslüman sadece ancak Müslümanlara benzemeli. Peygamberimize benzemeli. Başkalarına, din dışı olanlara benzememeli. Kamil- olgun Müslüman olarak yaşamalı. İdeolojik sapkınlık, din dışılık içine düşmemeli. Kur’ân rehber, peygamberimiz önder, bilim yolumuz olmalı.
Müslüman iyi yol- çığır açarsa, kıyamete kadar sevabı devam eder. Eğer kötü, çirkin, olumsuz, yaramaz, zararlı, berbat yol açarsa, kötü örnek olursa, kıyamete kadar günahı davam eder. Kendinden esinlenerek, yapılan kötü işlerden günah devam eder. Gerçek iman sahibi bilge, bilgin Müslümanlar, bunun açılımını bilir. Günah yapmaktan, başkalarına kötü örnek olmaktan sakınır. Gerçek imanlı, İslamlı Müslüman günah işlemez. İmanı, günah işlemeye engel olur.
Bir Kudsi hadis sizlere bildirmek istiyorum:” Ey Âdemoğlu! Ben sizleri boşuna, başıboş bırakmak için yaratmadım. Ben sizden habersiz değilim. Her şeyinizden haberdarım…”
Müslümanlarla dost, kardeş, Candaş, gönüldaş olunuz. Dostluk; Allah cc. Dostlarını sevmek, Allah’ın en büyük nimetlerinden biri sayılmadır. Müslümanlara dost kalmak için Allah’a dua etmeli. Müslümanlara dost olmayanların, imanı zayıflar! Allah cc. Dostlarına mutlaka dost olmalı, kardeş olmalı. Muhabbetle sohbet edip, sevmeli, saygı duymalı.
İslam dininin her ibadeti, ilkesi, kuralı, öğüdü, emir, yasağı mutlaka insana, bireye, aileye, topluma, devlete sağlık, huzur, mutluluk, rahatlık, kurtuluş getirir. İslam dini, insanın yaratılışına, doğasına, yaratılış özelliğine, yapısına en uygun dindir. Allah cc. İnsanı yarattı. Huzurlu, mutlu olması içinde yaşama kılavuzu olan İslam dinini gönderdi.
İslam dinini ve bilimi bilmeyip, yaşamayan insandan; olgun, mükemmel- yetkin, pek yararlı insan olmaz. Lütfen! Ömrümüzü ilim, bilim, doğru bilgi, meslek, sanat, zanaat öğrenmeye adayalım. İşimiz aşkla, heyecanla, sevdayla yapalım.
Bugün dünyada İslam dini dikkate alınarak, yapılacak eğitim ve öğretimin karşısında olan bazı gruplar vardır. Oysa Allah’ın istediği şekilde eğitim- öğretim gören insan; hak, hukuk, doğruluk, dürüstlük, adalet, hakkaniyet, güzel ahlak, edep, adap, hayâ, bilgi sahibi olur. Kendini başkalarına kullandırmaz. Başkalarına kul, köle, esir, tutsak olmaz. Başkalarının kendini sömürmesine fırsat vermediği gibi, başkalarını da sömürmez. Bu durum anarşi, şiddet, terör, emperyalizm yanlılarının hoşuna gitmez. Din dışı eğitim- öğretim isteyerek, insanları kendi tuzaklarına düşürme amacı güdürler. İnsanların doğru bilgilenmesini, bilinçlenmesini, hile ve tuzaklardan haberdar olmasını istemez. Oysa Allah cc. İnsanlar için hep en iyisini, en güzelini, en doğrusunu, en yararlısını, en hayırlısını istemiştir. Yüce Allah’ın insanlığa son mesajı- iletisi; Kur’ân ve peygamberimizdir. Bu hakça mesajlar iki âlemde huzur ve mutluluk sağlar.
Peygamberimiz sas. Buyuruyor: “ Allahü Teâlâ, iyilik edenlere karşılığını elbette verecektir.”
İslam dini selam vermeyi emreder. Selam, esenlik ve barış dileğidir. İslam dini barış dinidir. Müslümanlar birbiri ile karşılaştığında selam verirler. Selamlaşmak hem sünnettir, hem Allah cc. Emridir. Selam; esenlik, selamet, kurtuluş, maddi ve manevi olarak kötülüklerden uzak kalış dilemesidir. Dünya ve ahirette kurtuluş sağlar. İyi bir dilektir. Selam vermeyi alışkanlık ediniz. Hal hatır sorunuz. Merhabalaşınız. İslam dinin her ilkesi, kuralı mutlaka bir önem, değer arz eder.
Hazreti Ali ra. Buyuruyor: “ Her bildiğini söyleyen cahildir.”
Abdurrahman –ı Tahi k.s. diyor ki: “ Sohbetin aslı sükûttur.”
Çok konuşmak yerine, sizden bir bilgi isteyene ve dinleyene öz, kısa, doğru anlatım ve açıklamalar yapınız. Konuşmak yerine susmayı, dinlemeyi tercih ediniz. Dinleme bir çeşit öğrenme yöntemidir. İnsan okuyarak, dinleyerek, gözlemleyerek, yaparak öğrenir.
Bakara suresi 2/ 208. Ayetin meali: “ Ey iman edenler! Hep birlikte barışa gidin. Şeytanın adımları ardına düşmeyin. Çünkü o ( aranızı açan) apaçık bir düşmandır.”
İslam dininde israf- savurganlık çok önemli bir haramdır- günahtır. İsraf konusunda hassas olmayan; birey, aile, toplum, devlet; sonunda felakete, fecaate, batmaya, yaptığının yanlış olduğunu anlamaya başlar. Ama iş işten geçmiş ise emekleriniz boşa gitmiştir. Devletimizin ve vatandaşlarımızın bu konuda da aklı başına henüz gelmemiştir. Çok büyük borçlara, faiz ödemelerine düşülmesine rağmen hala; 30- 40 daire- bağımsız bina, ev fiyatına taşıtlara binilmektedir. Bunu devletin üst kademesinde olanlar ve kapitalistler çokça yapmaktadır. Oysa devlette, kapitalistlerde borca batmıştır. Normal sade vatandaşlarda benzer durumdadır. Çok yazık diyorum.
Peygamberimiz sas. Buyuruyor: “ Bir mümin kalbine neşe ve sevinç sokmak, altmış yıl nafile ibadet etmekten daha hayırlıdır.”
Hazreti Ali r.a. diyor ki: “ Amellerin en zoru 3 tanedir.
1- Nefsin hakkını verebilmek,
2- Allah’ı her an zikredebilmek,
3- Bir insana ikramda bulanabilmek,
Yine Hazreti Ali r.a. diyor ki: “ Eğri cetvelden doğru çizgi çıkmaz.”
Müslüman kişi iyi, güzel, doğru, dürüst, adil, yararlı, hayırlı, ideal model olmalıdır. Adam gibi adam, kadın gibi kadın olmalıdır.
Nisa suresi 29. Ayet meali: “ Mallarınız aranızda batıl( boş ve haksız) yollarla yemeyin. Ancak karşılıklı rızaya, gönül hoşnutluğuna dayalı bir ticaret sonucunda yiyin.”
Necm suresi 39. Ayetin meali: “ İnsanın yararına olan sadece kendi öz gayretinin sonucudur.”
Peygamberimiz sav. Buyuruyor: “ Büyüklerini saymayan, küçüklerini sevmeyen, bizden değildir.”
Yine peygamberimin sav. Buyurduklarını yazmaya çalışayım. Sizlerde örnek alın, ders alın, ibret alın, uyun ki; iki âlemde huzurlu, mutlu, rahat olasınız.
“ Birlikte rahmet, ayrılıkta azap vardır.”
“ Bizi aldatan, bizden değildir.”
“Küçüğüne merhamet etmeyen, büyüğüne saygı göstermeyen, bizden değildir.”
“ (Canım kurban olsun, peygamberimizin yoluna,
Adi güzel, kendi güzel Muhammed sav.”)
Selam olsun sevgiliye sav.
Yarın, 16.06.2024 Pazar günü Kurban Bayramıdır. Sabahleyin erkenden kalkıp, sabah namazını kılmalı. Bayram namazını da kılmalı. Müslümanlarla bayramlaşmalı. Kurban kesiyorsak, ihtiyaç sahiplerine kurban eti vermeli. Çocukları ayrıca sevindirmeli. Hepinizin Kurban Bayramını en içten dileklerimle kutlarım. Mübarekli geçmesini Rabbim olan Yüce Allah’tan diliyorum.