Vali Baydaş, “Tarımsal işleme sektörüyle ilgili ilimizde kabul gören iki proje gerçekleşti. Bir tanesi et işleme, bir tanesi de meyve işleme alanında iki ticaret insanımız başvurularını gerçekleştirdiler. Yaklaşık 44 milyon liralık yatırımın 22 milyon lirası TKDK'dan hibe olarak desteklenecek. Bunu önümüzdeki günlerde imza töreni yaptığımızda hangi firmalar olduğu, hangi alanlarda faaliyet göstereceği inşallah netleştirmiş olacak. Ben bu alanda emeği olan değerli arkadaşımız, başkanımız Şansal Bey ve ekibine teşekkür ediyorum.” dedi.

Tarihi fotoğraftan yola çıktı, eski valinin Rize’deki mezarına ulaştı Tarihi fotoğraftan yola çıktı, eski valinin Rize’deki mezarına ulaştı

 12 Temmuz- 16 Ağustos tarihleri arasında çiftçilik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme alanında 80 milyon Euro’luk bir bütçeyle yeni bir hibe çağrısına çıkılacağı duyuruldu. Yüzde 75'e varan hibe desteği sağlanacağını ifade eden Vali Baydaş, TKDK’nın çıkacağı çağrıda 7 ayrı başlık olduğunu ifade etti.

Vali Baydaş; “Vatandaşlarımızın, bu alanda faaliyet gösteren işletmelerimizin, bu alanda çalışmak isteyen girişimcilerimizin dikkatini çekmek istiyorum.TKDK çok ciddi hibeler sunmaktadır bu alanda. Bizim bu alanda daha hızlı, daha gayretli olmamız lazım ki vatandaşlarımız bu desteklerden istifade edebilsin.

TKDK Trabzon Koordinatörü Şansal Aydoğdu ise yaptığı açıklamada Rize’nin hibe desteklerinden daha çok faydalanmasını istediklerini belirterek, “ 80 milyon Euro’luk hibe desteği 7 ana başlıktan oluşuyor. Bitkisel üretim, arıcılık ürünleri, el sanatları ve katma değerli ürünler, kırsal turizm, kültür balıkçılığı, makine parkları ve yenilenebilir enerji yatırımları yer alacak. Yüzde 60 ile yüzde 75 arasında müthiş bir destekten bahsediyoruz. Tüm yatırımlarımızda yüzde 20 KDV muafiyeti sağlıyoruz. Tüm Rizeli girişimcilerimizi, vatandaşlarımızı vakit kaybetmeden Rize İrtibat Ofisimize davet ediyoruz. Bizlere telefonla ulaşabilirsiniz.” dedi.

Başvuruların, Online Proje Başvuru Sisteminde 16.08.2024 tarihi saat 18:00’e kadar kaydedilmesi gerekmektedir.

Zanaatkârlık ve Katma Değerli Ürünler ile ilgili üretim tesislerinin kurulumlarında ve mevcut tesislerin modernizasyonlarında, 5 bin Avro ile 500 bin Avro arasındaki yatırımların % 60-75’ ini hibe olarak IPARD Programı ile destekleniyor. Kurum ile yürütülen projelerde aynı zamanda %20 KDV muafiyeti mevcuttur.

Bu kapsamda;

* Ahşap, metal, deri, tekstil, taş işleme, altın ve gümüş işleme vb. gibi el sanatları

* Unlu mamullerin imalatı (pastane, fırın, yufka, tatlı ve şekerleme, butik çikolata gibi üretim yerleri)

* Et işleme (en fazla 0,5 ton/gün işleme kapasitesi)

* Süt işleme (en fazla 8 ton/gün işleme kapasitesi)

* Meyve-Sebze İşleme (Domates Salçası, Biber Salçası, Püre, Pekmez, Marmelat, Reçel, Pestil, Turşu, Meyve ve Sebze Suları, Konserve, Sirke, Közleme, Salamura, Ekşiler, Ezme)

* Sofralık Zeytin ve Zeytin Mamulleri, Kurutulmuş Meyve ve Sebzelerin İmalatı, Boza,

* Salep, Bakliyat (İşleme ve Paketleme), Mısır Kurutma, Yerel Yiyecek (Yemek, Börek, Tatlı, Şekerlemeler, Unlu Mamuller), Baharatlar, Kaya Tuzu, Pamuk Yağı, Defne Yağı, Susam Yağı, Soslar, Bitki Çayları ve Aromatik Kahveler

* Sabun, Gül Suyu, Prina, Biyo-yakıt (Pelet, Briket, Odun Kömürü) vb. tesislerde kullanılan tüm makine ekipmanlar, kendi tüketimi için yenilenebilir enerji yatırımları ve inşaat işleri desteklenmektedir.