HABER:ARZU ERBAŞ - Araştırmacı yazar Recep Koyuncu mayıs ayında Osman Nuri Tufanoğlu tarafından kendisine ulaştırılan tarihi fotoğrafları incelerken Rize Eski Hükümet Konağı önündeki cenaze töreni dikkatini çekti. Yaptığı araştırmalar sonucunda cenazenin 1942 yılında Rize valisi iken görevi başında vefat eden  Ahmet Baha Bayoğlu’na ait olduğunu, cenazesinin de  İslampaşa Belediye Asri Mezarlığına defnedildiğini öğrendi.

Mezarlığın yerini araştırıp bulan ve durumdan il yetkililerini haberdar eden Recep Koyuncu otlarla kaplanan ve kararan mezarlık taşlarının temizlenerek gün yüzüne çıkarılmasını sağladı. Koyuncu Erzincanlı olan merhum valinin yakınlarına ulaşmak içinde Erzincan Valiliği ile irtibata geçse de henüz bir sonuca ulaşamadı.

“MEZARLIĞI BULDUKTAN KISA SÜRE SONRA BAKIM ÇALIŞMASI TAMAMLANDI”
Arşivi için Osman Nuri Tufanoğlu tarafından getirilen fotoğraflardan cenaze töreni fotoğrafının dikkatini çektiğini söyleyen araştırmacı yazar Recep Koyuncu “Öğrendiğime göre cenaze namazını kıldıran kişi eski Rize müftüsü Nuh Toprak, cenaze ise o dönemdeki Rize valisiydi ve mezarı da bugünkü Araştırma Hastanesinin alt tarafında bulunan Rize Belediyesine ait olan Asri Mezarlıktaydı. Taradığım bu fotoğrafları ilk önce Rize üzerinde araştırmalar yapan Prof. Dr. İsmail Kara hocaya gönderdim. Fotoğraflar, şehrin tarihi için büyük önem arz etmekteydi. Onun verdiği talimat ile mezarı aramak için bahse konu mezarlığa gittim ve mezarı tespit edip fotoğrafladım. Bu mezarın onarılması, bakıma alınması hatta ulaşabilirsek belki de bugün bulunan yakınlarına haber verilmesi gerektiği inancındaydım. Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin ve Rize Valisi İhsan Selim Baydaş’ı konudan haberdar ettim.  Aradan üç gün geçtikten sonra İl Özel İdaresinden bir görevli arkadaş beni aradı ve gelip beni alarak mezarlığa gittik. Durum tespitinden sonra çok kısa bir zaman içerisinde bu görevli arkadaş bana mezarlığın bakımının yapıldığını gösteren yeni şeklinin fotoğraflarını attı” dedi.

“AİLE FERTLERİNE ULAŞMAYA ÇALIŞTIM”
Aile fertlerine ulaşabilmek içinde mücadele eden Recep Koyuncu “Erzincan valiliği ile iletişime geçip merhum valimizin bugünkü aile fertleriyle iletişim kurmaya çalıştıysam da bir sonuç elde edemedim. Umarım torunlarına ulaşabilir ve dedelerinin mezarı hakkında kendilerine bu bilgileri verebilirim. Fakat bir Rizeli olarak başta sayın belediye başkanımız Rahmi Metin ve sayın valimiz İhsan Selim Baydaş’a göstermiş oldukları duyarlılık için çok teşekkür ederim” dedi.

AHMET BAHA BAYOĞLU KİMDİR?
Ahmet Baha Bayoğlu 1886 yılında Erzincan doğmuştur. Trabzon’da ilk ve orta tahsilini tamamladıktan sonra 1912 yılında Hukuk Fakültesinden mezun olmuştur. Uzun yıllar savcılık ve hakimlik yapan Bayoğlu, 3 Nisan 1928 yılında Nevşehir’in Arapsun ilçesine kaymakam olarak atandı. Sırasıyla Kula, Pülümür, Suşehri, Şebinkarahisar ve İnegöl kaymakamlıklarında bulundu. 1941 yılında Samsun vali yardımcılığına atandı. 29 Kasım 1941 tarihinde Rize Vali Vekili olarak göreve başladı. 7 Ağustos 1942 tarihinde ise görevi başındayken hayata veda etti. Rize’de defnedildi.

Armonika’yı gelecek nesillere aktarmak için Dağbaşı Şenlikleri'ni düzenlediler Armonika’yı gelecek nesillere aktarmak için Dağbaşı Şenlikleri'ni düzenlediler