SAĞLIKLI, HUZURLU VE MUTLU OLMA

Abone Ol

Sağlıklı olma; genleri sağlam bir anne, baba, soydan gelme ile başlar. Sağlık ilkelerine uygun çocuk edinme, yetiştirme ve bakma ile devam eder. Güzel yaşam; güzel, iyi, doğru, yararlı, ilmi yaşama ile olur. Bilgi, ilim, bilim, akıl, zekâ, doğru düşünme ve uygulama sağlıklı olma için kaçınılmazdır. İlke, kural, kaide, ilmi yaşantı mutlaka olmalı. Yaşantı içinde akılsızlık, zekâsızlık, ilkesizlik, kuralsızlık asla yer bulmamalı.

Her kazancın bir zorluğu vardır. Emeksiz kazanç olmaz. Olmamalı. Bilgi ile şefkat, merhamet, iyimserlik, hoşgörü, sevgi, saygı, bağışlama, alçak gönüllük ile çalışmalıyız. Çalışmalarımız stratejik plan, program ve proje ile olmalı. Zor hedefleri aşmanın mutluluğunu yaşamalı. Başkalarının omuzlarına basarak asla yükselmemeli. Hak, hukuk, adalet, doğruluk, edep, güzel ahlak ile yükselmeyi becermeli. İdeolojik saplantı ve yaşantı içerisine düşmeden; ilerlemeli, yükselmeli. Saygılı olmalı ki, saygın kişilikte olalım. Sevmeliyiz ki sevilelim. Huzurlu mutlu etmeliyiz ki; huzurlu mutlu olalım. İyilik etmeliyiz ki, iyilik görelim. Âlemlerin Rabbi olan Yüce Allah’ın emir ve yasaklarına uygun yaşayalım ki; Allah ve varlıkları tarafından sevilelim.

Mutlu olma; “zevkli, keyifli, iyi, güzel, doğru, yararlı, gülen yüz olma halidir.” Mutlu olan insan huzurlu olur. Huzuru olan birey mutlu kalır. Huzur ve mutluluk her zaman servette olmaz. Mal, mülk, para, servet mutlu etmeyebilir. Hatta berbatta edebilir! Hastalık dert getirir! Huzuru kaçırır! İlaçlarla da sağlıklı kalmak her zaman mümkün olmayabilir. Bunun için her zaman öngörü, iç görü sahibi olmalı. Farkındalıkları fark etmeli. “Gelecekte kötülüğe düşmemek için; aklı, zekâyı, ilmi, tekniği dosdoğru kullanmalı.” Empati yapmalı. İyilik yapmalı. “Rab olan Yüce Allah’a has kul olmalı. Kula kulluk etmemeli. Hak’tan ilham almalı. Feyiz bulmalı. İrşat olmalı. İrşat etmeli.” Yararlı, değerli, önemli gereken bilgileri içeren eserler okumalı. Kurs ve seminerlere her zaman katılmalı. Örgün eğitimden sonra yaygın öğretimi her yaşta sürdürmeli.

Evli insan olarak; aileye, akrabaya bağlı olmalı. Sorumluluk, ödev, görev insanı olmalı. Başıboş varlık durumuna düşmemeli. Mutlu olabileceğin insanlar arasında ve yerde olmalı. Huzuru kaçıran yeri terk etmeli. “Ruh sağlığını, beden sağlığını, bilgi doğruluğunu, aklı korumayı, nesli, canı, malı, cananı korumayı becermeli.” Ahlakı değerler, insani değerler, evrensel değerler,  İslam’ı değerlerin kaynağı Yüce Allah’tır. Bu değerleri eksiksiz yaşayarak ancak mutlu kalınır. Batıl, küfür, zülüm, zalimlik içinde huzurlu, mutlu kalınmaz.

İslam’ı ve ilmi doğru şekilde yaşamalı. Çok yüksek ahlak ve huy sahibi olmalı. İhlaslı ve samimiyetli şekilde istikamet içinde yaşamalı. İyileştirme, düzeltme, ıslah etmeye çalışmalı. İyilik ve hizmet etmeyi gaye edinmeli. Fazilet ve meziyet sahibi olarak yaşam sürmeli. “Dünya çıkarcılığı yapmadan, ahiret için çalışmalı.” Doğru, dürüst, ahlaklı yaşantı sürmeli. Hakk’ın yanında halkın hizmetinde çalışmalı. “İyiliği emredip, kötülükten vazgeçirmeli.” Düşünsel, fiilen, ilmen, hak- hukuk, adalet, hakkaniyet, adalet için çalışmaları devamlı sürdürmeli. Fitne, fesat, nifak, bozgunculuk, bozukluk içinde düşenleri hak yola çağırmalı. Ama asla baskı, zorlama, dayatma yapmamalı. İslam; herkesin kendi iradesi ile seçeceği dindir. Bize öğretme, eğitme düşmektedir. Bir de kötülüğü ortadan kaldırma bizim görevimizdir.

Kusursuz yüksek değerde olan İlahi kanunlara mutlaka uyulmalı. Akıl, zekâ, bilgi bu merkezde dosdoğru kullanılmalı. “İslam ve ilim ile aydınlanıp, çizilen dosdoğru istikamette yaşamalı.” Benlik, bencillik asla olmamalı. “Nefse doyum sağlamaya çalışmak, şeytanın tuzağına düşmek olur.” Nefse, şeytana kesinlikle uymamalı. Mutlaka iyi, yararlı bir ilim, güzel bir sanat- meslek, iş sahibi olmalı. Ekonomik yaşamalı. “Kapitalizmin, materyalizmin oyununa gelerek, yaşantı oluşturmaya çalışmamalı.” İhtiyaçtan fazlası alınmamalı. Moda, bir tüketim çılgınlığıdır. Oyuna gelmemeli. Eğlenceye, zevke, keyfe para harcamamalı. “İslam, ilim, akıl merkezli yaşamalı.” Cesaretli olmalı. Sabırlı olmalı. Kendimizi kötülüklerden, zararlılardan korumasını becermeli. Muhtaç olanlara infak etmeli, iyilik yapmalı, hizmet vermeli. Sadist, bencil olmamalı. İyi yarınları toplum olarak kurma azmi ile çalışmalı. Hayatı bir bütün olarak değerlendirmeli. Sahip olduğuna hamt, şükür, teşekkür etmeli. Nankör olmamalı.