Sistem, hipersonik seyir füzelerini ve uçaklara karşı savunmayı yapmaktadır.Türkiye tarafından eğitime gönderilmiş 2 tabur(8 bölüm) oluşan askeri kanallar halinde yerleştirilmiş ve tedarik edilmiş S-400 hava savunma sisteminin bir üst versiyonu olup, S-500 adında bir üst versiyonunun daha geliştirilmekte olduğu bilinmektedir.
Rusya'nın 2002 yılından beri projelendirdiği ve her geçen gün hiporsenik silahlarını arttırdığını görmekteyiz.Türkiye Cumhuriyeti devleti ile Rusya Federasyonu arasında 2019 yılından beri ortak çalısmalar başlatılmış olup ortak üretim için Rusya Savunma Bakanlığı'na teklif sunmuştur.
Ardından hükümetimiz ortak çalışmalarına kolları sıvamış,yaklaşık 10 yıl sürmekte olan S500 HSS projesi rakiplerine ciddi şekilde gözdağı vermektedir.
Ülkemiz son yıllarda kara,hava(uzay) ve deniz kuvvetleri yerli çalışmalarında üstün başarılar göstermektedir.Bu başarılardan ve Rusya'nın S400-500'e rakip olabilecek bir Hava savunma sistemi olan Siper/Hisar hamlesini artık piyasaya sürmüştür.Bölgesinde ve ülkesinde milli hamleleri ile güç sahibi olan ve coğrafyasında önemli bir element tası olan Türkiye gücüne güç katan Siper'ine şöyle bir bakalım;
Siper füzesi, Türkiye'nin katmanlı hava savunma ihtiyacının milli imkanlarla karşılanması açısından büyük önem taşıyor. Bölge hava savunması kapsamında stratejik tesislerin düşman taarruzlarına karşı korunması amacıyla geliştirilen Siper, uzun menzilde ve dağıtık mimaride hava savunması sağlanmasına imkan verecek. Proje ASELSAN, ROKETSAN ve TÜBİTAK SAGE iş ortaklığı ile yürütülüyor.Siper'in rekabet edilebilir bir seviyede olması amaçlanmakta ve Orta Doğu'da tüm dengeleri değiştirecek hep olduğu gibi bizleri gururlandırmaya devam edecektir.
Diyor ya İstiklal şairi;
Siper et gövdeni dursun bu hayasızca akın..