Gübre bayi denetimleri, 09.06.2021 tarihli ve 31506 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan “Tarımda Kullanılan Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği" kapsamında İl Müdürlüğü Gübre Denetçileri tarafından yıl boyunca denetlenmekte.

Konuyla ilgili Rize İl TArım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada: "Gübrelerin paketlenme aşamasından son kullanıcıya kadar takibinin sağlanması GTS (Gübre Takip Sistemi) üzerinden yapılmakta.

Yapılan denetimlerde; gübre bayilerinin depolarının uygunluğu, karekod, ambalaj bilgileri vb. hususlar kontrol edilmektedir. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Gübre Denetçileri tarafından söz konusu Yönetmeliğe aykırı durumların tespiti halinde yönetmelik hükümleri gereği sözlü ve yazılı uyarılar ile idari yaptırımlar uygulanmaktadır.

Özellikle bölgemizde satışı yasak olan ve halk arasında ''Şeker Gübresi'' olarak nitelendirilen Amonyum Sülfat (AS %21N) gübresi satan bayiler tespit edilerek idari yaptırımlar uygulanmıştır.

Rize’den Gazze’ye kardeş payı kermesi Rize’den Gazze’ye kardeş payı kermesi

Ayrıca, gübre içeriği kontrolü amaçlı numuneler alınarak akredite laboratuvarlara gönderilmekte olup, yapılan analiz sonuçları olumsuz çıkan ve sonucu kesinleşen numuneler için ilgili firmalara gerekli idari yaptırımlar uygulanmaktadır. DNA Barkod denetimi kapsamında nitratlı gübrelerden alınan numuneler ise GTS yetkilileri ve tarafımızdan analiz edilerek gerekli iş ve işlemler yapılmaktadır" denildi.