Sağlık

Rize’de 3 binada uygulandı, Rize Devlet Hastanesi yüzde 75 tasarrufa ulaştı

Rize’de 3 kamu binasında uygulanmaya başlanan Kamu Binalarında Enerji Verimliliği (KABEV) projesi ile tasarruf dönemi başladı. Çatısı güneş enerji panelleri ile kaplanan, ısıtma ve soğutma sistemleri dönüştürülen Rize Devlet Hastanesinde yüzde 75 tasarrufa ulaşıldı.

Abone Ol

HABER:ARZU ERBAŞ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen KABEV projesi kapsamında Rize’de 3 binada örnek uygulama yapılıyor. Okul, hastane, idari binalar, üniversite kampüsleri gibi kamu binalarında uygulanan proje Rize’de, Kaçkar Devlet Hastanesi, Merkez Sağlık Kompleksi ve Rize Devlet Hastanesinde başladı. Enerji tasarrufu, konfor artışı ve sera gazı azaltımı sağlanarak iklim değişikliği ile mücadele edilmesinin  hedeflendiği proje kapsamında Rize Devlet Hastanesinde dış cephenin taşyünü kaplanması, klima santralinin kendinden otomasyonlu yapılması , aydınlatmaların led armatürlerle değişimi, ısıtma ve soğutma pompa değişimleri, gelişmiş bina yönetim sistemi kurulumu yapıldı. Binanın çatısına 370 kW güneş enerji panelleri kurularak hastanenin aylık elektrik enerji ihtiyacının yüzde 75’inin bu proje ile karşılanması sağlandı.

HASTANEMİZ KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETİYOR OLACAK”
Rize Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Şaban Ergene proje detayları hakkında bilgi vererek “Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kamu Binalarında Enerji Verimliliği Projesi ( KABEV) Kapsamında mevcut çalışan iki adat endüstriyel soğutma gurubuna ilave iki adet 900 kW endüstriyel soğutma gurubu ilave edildi. 60 adet güneş solar sistemi ile sıcak su ön ısıtma paneli ilave edildi. 376 kW güneş enerjisi ile elektrik üretme tesisatı yapıldı. 6407 adet floresan aydınlatma led panel aydınlatma ile değişti. Hastanemiz bu sayede kendi elektriğini üretiyor olacak, güneş panelleri ile sıcak suyundan yararlanacak” dedi.