HABER:ARZU ERBAŞ - Her yıl meydana gelen sel ve heyelanlarda can ve mal kayıpları yaşanan Rize’de Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında çalışmalar yapılıyor. Kentte iklim değişikliğiyle gelen hidrometeorolojik afetlere karşı da hazırlıklar başladı. İklim değişikliğiyle yağışların miktarının artması, şiddetinin azalması veya yetersiz kalması gibi hidrometeorolojik afetlerin giderek artması üzerine yapılan ve yapılması planlanan risk azaltma çalışmaları Afet Koordinasyon Kurulu Toplantısında değerlendirildi.
Vali İhsan Selim Baydaş başkanlığındaki toplantıda kamu kurum ve kuruluşları ile STK’ların afet öncesi görev ve sorumlulukları hakkında istişareler yapıldı. 2024 Yılı Hidro-Meteorolojik Afet Hazırlık Çalışmaları kapsamında Rize’nin afet riskini azaltmaya yönelik öncelikli önlemler belirlenerek ilgili kurumlar görevlendirildi. Dere yataklarının temizlenmesi, menfezlerin boşaltılması, tehlikeli ev ve yolların belirlenmesi gibi önleyici tedbirlerin haziran sonuna kadar tamamlanması talimatı verildi.
Toplantıda konuşan Vali Baydaş, Afet yönetimindeki en önemli meselelerden bir tanesinin afet öncesi hazırlık süreçleri olduğuna dikkat çekerek, özellikle sel bölgelerinde afet öncesinde bir liraya yapılan risk azaltma masrafının afet sonrasında yapılan 48 liralık masrafa mukabil olduğunu vurguladı.
Vali Baydaş, risk azaltma planı çerçevesinde ilimizde yapılacak çalışmalara dikkat çekerek, “Temiz bir dere yağan yağışı denize kadar götürdüğünde biz afetle karşı karşıya kalmayız. Bu konuda Özel İdare ve DSİ’nin birlikte çalışması önemli. Kaymakamlarımızdan bu çalışmaları ilçelerinde dikkatle takip etmelerini istiyoruz. DSİ ve AFAD’ın ortak makine parkını hızlıca öncelikli risk alanlarına yönlendirmemiz lazım. Meteoroloji risk uyarısına bulunursa alarm durumuna geçeceğiz. Yöreyi bilenler az çok nerelere dikkat edeceğini bilir. Alarm durumunda boşaltmamız gereken binalar varsa onu AFAD ile koordine edecek ve boşaltmamız gereken binaları yağıştan önce boşaltacağız. Şehrimizde dereye yakın olan yerlerde yollar çöküyor. Riskli gördüğünüz yollar varsa onun da tedbirini evler gibi almanız lazım. Menfezleri kontrol etmemiz lazım. Derelerin denize sahil yolu altından ulaştığı tüm geçitleri incelememiz lazım. Menfezlerin içleri tıkalı olanlar boşaltılacak. Her birini önleyici tedbir olarak bu ay sonuna kadar tamamlamamız lazım” dedi.