Anayasanın 173. maddesinin "Devlet esnaf ve sanatkârı koruyucu tedbirleri alır'' dediğini belirten Rize Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Galip Koç: ""Devlet esnaf ve sanatkârı koruyucu tedbirleri alır diyor anayasamız 173. Maddesinde"esnafı temsil eden üst kuruluşların bile umrunda değiliz esnafı temsil eden esnaf odası başkanları ise bu sorunlardan bahsedince hemen ötekileştirilerek susturulmaya çalışılmaktadır.tek derdi makam olanların hiç kimseye faydası yoktur.

Zaten artan maliyetler ve yüksek faturalar nedeniyle iflas bayrağını çekmiş olan esnafımızın ekmek teknelerini kaybetmesini yetkililerimiz sadece izlemektedir.

Acilen esnafımıza yönelik dort acil önlemin alınması gerekmektedir.

1.perakende yasası biran önce güncellenmeli ve esnaflarımızı koruma altına almalıdır.ulusal zincir marketlerin sayıları arttırılmamalı mevcut olanlar ise açılış kapanış saatleri 10 saat ile sınırlandırılmalı .haftada 1 gün kapalı olmaları.

2.gıda ürünlerine tavsiye edilen perakende satış fiyatı yazılmalı böylelikle ulusal zincir marketlerin ürün içeriğini değiştirmesinin gramaj hilelerinin de önüne geçilmiş olur vatandaşımızı yanıltacak uygulamalar da ortadan kalkmış olur hem fiyat artışları hem gıda terörüne sebep olanların stokçu,fırsatçı ve karaborsacıların da sonu gelmiş olur.

3.tmo ve tarım kredi sözleşmeli ürünlerinin çiftçilerimizden alınarak devlet eli ile kooperatifler ve meslek odaları koordineli şekilde bu çiftçilerimizin ürünlerini bakkal esnafımızın satışına olanak sağlayarak üzerlerine tavsiye edilen perakende satış fiyatı yazılarak vatandaşımızın hizmetine sunulmalıdır.böylelikle ülkemizde gıda terörüne sebep olanların sonu gelmiş olur.

4.devlet bankalarımız esnafımızın diğer banka ve kredi kartı borçlarını yeniden yapılandırarak uzun vadeli ve faiz oranı düsük sekilde taksitlendirmelidir .boylelikle rahat nefes alacak olan esnaflarımız isyerlerinde daha verimli hizmet verecektir zaten halkımızın bircogunu veresiye ile idare eden esnafımız a destek olunmuş olur sosyal sorumluluk ile işyerinde hizmet eden esnaflarımıza sahip çıkalım çok gec olmadan. Bakkal amcalarımız mahallemizin ışığıdır ışığımız sönmesin"

“SON 4 YILIN EN YÜKSEK MART AYI İFLASI”

Esnaf ve Sicili Gazetesi verilerine göre; 2022 Mart ayında yaşanan toplam iflas sayısı, son 4 yılın en yüksek mart ayı iflası olarak kayıtlara geçtiğini belirten Başkan KOç: "2018 yılı mart ayında toplam iflas sayısı 9 bin 599 iken yine Mart 2021 de toplam iflas sayısı 9 bin 310 olarak kayıtlara geçmişti. Geçtiğimiz ay 10 bin 226 esnafın kepenk kapatması, son 4 yılın en yüksek mart ayı iflası olarak dikkat çekti. Ayrıca bu yılın ilk üç ayındaki iflaslarla beraber, son 15 ayda iflas eden esnaf sayısı ise 131 bin 110’a yükseldi. Hergecengün daha da zor gunler geciren esnafımızın feryadına artık kulak verilmelidir bir an önce korunmalıdır" dedi.