İnsan iyi, güzel, doğru, dürüst, yararlı, önemli, değerli, ilim insanı olmak isterse; yetenekleri, becerileri, çalışması doğrusunda, olabilir. Önemli olan, hedef, amaç, gaye belirleyip; azimle stratejik çalışmasının olmasıdır. Pedagojik bilimsel, dinsel eğitim- öğretim yapmalı. İdeolojik öğrenimden sakınmalı. İdeolojik öğrenim; sapkın, sapık, vatan, millet, devlet, bayrak, din- iman, insanlık düşmanı yetiştirir!
Peygamberimiz sav. Buyuruyor: “ İlim rütbesi, rütbelerin en yükseğidir.”
İnsanların diğer insanlardan ayrıcalıklı, üstün olmaları; iman, İslam, ilim, yüksek ahlak, takva – muttaki olma ile olmaktadır.
Kur’ân-ı Kerim’de “Allah “ sözcüğü farklı şekillerde 2697 defa geçmektedir. Allah ve türevleri sözcüğünden sonra, en çok geçen kelime; ilim ve türevleri sözcüğüdür. Bu da bazılarına göre 676- 750- 792 defa geçmektedir.
İslam dinine göre ilmi ile yaşayan âlim ve talebe- öğrenci çok önemlidir.
İslam dininde ilim ve âlim çok önemlidir. İlk ayet: Oku! Olmuştur. En üstün kişi de; ilmi ile yaşayan Müslüman âlimdir.
Müslüman yüksek İslam ahlakı, güzel İslam ahlaklı, edepli, hayâ – ar- utanma sahibi olmalı. İyi ile kötüyü tanıyıp, iyiye yönlendirme yapmalı. Eğitim- öğretim ile güzel ahlak esasları öğretilip, benimsetilmeli. Güzel ahlak olmadan, hiçbir değer oluşmaz. Her şey bozuk olur, bozulur.
Kur’an ve peygamberimizi anlatıp, yaşam tarzı yapmalı. Anlatma, dinleme, ihtiyaca yanıt verme, sevgi, saygı duyma esas olmalı. Şefkatle, merhametle, tatlı dille, diksiyonla, etkili ve anlaşılır dille, oyunlaştırarak, doğaçlayarak anlatmalı. Örnekler vermeli. Gerçekçi, doğru, ilmi anlatımlar yapmalı.
Anlatımda benzetme yöntemi kullanmalı. Karşılaştırma yöntemi kullanmalı. Eğitimci bilgelerin teknikleri kullanılmalı. Ödüllendirme yapılmalı. Teşekkür etmeli. Takdir etmeli. Değer verdiğini, sevdiğini anlatmalı.
Eğitim ve öğretimde; doğruluk, dürüstlük, adalet, bağışlama, vefa, bilimsel bilgi ve uygulama, bilgiyi teknolojiye dönüştürme, ilim sevgisi, öğretmene saygı benimsetilerek öğretilmeli. Ayıpları örtme, insanları rencide etmeme, kutsala sevgi, saygı duyma, barışçı insan yetiştirme, ileri görüşlülük kazandırma yapılmalı. İnsanı iki âlemde huzurlu, mutlu, rahat ettirecek dinsel, bilimsel doğru bilgi kazandırmalı.
İnsanlara sorumluluk bilinci, ödev yapma isteği, görev yapma aşkı, yükümlüklerini yerine getirme azmi kazandırmalı. Cesaret, azim, tutarlılık, kararlılık, çağrıya katılma, insanca ve Müslümanca davranma bilinci kazandırmalı.
Anlatımlar etkili, anlaşılır, yararlı, diksiyonlu, vurgulu yapılmalı.
Güzel bir dil- lisan konuşmalı ve yazım kurallarına uygun yazmalı.
Şive, ağız, yöresel konuşmamalı.
İnsan güzel dili ile etkili, beğenilir olur.
Güzel, etkili, diksiyonlu, yazım kurallarına uygun konuşma ve yazma kurslarına gitmeli.
Ağzı bozuk, argolu, hareketler agresif, serserice olmamalı. Böyle bir insana sevgi, saygı duyulmaz.
Güzel bir dil konuşmalı.
Güzel hareket, davranışlara sahip olmalı.
Doğru, dürüst, güzel ahlaklı, edepli, hayâ sahibi, en güzel ahlaklı, adaletli, hakkaniyetli, olgun insan olmalı.
İnsanlara dost ve kardeş olunuz.
İbadetiniz, duanız, şükrünüz, hamdınız, tövbeniz, kul hakkına dikkat etmeniz, haram işlememeniz, suç işlememeniz mutlaka olmalı.
Emanete hainlik, ihanet etmemeli. Bugün hak hukuk bilmeyenler; birey, toplum, devlet hakkını bilerek, tasarlayarak, örgütlü halde çiğnemektedir. Öyle ki, bir günde 5- 6 çete bile çökertilmektedir. Herkes beleşten, haramdan, hak etmeden geçinmeye çalışıyor. Cezaevleri doldu! Hem kendilerini, ailelerini, sevenlerini üzmektedirler.
Güvenilir – emin insan olmalı.
Güvenilir olmak çok önemlidir.
Sahtecilere, sahtekârlara, aldatıcılara, kandırıcılara karşı çok uyanık, dikkatli, bilinçli olmalı.
Niyet iyi, duygu güzel, düşünce dosdoğru, eylemler yararlı olmalı.
Helal, meşru, yasal kazanma, kazanç içinde olmalı. Haram kazanmamalı. Suç işleyerek, para, servet kazanmamalı.
İyiliğe gıpta etmeli, imrenmeli. Kötülüğe nefretle bakmalı.
Her yönü ile sağlam, sağlıklı, güçlü olmalı.
Hak, hukuk, doğruluk, dürüstlük, adalet, güzel İslam ahlakı, edep, hayâ, dini değerler, ilmi değerler olmadıkça, sistem ancak pislik üretir. Yaramaz yaratıklar yetiştirir.
Bir insan yetiştirilmek isteniyorsa; anne ve baba, çocuk anne karnına düşmeden önce arınmalı, kötülüklerden, haramlardan temizlenmeli. Ondan sonra çocuk yapma girişimi başlatılmalıdır. Pis bir bedende temiz bir cenin, bebek yetişmez. Beden, bebeğin yetişeceği temiz ortama sahip olmalı. Cenin, bebek helal beslenmeli. Gıda olarak, düşünce ve eylem olarak temiz bir beden oluşmalı. Çocuk doğduğunda temiz bir süt, temiz bir gıda, temiz bir söz ile yetişmeli.
Helal beslenmeyen, haram ile beslenen, sapkın düşüncelerle donatılan bir çocuk, genç, insan; kolay kolay iflah olmaz. İyileşmez, düzelmez, hak ve hakikati yaşamaz. Bugün böyle insanlar eğitim- öğretimle de dini bütün mümin Müslüman olamamaktadır. Midede haram, kalpte kötü haram niyet, beyinde sapkın, ideolojik sapıklık olursa; Allah’a teslimiyet olmamaktadır.
Vücuda haram gıda koymamalı.
Vücuda haram, ideolojik, sapkın felsefi, beşeri sapıklık içeren düşünce yerleştirmemeli.
Allah’ın hak dininden her alanda katiyen ayrılmamalı.
İslam dinin değerleri evrensellik anlayışı ile insanlara kazandırılmalı. Cemaat, tarikat, felsefi görüş karıştırmamalı. Bunlar İslam dinin evrenselliğine zarar vermektedir.
Dosdoğru, gerçek bilimden- doğru bilgiden, yararlı sanattan, insanlığın yararına teknolojiden ayrılmamalı.
Sosyal medyayı çok aktif kullanıyorum. Dünyanın her tarafına sosyal medya ile ulaşıyorum. Bir cemaat mensubu bana birkaç kez yazdı. “Ben nakli kullanıyorum. İslam nakil dinidir. Akil dini değildir, dedi.” İslam sadece nakil dini değildir. Hem de akil dinidir. Akli olmayanın dini olmaz. Ne naklettiğini de bilemez. Bunu anlattım. Nakil dini dedikleri; kendi şeyhlerinin saçma sapan düşüncelerini din diye sunan cemaat taraftarları çok fazladır. Her cemaat lideri, şeyh hak yolda değildir. Biz çok sapkın sapıklarını gördük. Yaşadık. Katliam yapanları, çıplak kadın oynatanları, ben Resulüm diyenleri, nefsi hareket edenleri gördük. Bunların bazılarının 100 kadar eseri bile olan vardır. Önemli olan; Kur’ân ve sünnete, doğru bilgiye dayanıyor mu, meselesidir. İster zengin ol, ister fakir. Yemekten sonra yak bir sigara diyen ilmihallerde var! Ülkeler ancak liberalizm ile kalkınır, diyen cemaatlerde var. Yüzlercesi halkı aldatarak soymuştur. Paralarını iç etmiştir.
Müslüman, Kur’an ve sünnete, bilime- doğru bilgiye dayalı yaşantı sürmelidir. Bilimi dışlayan cemaatlerde az değildir.
İslam dinin farzları, vacipleri, sünnetleri, değerleri nedir? Diye internete yazınız. Aldığınız doğru bilgileri öğreniniz.
Ortak dosdoğru deneyimli uzman aklını kullanınız. Danışınız. Öğreniniz. Yanılmayınız. Bilmediğiniz konularda hareket etmeyiniz. En az bir ay araştırma, irdeleme, inceleme, soruşturma, sorgulama yapınız. Birden fazla deneyimli uzmana danışınız. Bunu hukuk alanında, tıp alanında, pedagoji alanında da aynen yapınız.
Öğrencilere, öğretmenler, imamlar, ebeveynler, bilgililer, yöneticiler güzel örnek olmalı. Zararlı madde yanlarında kullanılmamalı. Zararlı, kötü, bağımlılık yapan maddeler, sarhoş edici maddeler insanları her yönüyle olumsuz etkiler.
Örneğin: Vücutlarını bozar. Fiziksel, maddi, manevi güçsüz bırakır. Saygınlıklarını yitirmesine neden olur. Ahlakını bozar. Tıbbı zararlar oluşturur.
Ahlakı kayıplar meydana getirttirir.
Ruh sağlıklarını tahrip eder.
DNA denilen gen yapılarında olumsuz bozulmalar yapar.
Beyin, kalp, ruh olumsuz etkilenir.
Güçsüzlük oluşturur.
Güvensizlik oluşturur.
İnsanlıktan çıkarır.
Güvenilir, girişimci, değişimci, yenilikçi, dürüst, atılgan, başarılı, etkin, yetkin olmasını engeller.
Bendeniz, büyükbabamdan geçmişte yaşayanların yaşam öykülerini anlatmasını isterdim. Büyükbabam da anlatırdı. O da büyükbabasından duyduklarını anlatırdı. Yanı 200 yıl kadar öncesini, 6-7 kuşak öncesini anlatırdı. O zamanın olumsuz babaları, dedelerinin bugünkü soy kuşaklarının büyük çoğunluğu hala olumsuz kişilikte olmayı sürdürüyor. Yanı düşünsel olarak olumsuzluk, 6-7 kuşak torunlardaki, kuşaklara etki etmiş. Bunun için nesli çok güzel yetiştirmeli.
İnsan yaşamda olup- biten olaylardan ders almalı. İbret almalı. Hayata boş bakmamalı. Hayvanlar bile olan olaylardan ders çıkarır. Aynı tehlikelere sürekli düşmez.
İnsan dediğin, onurlu, kişilikli, şerefli, asıl, iffetli, namuslu olmalı.
Davasında, hak davasında samimi olmalı. Hak davasını kişisel çıkarı için satıp, adi bir varlık haline düşmemeli. İnsanın adisi; hayvanlardan daha bayağı, daha aşağılık yaratıktır. Allah cc. Ayetinde böyle buyuruyor.
Cömert olmalı. İkram etmeli. Uyumlu olmalı. Geçimli olmalı. Hep hakta kalmalı. Batıla, küfre asla düşmemeli. İradeyi sağlam tutmalı. Bugün dünyanın 580’den fazlası, insanlar batılda, küfürde, yalanda, yanlıştadır. Ülkemiz insanlarının da %50’ye yakını milli, manevi, dini değerlerden uzaktır. Kullanılan mankut durumuna düşmüştür. Bu dediğimiz gibi çok zor düzelir, iyileşir. Anne karnına cenin oluşmadan, anne ve baba arınmaya başlamalı. Eğitimi dinsel ve bilimsel yaşam boyu sürdürmeli. Bunun içinde ideolojik, laik, seküler, materyalist düzenden, eğitim – öğretim sisteminden vazgeçmeli.
İstikamet; hak hukuk doğruluk adalet hakkaniyet güzel ahlak edep, ilim, din üzere olmalı. İnsan sadece fiziki yapıda değildir. Ruh da beslenmeli.
Ortak deneyimli uzman aklı kullanmalı. Sorun varsa, sorunu çekenlerle akıl geliştirmeli. Tepeden inme, tepeden düşme yapmamalı.
Her zaman danışan, öğrenen, danışan, sorgulayan, muhasebe eden olmalı.
Başkalarına el açmayacak şekilde kendimizi geliştirmeliyiz.
Her türlü din dışılıktan uzak durmalıyız. İşte devlet sistemimiz laiktir, sekülerdir, din dışıdır deyip; dinsiz devlet olma durumunu savunacak kadar adi olmamalıyız. Dinsiz ne birey, aile, toplum, devlet olur. Hayvanların bile yaratılış gayelerine uygun davranma şekli vardır. İnsan ise başıboşluk içinde olmaz. Olursa, en adi hayvandan çok daha bayağı, aşağılık bir yaratık olur. Başkalarından her duyduğumuz alıp, tellallık etmemeli. Uşaklık, adilik yapmamalı.
Bizler önce kendimizi en iyi şekilde yetiştirmeliyiz ki, çocuklarımıza, insanlığa yararımız olsun.
İslam dinin değerlerini, bilimin verilerini öğrenip, yaşama sokmalı, koymalı.
Sakin, sükûn, huzurlu bir yaşam oluşturmalı.
Takiyye yapmamalı. Münafık, 2 yüzlü, 2 bin yüzlü olmamalı.
İyiliği emretmeli. Kötülüklerden alıkoymalı.
İyiliği çoğaltıp, yaymalı. Kötülükleri azaltıp, yasaklamalı.
Âlemlerin rabbi Yüce Allah’a ve peygamberine eksiksiz uymalı. Stratejik kaliteli, verimli işler, görevler yapmalı. Bilim, teknik, teknoloji üretmeli. Tarım ve hayvancılıkta ilerlemeli. Ziraatı geliştirmeli. Başkalarına muhtaç duruma düşmemenin gelişimini oluşturmalı.