Rize Haberleri

Ödenek olmadığı için kurs açamayan usta öğreticiler Rize’den seslendi: Eğitimden tasarruf olmaz

Halk Eğitim Merkezlerinde ders saati karşılığında ücret alarak çalışan usta öğreticilerin ödenek olmadığı için kurs açamamasına Rize’den de tepki geldi. Usta öğreticiler adına açıklama yapan Emine Kuvvet “Eğitimden tasarruf olmaz” dedi.

Abone Ol

HABER: ARZU ERBAŞ - Rize’de ücretli usta öğreticiler bir araya gelerek yaşadıkları mağduriyeti dile getirdi. Halk Eğitim Merkezlerinde ders saati karşılığında ücret alarak çalışan usta öğreticilerin ödenek olmadığı için kurs açamadığını söyleyen Emine Kuvvet durumun geçimini usta öğreticilikle sağlayan binlerce usta öğreticiyi mağdur ettiğini söyledi. Seslerini duyurmak için bir araya gelen usta öğreticiler adına açıklama yapan Emine Kuvvet “Hepinizin bildiği üzere bu yıl tasarruf tedbirleri kapsamında ödenek olmadığı için bizlere görev verilmedi. Bu konu ile ilgili bağlayıcı net bir açıklamada yetkili makamlarca yapılmadı. Bakanlığın aldığı kararlar, yapılan açıklamalar nitelikten uzak. Kurum yöneticileri de bu konuda belirsizliğin sürdüğünü ve bakanlıktan gelecek ikinci bir emre kadar görev alamayacağımızı söylüyor. Bizlerin anladığı ise 2025 ocak ayına kadar kurslarımızı açamayacağımız hatta ödenek olmadığı takdirde 2025 ocak ayından sonra bile kursların açılmama durumunun olacağı yönünde. Bu durum geçimini usta öğreticilikle sağlayan binlerce usta öğreticiyi mağdur etmiş durumda” dedi.

“TOPLUM İÇİN BÜYÜK BİR FAYDA SAĞLAMAKTAYIZ YANİ BİR ZİNCİRİN HALKASI GİBİYİZ”
Pandemide depremde devlet için seferber olan usta öğreticilerin borç içinde kalacağını belirten Emine Kuvvet “Aylardır maaş alamayan, işe başlayacağı günü iple çeken meslektaşlarım borç içinde. Yeni bir iş yeri açmak günümüz şartlarında ve belirsizlikte oldukça zor. Ailesine bakmakla mükellef olan usta öğreticilerin omuzlarındaki yük her geçen gün artmakta. Oysaki usta öğreticiler devletin en zor anlarında hep yanındaydı. Hem de hiç karşılık beklemeden. Pandemi de sağlıklarını riske atarak maske diktiler, depremde canla başla bölgeye yardım için seferber oldular ama bunun bedelini tam olarak gerekçe sunulmadan vazgeçilecek bir meslek grubu olarak ödüyorlar. Bizler her zaman devletimize güvendik ve bugüne kadar aldığımız duyumlara ise kulaklarımızı kapadık. Maalesef geldiğimiz noktada büyük bir haksızlıkla karşılaştık. Bizler buradan devletimize seslenerek bu mağduriyeti son vermesini istiyoruz. 100 bine yakın usta öğretici ve ailesi konuyla ilgili çözümleyici net bir açıklama bekliyor. Bu bizim hakkımız, bu açıklamayı kısa zamanda yapmalarını devletimizden rica ediyoruz. Sözlerime ise Cumhurbaşkanımızın sıkça kullandığı bir söz ile devam etmek istiyorum ‘haksızlığa karşı susan dilsiz şeytandır’. Biz onun yolunda ilerliyoruz ve şu anda haksızlığa karşı ses olmaya çalışıyoruz. Ayrıca kurslar açılmaması eğitimi atılan bir çengeldir, bunu öğrencilerimizde, bizler de farkındayız. Kursiyerlerimiz büyük bir sabırsızlıkla kursların açılmasını bekliyor, onlar için Halk Eğitim kursları hem meslek ve hobi edinme hem de sosyalleşme alanlarıdır. Kurslarımız sayesinde esnafımız da para kazanmakta ve piyasada sıcak para akışı olmaktadır. Hangi açıdan bakarsak bakalım toplum için büyük bir fayda sağlamaktayız yani bir zincirin halkası gibiyiz. Bizden bir halka koparsa diğerleri de sekteye uğrar, bunun bilinmesini istiyoruz. O yüzden yetkililerden bu konuyu ivedilikle çözüme kavuşturmasını rica ediyoruz. Eğitimden tasarruf olmaz bu konunun en kısa özeti de bu aslında” dedi.