Müslümanlığı doğru öğrenip, peygamberimiz gibi yaşamalı

Abone Ol

Müslüman, Müslüman gibi yaşamalıdır. Kısacası; Kur’ân, sünnet, ilim, sanat, meslek merkezli yaşamalıdır. İslam değerlerini, bilim verilerini, ahlak değerlerini, iman ve İslam muamelatını, hakkıyla yapılan ibadetleri başa almalı. İbadetleri, iyilikleri; Kur’ân’a uygun yaparken, peygamberimiz sav. Gibi yol ve yöntem uygulamalı.

İslam dinine ne ölçütlerde uyulmazsa, o ölçütlerde başarısız, sevimsiz, istenmeyen, reddedilen, kabul görmeyen, sevgi ve saygı görmekten uzak olur.

İslam değerlerine ne ölçüde uyulursa; o ölçütlerde başarılı olunur. Sevgi, saygı görür;  saygın olur, istenen insan olur.

Müslüman bilgili, bilinçli, donanımlı, saygılı, sevgi dolu olmalı. Yüce Allah’a ve insanlara, varlıklara karşı görev ve sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmeli. Bu görev, ödev, sorumluluk, yükümlüklerin neler olduğunu İslam ilimleri kitaplarından, internetten, bilen dürüst öğretmenlerden, hocalardan öncelikle öğrenmeli. Bilgisiz İslam dini yaşanılmaz. Bilgisiz insandan dini bütün takva Müslüman olmaz. Hatta bilgisiz, cahil insan Müslümanlığı sürdüremez.

Müslüman birey her şeyden önce dosdoğru, dürüst, adaletli olmalıdır. Bu 3 değeri hassasiyetle uygulamayan kişi sevilmez. Takdir edilmez. Yerilir. Başarısız olur. Bu kişi; kendi işinde, ailede, toplumda, devlet yönetiminde başarısız olur. Sevilmez, takdir edilmez, öne çıkarılmaz.

Ülkemizde ki, hükumetler daha çok bu 3 dini değeri uygulamadıkları için çok başarısız olmaktadırlar. Halk nezdinde itibar- saygınlık kaybetmektedirler. Bu duruma 20 yıl sonra Ak Parti Hükumeti de düştü.

En çok emeklilere yapılan enflasyon, hayat pahalılığı karşısında yapılan adil olmayan, doğru olmayan, dengesiz yapılan, ölçüsüz yapılan, emekli aylıklarına yapılan zamdan kaynaklandı. Bir de piyasada malların satışında; fiyat dengesi, ölçüsü sağlanamadı. Kapitalist anlayışla, sömürü anlayışıyla, serbest piyasa anlayışıyla, günde bir mala 3 defa zam yapıldı. Hükumet bunu durduramadı.

Devlet; hükmedendir. Adaleti ve doğruluğu sağlayandır. Halkın güvenliğini, yaşayışını düzenleyendir. Böyle olmalıdır. Ama böyle yapılamadı.

Halkın bireyleri devletten adil ve eşit şekilde yararlanması gerekir. Devlet hiçbir kişiye imtiyazlı- ayrıcalıklı davranamaz. Ayrım yapamaz. Hiçbir şekilde; dini, etnik kimliği, anlayışı, statüsü nedeniyle öne alamaz. Geri bırakamaz. Adil ve eşitlikçi olmak durumundadır.

Devlet cömert olmalı. Fedakâr olmalı. Devlet yöneticileri ile halk dost, kardeş, birbirine bağlı olmalı. Devlet yöneticileri halkı sevmeli. Halk da devlet yöneticilerini sevmelidir. Anarşi, şiddet, terör, isyan gibi kafasızca, bozuk, anormal, kötü hareketler yapılmamalı. Kötülüklerle iyilikler sağlanamaz. Sağlamaya çalışanlar, olanı da elinden çıkarmaktadır. Malı, canı, iffeti, nesli, maddi varlığı tamamı ile yok olmaktadır. Ülke savaş alanına dönmektedir. Düşman olanlarda, fırsattan yararlanarak, işgal etmektedir.

Müslüman birey, Yüce Allah’a tam anlamıyla teslim olmalıdır.

Sapkın sapıklara asla teslim olmamalıdır.

Bugün dünya insanları, zalime, sapkın sapığa kulluk etmektedir. Sapkınların felsefelerini din olarak görmektedir. Kendilerine de tapmaktadırlar.

Sabırla, sabrederek, sevgiyle, saygıyla işleri yapmalı. Ona, buna saldırgan hayvan gibi saldırmamalı. Dini sorumlulukları öğrenip, İslam dinine göre hareket etmeli, yaşamalı.

Alçak gönüllü, ağırbaşlı olmalı. Yardımsever, paylaşan, dayanışan olmalı. Peygamberimizi ve peygamberleri örnek almalı.

Âlemlerin Yüce Rabbi Allah cc. Evren ve içindekileri hiç yok iken yaratan, yaşatan, var eden, öldüren, insanları tekrar yaratacak olandır. Tüm evreni- kâinatı Yüce Allah cc. Yarattı. Her yaratılan yok olacaktır. Yok, olmaya mahkûmdur. Allah cc. Her şeyi bilir, görür, yapar, yaratır, işitir. Sıfatlarında kısıklık, yokluk, sınır yoktur. Allah cc. Ezelidir, varlığının başlangıcı yoktur. Allah cc. Sonsuz güç, kuvvet, bilgi, beceri sahibidir. Allah cc. Her şeyi bilir, görür, işitir. Her şeyden haberdardır. Gece zifiri karanlığında bir orman içindeki, karıncaların hal ve hareketlerinden bile haberdardır. Allah’ın rahmeti, mağfireti, affı, bağışlaması çoktur. Haramda- günahta ısrar edenleri bağışlamaz. Kendini, dinini, peygamberini yalanlayanları da bağışlamaz. Öldükten sonra insanları diriltecek olan da yüce Allah’tır.

Peygamberimiz sav. Buyuruyor: “Sizin en hayırlınız, ailesine karşı en güzel davrananızdır.”

Müslümanların en büyük özelliği de; merhametli olmasıdır. Merhamet, Allah’ımızın, Rahman adından tecelli etmiştir. Merhamet, kalp inceliği ve gönül yumuşaklığıdır. Müslüman merhametli olmak durumundadır. Şefkatli, insanlı, vicdanlı davranmalıdır. Gönülleri sevgi, saygı, af güzelliği ile açmalıdır. Şiddet, öfke, kızgınlık, kin, nefret gibi hoş olmayan davranışlar göstermemeli.

Peygamberimiz sav. Buyuruyor: “ Ben ancak rahmet, merhamet olarak gönderildim.”

Bugün Müslümanlarda ve zalim kâfirlerde merhametsizlik bir hastalık haline gelmişse, bu iyi insan, Müslüman olmayışlarındandır. Katil, katliamcı, merhametsiz, gaddar, saldıranlar; bir hayvan özelliği taşımaktadırlar. Sadece zarar verebilecek hayvanlar, zehirli yılanlar saldırır, saldırgandır.

Bilgili bilinçli, samimi, Allah’a teslim olan Müslüman olumsuz ve hayvani özellik taşımaz, göstermez. Takva sahibi muttaki Müslümanlar, peygamberler özelliği taşır. Kur’ân’a eksiksiz uyar. Müslüman doğru, dürüst, adaletli, merhametli hareket eder, etmelidir.

İslam dini sevgi, saygı, merhamet, samimiyet, doğruluk, adalet gibi binlerce değeri içinde barındıran ilahi bir hak dindir. İslam dininde işler, yardımlar daha çok Allah cc. Rızası için yapılır. En başta gelen sosyal etkinlik; dosdoğru, dürüst, adaletle davranmaktır. Bugün bunu yapmayan, Müslümanlar görevlerinde başarısız olmaktadır. Yaptıkları kusurlarında derdinde, bilincinde olmayıp, yanlış yapmaya devam etmektedirler. Hakça ve güzel davrananlar, her görevde başarılı olurlar. İyilik yapmayı alışkanlık edinenler her zaman başarılı ve sevilen olurlar. Nefsine, şeytana uymayanlar, her zaman üstün olurlar. Sabredenler, başlarını dertten, beladan, sıkıntıdan kurtarırlar.

Bugün kavga, dövüş, şiddet, saldırma, katil olma gibi hayvanı davranışları sabırsızlık yüzünden yapanlar, iki dünyalarını rezil, perişan etmişlerdir. Oysa sabırla davransalar, sabretseler, işlerini hak hukukla çözmeye çalışsalar kimse zarar görmeyecekti. Güzel dil, iyi konuşma, anlaşma, hoşgörülü olma gibi edeple, güzel ahlakla davrananlar her zaman kazançlı olur.

Müslüman maddi, manevi temiz olmalıdır. Ahlaken tertemiz, bedenen temiz olmalıdır. İçi – dışı temiz olmalıdır. Öncelikle fiziki temizliğe önem verilmeli. Örneğin: Cenabetlikten, cünüplükten, pislikten kurtulmak için gusül- boy abdesti almalı. Boy abdesti almak ayetlerle farzdır.

Boy abdesti sade, kısaca şöyle alınır: “ Banyoya girilir. Besmele çekilir. Boy abdesti almaya niyet edilir. Üç defa ağıza, 3 defa buruna iyice su çekilir. Bütün beden özenle yıkanır.” Böylece cünüplükten kurtulmuş olunur.

Boy abdesti almadan hiçbir ibadet yapılmaz. İbadetler Allah cc. Katında geçerli, makbul olmaz. Yemek yenmez. Gezilmez.

Namaz abdesti alıp, namaz kılınır. Kur’ân okunur. Kâbe tavaf edilir.

Müslümanız diyorsak, diyoruz da; Kur’ân ve sünnete uygun yaşamalıyız. Hem Müslümanım deyip, kâfir gibi yaşanılmaz. Lafla işler halledilmez.

Bozuk, bozguncu, sapık, sapkın, felsefi, beşeri sapık olmamalı. Kibirlenmemeli. Nankör olmamalı. Günah yapmayı alışkanlık yapmamalı. Günah yaptıysak, mutlaka Nasuh tövbesi yapmalı. Allah’ın koyduğu sınırları aşmamalı. Herkes haddini, kendini, hududunu, hakkı, hakikati bilmeli. Hakk’ı inkâr etmemeli. Hak ve hakikati yalanlamamalı. Zalim olmamalı. Kâfir durumuna asla düşmemeli.

Âlemlerin Rabbi, Kur’an’ın pek çok ayetinde mealen şöyle buyuruyor: “ Zalimler, kâfirler, münafıklar, müşrikler cehennemdedir.”

İster inan, ister inanma, mutlak doğru ve mutlak gerçekler budur.

Müslüman mutlak doğru ve gerçeklerle ilmi yaşamalıdır. Çağın nimetlerinden yararlanmalıdır. Çok dosdoğru, dürüst, adaletli, ağırbaşlı, alçak gönüllü, sosyal, vakıf çalışanı olmalıdır. Anne ve babaya özellikle çok iyi davranmalı.

Allah cc. Buyuruyor: “Anne ve babanıza uf bile demeyin. Yanı asla incitmeyin, kırmayın, üzmeyin, ilgisiz bırakmayın.

Akraba, komşu, arkadaş, çevrede güzel insan olun. Görevlerinizi eksiksiz yapın. Peygamberimizi, sahabeyi örnek alın. Kur’ân’a harfiyen uyun. Başkaları hakkında olumlu düşünün. Dedikodu yapmayın. Başkalarının arkasından kötü konuşmayın. Cömert olun. Asla cimri, pinti olmayın. Çok çalışınca olun. Stratejik olarak planlı çalışın. Dost insan olun. Önce insan olun ki, insan olamayanlar Müslüman olamazlar. Dostlarınız için fedakârlık edin. Diğerkâm olun. Bencil, hodkâm olmayın.

Müslüman başkalarına güven vermelidir. Sahteci, sahtekâr olmamalı. Müslümanlıkla örtüşmeyen, bağdaşmayan yanlış sıfatlarda olmamalı. Müslüman, Müslümanlara benzemeli.

Müslüman çok sabırlı olmalı. Sabretmesini bilmeli, becermeli. Hoşgörülü olmalı. Öfkesini kontrol etmesini becermeli. Başkalarına iyi, güzel davranmalı. Boğa gibi saldırgan olmamalı. İtidalli- dengeli, ölçülü olmalı. Ölçü ve dengesiz işler, Müslüman işleri değildir. İyi niyet taşımalı. İyilik yapmalı. Kardeşlik, dostluk anlayışı ile davranmalı.

Müslüman, zalim olmamalı. Kâfirlere benzememeli. Gaddar, haşin, sert olmamalı. Yumuşak huylu olmalı. Kusurları örtücü olmalı. Candan hareket etmeli. Yabancılara iyi davranmalı. Nezaketli, zarafetli, kibar, efendi olmalı. Konuksever olmalı. Özenli işler yapmalı. Haram işlerde bulunmamalı. Suç işlememeli. Sevgi, saygı ile hareket etmeli. Sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmeli. Şefkatli, merhametli, müşfik olmalı. Maddi, manevi anlamda çok temiz olmalı.

Müslüman acımasız olamaz. Acımasız insandan Müslüman olmaz. Aç göz olamaz. Bugün en çok kazıklananlar, paraları, servetleri gidenler, aç göz olanlardır. Olanla kanaat etmeyenlerdir. Aldatılmaları kolay olmaktadır.

Müslüman alaycı, bencil, çok konuşan olmamalı. Cahil cühela çapulcu olmamalı. Emanetlere hainlik etmemeli. Hakaret etmemeli. Hırsız, yolsuz, gaspçı olmamalı. Hileci olmamalı. İftiracı, yalancı, dedikoducu olmamalı. İsraf- savurganlık yapmamalı. Kaba olmamalı. Yontulmamış olmamalı. Terbiyeli olmalı. Kıskanç, çekemez olmamalı. Korkak olmamalı. Cesaretli olmalı. Girişimci olmalı. Başkalarına kötü lakap takmamalı. Gösteriş için iş yapmamalı. Tembel, miskin olmamalı. Zalim, zulmeden asla olmamalı.