Mimar Sinan’ın Süleymaniye Camii

Abone Ol

Mimar Sinan’ın her yönüyle mimari bir şaheser olarak günümüze ulaşan eseri Süleymaniye Camisi’nin hala çözülemeyen sırları, ibadete açılışının 460. yılında da keşfedilmeyi bekliyor.

Mimar Sinan’ın kalfalık döneminde 7 yılda tamamladığı İstanbul’daki en muhteşem eseri Süleymaniye Câmisinin zemini, ısıtma-soğutma, havalandırma ve su kanalı olmak üzere iki ayrı katmandan meydana geliyor. Zeminin iki metre altında yer alan tünellerin bir kısmı, tarihi eseri yazın serin, kışın sıcak tutması için yapılmış. Böyle bir sistemi Mimar Sinan’dan başka kullanan biri görülmedi. Zemin dolgulu ve taneli olduğu için nem meydana gelmiyor, kolayca kuruyor. Bina yapılırken yağmur sularının tahliyesini ve de binayı suların etkisinden korumak için birçok şey yapılmıştır. Tüneldeki taş aralarına sonradan derz yapılması sonucu dehlizin hava alması önlenmiş ve bu sebeple nem meydana gelmiştir. Binanın geleceği için tünellerin hava alması sağlanmalıdır. Eskiden nasılsa, aynı duruma getirilmelidir.

Meselâ; kubbenin ortasına asılan avizenin de matematiksel bir ağırlığı bulunur. Bunu yere indirirseniz kubbe çatlar, değiştirirseniz de çatlar. Bunun hesaplanarak bulunup, yeniden ağırlığınca avize takılması gerekir.

Süleymaniye bilimi öğretecek bir eserdir. Sinan’ın eserlerinde öğrenmemiz gereken birçok bilim gizlidir. Sinan’ın ustalık eseri Selimiye de bilim harikasıdır, eşi ve benzeri yoktur. Bu eserleri inceleyip, bilgi edinmemiz teknolojiye yeni ufuklar açacaktır.

Kaynak: İslam tarihi