Düzce Valiliği tarafından, ilde görev yapan kamu personeline yönelik düzenlenen Kamu Yönetiminde Etik ve Etik Davranış İlkeleri adlı program, Düzce Üniversitesi Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Konferansa; Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı ve Danıştay 23. Başkanı Zerrin Güngör, Düzce Valisi Selçuk Aslan, Düzce Belediyesi Meclis Başkan Vekili Av. Arb. Ali Dilber, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Kamu Görevlileri Etik Kurulu Üyeleri, Düzce protokolü, kamu kurumlarının yönetici ve çalışanları ile Düzce Üniversitesi personeli katıldı.

“Etik kurallar da çok önemli”

Rektör Prof. Dr. Nedim Sözbir, bir yönetim sisteminin başarıya ulaşması için yalnız hukuk kurallarının değil, etik kuralların da çok önemli olduğunun altını çizdi. Kurumsal kültürün oluşması, şeffaf, hesap verebilir ve adil bir yönetim anlayışının benimsenmesinde etik kuralların katkısına dikkat çeken Sözbir, programın düzenlenmesinde emeği geçen Düzce Valiliği ve Kamu Görevlileri Etik Kurulu başta olmak üzere tüm kurum ve kişilere teşekkür etti.

“Kamu hizmeti kamu görevlilerine verilen bir emanet”

Vali Selçuk Aslan, kamu hizmetinin kamu görevlilerine verilen bir emanet olduğunu söyleyerek kamu hizmetini etkin, verimli ve dürüst şekilde yürütmenin önemi üzerinde durdu. Kamu etiğinin uygulanmasını, toplumda güven tesisinin en önemli şartı olarak nitelendiren Düzce Valisi Selçuk Aslan, Kamu Görevlileri Etik Kurulu’nun dürüst, tarafsız, hesap verebilirlik ve şeffaflık ilkelerine bağlı kalmada rehberlik ettiğini sözlerine ekledi.

En temiz odalar ödüllendirildi En temiz odalar ödüllendirildi

“Amaç kamu yönetiminde yolsuzluğu ve yozlaşmayı önlemek, dürüstlüğü ve güveni tesis etmek”

Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı ve Danıştay 23. Başkanı Zerrin Güngör, kamuda etik kültürünü yerleştirmek amacıyla 2004 yılında kurulan Kamu Görevlileri Etik Kurulu’nun eğitim, inceleme ve araştırma başta olmak üzere çeşitli çalışmalar yaptığını belirterek sözlerine başladı. Kurul olarak amaçlarının kamu yönetiminde yolsuzluğu ve yozlaşmayı önlemek, dürüstlüğü ve güveni tesis etmek olduğunu dile getiren Zerrin Güngör, yönetim sisteminin kalitesinin etik değerlerin uygulanmasıyla doğrudan ilişkili olduğuna vurgu yaptı. Devleti güçlü kılanın adaletli yönetim olduğuna değinen Güngör, etik davranış ilkelerinden asla taviz verilmemesi gerektiğini ifade etti.

“Birbirimizin etiğine muhtacız”

Konuşmalarının ardından programın konferans bölümüne geçildi. Konferansın davetli konuşmacısı Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnayet Aydın, “Kamu Yönetiminde Etik ve Etik Davranış İlkeleri" başlıklı sunumunu katılımcılarla paylaştı. Etiği hayati bir konu olarak tanımlayan Aydın, etiğin; insan tutum ve davranışlarının iyi kötü, doğru yanlış yönünden değerlendirilmesi ve bu değerlendirmede başvurulan evrensel değer, ilke ve kuralların bütünü olduğunu söyledi. Etik davranış aşamalarını; farkındalık sahibi olma, doğru davranış yapmaya söz verme, doğru davranışı yaparken güçlenme: etik cesaret gösterme ve doğruyu yapmayı karakter haline getirme şeklinde açıklayan Aydın, son bölümde Kamu Etiğinden bahsederek “Birbirimizin etiğine muhtacız” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı. Kamuda etik bilincinin gelişmesine katkı sağlayan program, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Program sonrasında Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı ve Danıştay 23. Başkanı Zerrin Güngör, Vali Selçuk Aslan, Belediye Meclis Başkan Vekili Ali Dilber ve Kamu Görevlileri Etik Kurulu Üyeleri Rektör Nedim Sözbir’i ziyaret etti.

Kaynak: iha