Rize İl Milli Eğitim Müdürlüğünce “Birleştiren ve Bizleştiren Eğitim Hareketi MEBİZ İz Bırakanlar ve Tercihim Rize” Ödül Töreni düzenledi.


2023-2024 Eğitim Öğretim yılı süresince Rize İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ilimiz genelinde yürütülen projelerde çeşitli başarılara imza atan yönetici ve öğretmenler ile LGS’de dereceye girerek tercihini Rize’den yana kullanan öğrencilere ödülleri verildi.

Rize'de TYP'den Milli Eğitime 230 kişi alınacak Rize'de TYP'den Milli Eğitime 230 kişi alınacak


Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan ödül töreninde, İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Tüfekçi, ilimizdeki eğitim faaliyetlerine ilişkin bir sunum yaptı.


“MEBİZ Çalıştayı Sonuçları Yıl İçinde Hayata Geçti”


Törende yaptığı konuşmada, 5-6 Eylül 2023 tarihlerinde düzenlenen MEBİZ çalıştayı sonuçlarının yıl içinde hayata geçirildiğini belirten Vali İhsan Selim Baydaş, "57 bin öğrencimizi kendi evladımız gibi görüyor ve bu sorumlulukla hareket ediyoruz. Bugün, her ortaokul ve lisemizde mutlaka birkaç branşta, beden eğitimi öğretmenlerimiz ve Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı antrenörlerimizin aktif katılımıyla spor faaliyetleri yürütülmektedir. ‘Misafirlerimiz var’ uygulamasının güzel örneklerini gördük. Bu süreçte katkıda bulunan Kaymakamlarımıza, Belediye Başkanlarımıza ve Milli Eğitim Müdürlerimize teşekkür ediyorum. Binlerce haneyi ziyaret ettiler, ben de bu ziyaretlere fırsat buldukça katıldım. Ayrıca belediyemizle birlikte bir kitap fuarı düzenledik. On gün süren bu etkinliğe 120 bin kişi katıldı. İnşallah bu sene de aynı iş birliği ile fuarı tekrarlayacağız" ifadelerini kullandı.


“Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne sahip çıkmalıyız”


"Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"nin ülkemiz eğitimi için önemine değinen Vali Baydaş, "Eğitim içeriğine dair ilk kez bir teklifle karşı karşıyayız. 'Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli' adını verdiğimiz bu model, aylarca süren çalışmaların sonucunda oluşturuldu ve Milli Eğitim Bakanlığımız müfredatını buna göre düzenliyor. Ana sınıfı, ilkokul 1, ortaokul 1 ve lise 1. sınıflardan başlayarak bu yıl uygulanmaya başlandı. Bu, dört yıllık bir süreç olacak. Eğitim içeriğinde, kendi ruhumuza, köklerimize ve değerlerimize dair unsurlar bulunuyor. Bugün Ahilik törenindeydik, belediye başkanımızla birlikte. Öyle bir medeniyete mensubuz ki esnaf kültürümüzü medeniyetimizle harmanlamış ve ona sınırlar çizmiş. Fahiş kazancın olmadığı, komşu hukukunun gözetildiği, kaliteli ürünlerin satıldığı, yalanın söylenmediği bir anlayış var. Bu değerlerin her birini müfredata, resmi dairelere ve aile içi ilişkilere yerleştirmek istiyoruz. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli de aslında budur; milli kimliğimize, örf ve adetlerimize, inancımıza ve ahlakımıza dayalı bir eğitim modeli. Bu modele bu açıdan bakarak hepimizin hem sahip çıkması hem de destek vermesi gerekiyor.

Bu modelin temel kavramlarını ve felsefesini anlatan kitabı okudum, incelemeler yaptım. Bu yıl, eğitim öğretim hayatımızda bu modelin başlangıç yılı olacak. Cumhurbaşkanımız ve Milli Eğitim Bakanımız başta olmak üzere, emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum" dedi. 


“Bu yılı lise yılı ilan ettik”


Konuşmasına, Rize olarak ortaöğretimde oldukça iyi bir başarı elde ettiklerini belirterek devam eden Vali Baydaş, “Bu başarıyı liselere taşımayı hedefliyoruz. Ortaöğretimlerde başarılı bir şehiriz ve bununla gurur duyuyoruz. Ancak bu başarıyı lise düzeyine de yansıtmalıyız. Mesele sadece puan ve sınav başarısı değil; iyi, ahlaklı ve milli-manevi değerlere sahip bireyler yetiştirmek. Bu yılı lise yılı ilan ettik. Liselere odaklanacağız ve lise eğitimini daha da iyileştirmeye gayret edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

Konuşmaların ardından Vali İhsan Selim Baydaş, Belediye Başkanı Rahmi Metin ve protokol üyeleri tarafından; Programda TÜBİTAK projeleri, ROBOTEK yarışması, Ulusal düzeyde düzenlenen yarışmalar, Spor turnuvaları, Sosyal Okul Projesi, Rize'de Eğitimde Başarıyı Artırma projesi, Misafiriniz Var projesi, Genç Yazarlar ve Şairler Kulübü projesi kapsamında yönetici ve öğretmenlere ödülleri takdim edildi.

Tören, Tercihim Rize Projesi kapsamında LGS’de Türkiye derecesi elde edip Rize’yi tercih eden öğrencilere ödüllerin verilmesinin ardından, Yazar ve Danışman Serhat Yabancı tarafından gerçekleştirilen ‘Lider Eğitimciler, Güçlü Yarınlar’ konulu söyleşi ile son buldu.