İslam’ı, bilimi, teknolojiyi, sanatı, mesleği eş zamanlı öğrenmeli

İnsanı yükselten, yaşantısını iyi, güzel, rahat yapan, iki âlemde de huzurlu, mutlu eden, doğru bir İslam dini bilgisine, bilim bilgisine, teknolojiye, sanata, yararlı ve geçerli bir mesleğe sahip olmasıdır.

Abone Ol

Allah cc. İnsanın önce kendini bilerek, yaratan Yüce Allah’ı bilmesi ve ilim edinmesidir. İyi, güzel, yarayışlı ilim edinmesidir.

Yüce Allah’ın emirlerini bilmesi, yasakladıklarından sakınması, varlıklara iyilik etmesi için ilim bilmeli. Bildiği yarayışlı ilim ile yaşamalı.

Yüce Allah’a, Allah’ın istediği şekilde ibadet- kulluk etmeli. Peygamberimizin sas. Yaptığı şekilde ibadet yapmalı. Allah’ın yarattığı insanlara, varlıklara da bilgiyle, bilinçle iyilik yapmalı.

Her eylemin, davranışın, fiilin yapılmasının ilmi bir yolu, yöntemi vardır. İş, işlem yaparken; incitmemeli. Kırıp, dökmemeli. Dilimizi, gözümüzü, kulağımızı, kalbimizi, beynimizi ilmi kullanmalı.

Öncelikle Allah’ın haram kılarak, yasakladığı davranışlardan sakınıp, kaçınmalı. Yüce allah2ın ve peygamberimizin haram kıldığı davranışları öğrenmeli. Kur’ân ’da yasaklanan; insan öldürme, faiz yeme, domuz eti yeme, hırsızlık, gasp, yalan, dedikodu, iftira, içki, kumar, zina, başkalarına şiddet kullanma gibi haram olan davranışlardan mutlaka sakınmalı.

İnsan öncelikle kendini bilecek, bilmelidir.

Haddini bilecek.

Hududunu- sınırlarını bilecek.

Rabbini, Allah’ını, Peygamberini bilecek.

Öncelikle kendine, anne ve babasına, akrabalarına, komşularına, insanlığa, varlığa en iyi şekilde yardım, infak yapacak. Hizmet edecek.

İnsanın başta gelen ilk görevi: Allah’a istenilen şekilde ibadet etmektir. Allah’ın rızasını- hoşnutluğunu kazanmaktır. Verdiği nimete, berekete, sağlığa, esenliğe emredilen şekilde şükretmek, teşekkür etmek, zikretmek, dua etmek, tövbe etmek, ibadet etmektir.

Allah cc. Zariyat suresi 56. Ayette buyuruyor: “Ben cinleri ve insanları ancak bana kulluk- ibadet etsinler diye yarattım”

Fatiha suresi 5. Ayet: “ Ancak sana ibadet eder ve ancak senden yardım dileriz.”

Âlemlerin Rabbi olan Yüce Allah’a ibadet etmek konusunda onlarca ayet vardır. İnternetin arama motoruna yazdığımızda bize istenilen bilgiyi verir.

Allah cc. Hiçbir kimseye kaldıramayacağı kadar yük, sorumluluk yüklemez. Bu durumu Enam suresi 152. Ayette şöyle bildiriyor:

“ … Biz herkese ancak gücünün yettiği kadarını yükleriz…”

Müslüman İslam dini hakkında eğitim- öğretim almalı ki, dini bilerek yaşasın.

Müslüman, farz, farzı ayin, farzı kifaye, vacip, sünnet, sünneti müekkede, sünneti gayri müekkede, mendup, mubah, mekruh, haram, günah, sevap gibi İslam bilgilerini bilip, yaşamalıdır.

Sözün, ilmin en doğrusu Kur’an’ı Kerim’dir.

En doğruyu Allah cc. Söyler.

İslam dininde, ayet ve sünnete uygun ibadet etmenin hedefi, amacı; Yüce Allah’a sevgi, saygı, minnettar, şükür, hamt etmenin sonucudur. Amaç; kendimizi Allah’a sevdirmek, kendimizden hoşnut etmektir.

Kendilerini Müslüman sayıp; mezhep tanımayan, peygamber sas. Tanımayan, dinde reform yapmak isteyen, Kur’an’ın aslını bozup, Türkçe Kur’ân yazmayı hedefleyen ve bu konuda bozgunculuk yapan, pek çok hain vardır. Bunlara aldanmamalı. Bunlar ayetleri kullanıp; çok farklı şekilde İslam ve Müslümanlar içinde bozukluk, bozgunculuk yapmaktadır. Bu adi hainlere aldanıp, kanmamalı. İnanmamalı. Bunlarla mücadele etmek için bilgi birikimli, donanımlı olmalı.

İslam dininde hadisler, sünnetler; Kur’ân’a uygun olmalıdır. Zaten Kur’ân’a uygun olursa, doğrudur. Hadis ve sünnettir. Değilse, hadis ve sünnet değildir.

Peygamberimiz, teorik kitap olan Kur’ân’ın öğretmeni, eğitmeni, belletmeni, bildirenidir. Peygamberimiz aracılığıyla Kur’ân, insanlara bildirilmiştir.

Peygamberimiz buyuruyor: “ Namazı benden gördüğünüz şekilde kılın.”

Nisa suresi 80. Ayetin meali: “Kim Resule itaat ederse, Allah’a itaat etmiş olur.”

Önceki yazılarımda benzeri birçok ayet yazmıştım. Buna rağmen peygamberimizi sas. Dışlayan, hadis ve sünnetlerini kabul etmeyen, Müslüman olmaz.

İslam dininde niyet ve uygulama çok önemlidir.

İslam dininde ihlas- samimiyet, içtenlik, karşılıksız sevgi, samimi bağlılık, doğruluk, temizlik, arınmışlık, saflık, gösterişsizlik gibi güzel anlamlara gelir.

İslam dininde iyi niyet, samimiyet, ibadet, ahlak ve dini hükümleri yaşamak çok önemlidir.

Bakara suresinin anlamını iyi, doğru anlamalı.

Kur’ân İlahi bir Rabbani kitaptır. Kur’an, din değildir. Dinin ilahi kitabıdır.

Yüce Allah’ın cennetine gitmek çok kolaydır. Allah’ın kitabına, Peygamberimiz gibi uyarak yaşayacaksın. Cenneti Allah’ın izni ile hak edeceksin.

Cennete gitmeyi, Allah cc. Nahl suresi 97. Ayette açıklıyor. Mealen şöyle buyuruyor:       “ İman eden kadın olsun, erkek olsun, kim salih amel yanı Kur’ân ve sünnete göre; iyi, güzel, yararlı iş, davranış, ibadet işlerse, onlara güzel bir hayat yaşatacağız.”

Hac suresi 77. Ayette de kısaca, mealen; namaz kılan ve hayırlı iş işleyenler cennete gidecek, buyruluyor.

Müslümanın pek çok ibadet etme şekli vardır. Önce iyi niyetli, samimi, güzel ahlak sahibi, Allah’ın mirlerini yerine getirmek, salih amel işlemek, sadaka vermek, ihsanda bulunmak, ihlaslı olmak gibi dine uygun yaşamak gerekir.

 Pozitif enerji, olumlu kişilik sahibi olmalı. Allah cc. İl iletişimi canlı tutmalı. İnancı pekiştirmeli. Madden ve manen yükselmeli. İyilik yapmayı alışkanlık etmeli. Kötülüklerden sakınmalı. Akıllı yaşamak, kötülük işlemek, kötülerle birlikte olmamak gerekir.

Kur’an ve sünnete uygun yaşamak, Müslümanın asıl, esas görevidir.

İslam dinin binlerce evrensel değeri vardır. Hepsi birbirinden iyi, güzeldir. Bunu batıcılar, batılılar, sapkın düşünceliler anlamakta zorluk çekiyor. Lütfen! İslam dinini öğrenin ve sımsıkı sarılın. İki dünyanınız nur, huzur, mutluluk olsun. İslam dininde adalet çok önemlidir.

Adalet: Bir işi yerli yerine koyma, hak sahibine hakkını verme, hak ve hukuka uygunluktur.

İyi, güzel, yararlı ahlak, İslam ahlakı çok önemlidir. Ahlak: huy, mizaç, karakter, tabiat, iyi, güzel davranışlardır.

Akıl: İslam dini akla çok büyük önem verir. Akıl olmazsa, dini de insanlığı da anlamak mümkün değildir. Aklı bozmamak için pek çok hükümler vardır. Akıl: düşünme, anlama, kavrama gücüdür. Sadece akıl insanlarda vardır. Akıl ile hak ile batılı, iyi ile kötüyü, zararlı ile yararlıyı, güzel ile çirkini ve zıt olan değerleri anlarız. Aklını doğru işletmeyenler, bunları birbirine karıştırır.

İslam, insanların doğru bilgili olmasına önem verir. Çünkü doğru bilgi hakka, yanlış ve yalan bilgi batıla götürür.  İnsan bilgiyi; akıl ile zekâ ile öğrenme ile araştırma, deneyi gezi, gözlemlerle öğrenir.

İslam dinin binlerce değeri vardır. Değer: değerlerle bir şeyin değerini, önemini, kıymetini, niteliğini, sıfatını öğreniriz.

Dinimiz İslam’dır. Sadece İslam dini vardır. Diğerleri felsefi, edebi yazılardır. Din: Allah’a teslimiyettir. İtaattir. İbadettir. İlahi buyruklardır. İyi, güzel, doğru, yararlılara sevk eden, ilahi iletilirdir. Dinsiz insandan hayır, iyilik, güzellik, hak, hukuk, adalet gelmez.

Müslüman madden, ruhen erdemlidir. Erdem; ahlaken iyi olma, alçak gönüllü, vakarlı, doğru, dürüst, faziletli, ruhsal olgunluğudur.

Müslüman hak sahibidir. Hakçıdır. Hak demek; gerçek, doğru, gerçeğe uygunluk, adalet, İslam, dinin hukuk bilgisi anlamlarına gelir.

Müslüman, harama yaklaşmaz. Haram yemez, içmez, giymez, kullanmaz. Haram; Allah’ın ve peygamberinin yasakladığı nesneler, davranışlardır. Haram, kesin olarak yasaklanan objeler, davranışlardır.

Müslüman, hayır sahibidir. Hayırlıdır. Hayır; Allah’ın hoşnut olacak davranışlardır. Kur’3an’da 200 defadan fazla hayırlı olma durumu geçer. 72 defa iyi olma durumu geçmektedir. Müslümanlar, hayırlı, iyi, güzel, yarayışlı insanlardır.

İnkâr; Müslüman hak olanı, doğru ve gerçekleri yalanlamaz. Yalanlayanlar, Müslüman olmaz. İnsanın kâfir olması; doğru ve gerçekleri yalanlamaktan, inkâr etmekten olmaktadır.

Müslüman, Allah’ın kuludur. Kulluğu sadece Allah’a eder. Kulluk; Allah’ın emirlerini yapmak, yasakladıklarından sakınmak, Allah’ın hükümlerine uymaktır.

En iyi insan; bilgili, bilinçli, takva Müslümandır.

Müslüman, bilge, bilgin, bilinçli, bilim sahibi, meslekli olmalı. Cahil cühela olmamalı. Cahiliye; İslam öncesi çağlardır. Arapların, peygamberimizden önceki yaşantısıdır.

Müslüman biçare, çaresiz olmamalı. Çareyi arayıp, bulmalı.

Müslüman gayba inanır. Gayp demek; göz önünde bulunmayan, his ve aklın ötesinde kalan, insan tarafından algılanamayan, manevi âlemdir.

Çağımızda her Müslüman bilgi öğrenmeli. Öğrenim, eğitim görmeli. Bilim, sanat, meslek sahibi olmalı. Öyle sıradan insan olmamalı. Cahil cühelalar ancak zarar verir. Vatana, millete, devlete hayrı olmaz.

Müslüman bilginliği ile dini hayat- yaşam yaşamalı.

Dünya siyasetini takıp etmeli.

Sosyal hayata katılmalı.

Ekonomik hayata uygun hareket etmeli. Ekonomik olarak güçlü olmalı.

Bilgili, kültürlü, sanatlı, geçerli meslekli, hikmetli, edepli, hayâ sahibi olmalı.

Yaşadığı ülkeyi, dünyayı tanımalı.

Hukuk bilgisi olmalı.

Kur’ân’dan anlamalı. Kur’ân bilgisi olmalı.

Peygamberimizin hayatını- Siyer’i bilmeli.

Peygamberimizin hayat dönemlerini bilmeli.

Peygamberimizin örmek güzel ahlakını bilmeli.

Peygamberimizin 40 yaşına kadar olan dönemini ve 40 yaşından sonra peygamberlik dönemini öğrenmeli.

İslam ilimlerini öğrenirken, pozitif bilimde öğrenmeli. Hatta pozitif bilim ile dini bir arada öğrenmeli.

İyi bir Müslüman, devlete ve millete yük olmaz. Ayakları üzerinde durur. Bugün vatandaşların bazıları; gençliğini, ömrünü iyi değerlendirmemiş. Devlete ve millete yük olmuştur. Onun için diyoruz ki; İslam dinini, bilimi, teknolojiyi, sanatı, mesleği, çağa uygun mesleği öğrenmeli. İnsan ayakları üzerinde durmalı. Eğer bir engel varsa, ona da ailesi ve devlet yardımcı olmalıdır.