Günümüz dünyasında, iletişimin sadece sözlü olmadığını hepimiz biliyoruz. İletişim alanında yapılan çalışmalar, yüz yüze iletişimde anlamın %10'unun kelimelerden, %30'unun ses tonundan ve %60'ının mimiklerden anlaşıldığını gösteriyor. Ayrıca, bu süreçte sözlü iletişimin %30, sözsüz iletişimin ise %70 oranında etkili olduğu belirtiliyor. Geçtiğimiz günlerde, online almanca dersi seçenekleri ile ön plana çıkan Preply, Türklerin iletişimde sık kullandığı jest ve mimiklerini detaylı şekilde araştırdı.

Eli Kalbe Götürerek Teşekkür Ediyoruz

18-24 yaş aralığındaki genç kadınlar arasında, teşekkür etmek için eli kalbe götürmek en popüler olurken, bu hareket 25-34 yaş aralığındaki erkek katılımcılar tarafından da en sık kullanılan mimik olarak ön plana çıktı. Bu, tüm katılımcılar arasında yaklaşık %8’lik bir kitleye karşılık geliyor. En sık kullanılan dokuz mimiğin belirlendiği 9 maddelik listede, teşekkür için ele kalbe götürmek sekizinci sırada yer aldı.
 

En Çok Hayır Derken Jest ve Mimik Kullanıyoruz

Preply’nin yaptığı beden dili hareketleri ve anlamları araştırmasında, dokuz maddelik en popüler mimikler listesine hayır demek için kullanılan iki mimik de yer aldı. Kullanıcıların %14lük kısmı hayır derken kafalarını ve kaşlarını yukarı kaldırırken, bu mimik özellikle 24-45 yaş aralığındaki erkekler tarafından kullanılarak listede birinci sırada yer aldı. Listede, beşinci, hayır derken kullandığımız en popüler ikinci mimik olan kafayı iki yana doğru sallamak, 18-24 ve 25-34 yaş aralığındaki kadınların en sık kullandığı ilk üç jestten bir tanesi olarak ön plana çıktı.

Tablo

Kadınlar Nazar için Tahtaya Vuruyor

En çok verilen yanıtlar arasında, nazar için tahtaya vurmak veya kulağı çekmek  %14,19 oranıyla (143 kişi) en yaygın davranışlardan biri olarak öne çıktı. Kadın katılımcıların yaklaşık %18’ine denk gelen bu oran, 25-44 yaş aralığındaki kadın katılımcı grubu için en popüler kullanılan birinci mimik olarak göze çarpıyor.

Erkekler havaya yazı yazarak hesap istiyor

35-44 ve 45 yaş ve üzeri erkek katılımcılar arasında havaya yazı yazarak hesap istemek en sık kullanılan mimik olarak yer aldı. Bütün katılımcıların yaklaşık %13’ü yani yaklaşık 130 kişi tarafından tercih edilen havaya yazı yazarak hesap istemek, en popüler dokuz mimik arasında üçüncü sırada yer aldı.

Preply'nin araştırması, Türk toplumunda sözsüz iletişimin ne kadar güçlü ve yaygın olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Beden dili, yüz ifadeleri ve jestler, insanların duygularını ve düşüncelerini kelimelere ihtiyaç duymadan ifade etmelerine yardımcı oluyor. Teşekkür etmek için eli kalbe götürmekten, hayır demek için kafayı sallamaya kadar, bu sessiz sinyaller günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Her yaş grubundan katılımcıların farklı jest ve mimiklerle kendilerini ifade etme biçimleri, kültürel zenginliğimizi ve iletişimdeki çeşitliliğimizi de ortaya koyuyor. Sessiz iletişimin bu güçlü öğeleri, doğru kullanıldığında, etkili ve derinlemesine bir iletişim kurmanın anahtarı olabiliyor.