İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Bölümü öğrencisi Ece Fişek, İrlanda’da düzenlenen ve uluslararası alanda ‘Gençlerin Nobel’i’ olarak adlandırılan The Global Undergraduate Awards (Küresel Lisans Ödülleri) adlı yarışmada ödüle layık görüldü. Ünlü yazar William Golding’in kaleme aldığı ‘Sineklerin Tanrısı’ romanının 1983 yılında yapılan Türkçe çevirisini detaylıca inceleyerek İngilizce bir makale hazırlayan Fişek, edebiyat alanında verilen ‘Highly Commended Entrant” ödülünü ilk kez ülkemize getirdi.

2009 yılından bu yana İrlanda’da düzenlenen, her ülkeden lisans eğitimi gören üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerinin başvurabildiği The Global Undergraduate Awards 2024, yoğun bir katılımla gerçekleşti. Yarışmaya başvuran her bir proje, uzman isimler ve akademisyenlerden oluşan jüri tarafından değerlendirilerek tam 25 kategoride ödüller verildi.

6 ay çalıştı

İEÜ Fen-Edebiyat Fakültesi İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Bölümü öğrencisi Ece Fişek, üçüncü sınıftayken aldığı ‘Çeviri Tarihi’ dersi kapsamında, Nobel ödüllü ‘Sineklerin Tanrısı’ adlı eserin Türkçe çevirisi üzerinde 6 ay süren detaylı bir inceleme yaptı. Çeviride; eserin gerçek anlamını yansıtıp yansıtmadığını, çevirinin olumlu ve olumsuz yanlarını yorumlayan Fişek, etkili anlatım gücü ve İngilizceye olan hakimiyetiyle jürinin dikkatini çekti. Dünyaca ünlü üniversitelerde eğitim gören iddialı rakiplerini geçmeyi başaran Fişek, uluslararası alanda büyük prestije sahip ödülün de sahibi oldu.

Bağcılar’da okuma yarışmalarında başarılı olan öğrenciler bisikletle ödüllendirildi Bağcılar’da okuma yarışmalarında başarılı olan öğrenciler bisikletle ödüllendirildi

“Emeklerimin karşılığını aldım”

Ödül alacağına hep inandığını söyleyen Fişek, “Bu ödül, edebiyat alanında Türkiye’de bir ilk. Bu nedenle çok mutlu ve gururluyum. Şu anda dördüncü sınıftayım ama ödül aldığım bu çalışmayı üçüncü sınıftayken hazırlamıştım. Bu ödülü, “Çeviri Tarihi” dersi kapsamında üniversitemizde gerçekleştirilen ‘Yeniden Çevirilerin Yanmetinsel Analizi’ konulu poster sergisindeki posterimi geliştirerek kazandım. Dersimizi, Dekanımız Prof. Dr. Neslihan Yetkiner veriyordu. Neslihan Hocam, bana bu süreçte çok destek oldu ve beni yarışmadan haberdar ederek katılmaya teşvik etti. Araştırma görevlilerimiz Aslı Melike Soylu ile Nazlıgül Bozok da makalemi nasıl yazmam gerektiği noktasında titiz değerlendirmeleriyle bana yol gösterdi. Ayrıca, bölümümdeki tüm hocalarıma bu başarıya giden yolda verdiği emeklerden dolayı teşekkür ederim. Emeklerimin karşılığını aldığım için sevinçliyim. Üniversitemden mezun olduktan sonra yurt dışında yüksek lisans yaparak akademik kariyerimi sürdürmeyi hedefliyorum. Bu ödül bana motivasyon ve güç katacak” dedi.

“Bu başarı, inancın ve çalışmanın zaferidir”

İEÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Neslihan Yetkiner ise öğrencisini tebrik ederek, “Çeviri Tarihi dersinde, farklı kitapların zaman içerisindeki yeniden çevirilerine bakıyoruz. Öğrencilerimiz, bununla ilgili projeler

yapıyor. Ece, çok iyi çalıştı, çok emek verdi. Hep birlikte, ‘Bu yarışmaya başvurmalıyız’ diye düşündük. Ben, Ece’nin ödül kazanacağını tahmin ediyordum, öyle de oldu. Ece, bu başarıyı sonuna kadar hak etti. Bu başarı, inancın ve çalışmanın zaferidir. Fakültemize yaşattığı gurur için Ece’ye çok teşekkür ediyorum. Ben, tüm öğrencilerimize çok inanıyor ve güveniyorum. Gençlerimizi, en iyi şekilde geleceğe hazırlamak için çalışıyoruz. Fakülte olarak yeni dönemde bu kez daha farklı alanlarda yeni başarılara ulaşacağımıza da yürekten inanıyorum” diye konuştu.

Kaynak: iha