ozuk, ideolojik, eksik, yanlış programlarla, iyi insan yetişmez. Yetkin olmayan öğretmenle, istenilen kalitede ve verimde, eğitimci öğretmen yetişmez. Programın hiçbir yerinde eksik, hata, yanlış olmamalıdır.
Eğitimci öğretmen yetişmesi için, seçim yapılmalı. Öğretmenliğe uygun, yetenekli, becerikli, yaradılışlı öğrencilerden seçme yapılmalı. Liseden itibaren eğitim- öğretim programı kazandırılmaya başlanmalı. Öğretmen karakteri olmayanlardan, öğretmen yapılmaya çalışılmamalı. Sınavlarda en yüksek puan alanlar, eğitim fakültelerine alınmalı. Okumasını, gelişmesini sevmeyenlerden, öğretmen yapılmamalı. İhtiyaç oranında öğretmen yetiştirilmeli. Eğitim fakültesi okutup, sokakta bırakmamalı.
Tıp fakültelerine alınan öğrenciler, ihtiyacı karşılamamaktadır. Böyle olmasına rağmen öğrenci alınmamaktadır. Ama eğitim fakültelerine bir milyon, ihtiyaç fazlası öğrenci alınıp, sokakta bırakılmıştır. Her konuda, her alanda; planlı, programlı iş, görev yapmalı. Plansız, programsız, projesiz işlerden; hayır, iyilik gelmez. Zarar gelir.
Eğitim- öğretimde ideolojik yapılanma yapılmamalı. Bugün dünyada hep ideolojik sapkınlıkta öğretim yapılmaktadır. Öyle ki, anaokulundan itibaren, her derste ideolojik yanlışlık kazandırılmaktadır. Bu da kalitesiz, verimsiz, zararlı insan yetişmesine sebep olmaktadır.
Bu yıl, 2024 yılıdır. Bugün 26 Ağustos 2024 tarihidir. Geçen yıla göre bu yıl %58 daha fazla orman yangını oldu. Çıkan orman yangını sayısı 5540 tanedir. Yanlış yazmadım. Beş bin beş yüz kırk tane orman yangını çıktı. Bolu ormanları iki kez hiç olmadığı kadar yandı. Ege Bölgesi ormanlarımız yakıldı. Bunu sadece aptallıkla, salaklıkla, manyaklıkla açıklamak mümkün değildir. İşin içinde hainlik, düşmanlık da çoktur. Bu iyi insan yetiştiremediğimizin sonucudur.
Aile, ebeveyn yetersiz, eğitim- öğretim programı bilimden ve dinden yoksun, öğretmen ideolojik, medya sapkın, toplum hak ve hakikatten yoksun, güzel örnek olanlar az ve etkisiz olursa; iyi, güzel, yararlı, dürüst insan yetiştirmek çok zor olur.
Öğretmene iyi program hazırlamalı. Öğretmenleri okulda; öğrenci iken ve öğretmen iken güzel yapılandırmalı.
Eğitimci öğretmen şunları yapabilmeli:
“ Eğitimci öğretmen; sunuş, buluş, inceleme, araştırma, kendini ve öğrencilerini geliştirme, doğru değerlendirme yapmayı becerebilmeli.
Öğrencinin anlamadığı şekilde anlatım yapmamalı. Anlatım; etkili, güzel, anlaşılır, yavaş olmalı. Öğrenci algılayabilmeli. Hızlı konuşmamalı.
Öğrenci düzeyi ve algılama seviyesi dikkate alınmalı.
Sınıflardaki, öğrenciler karma olduğu için, programı öğrencilerin yarıdan fazlası anlayamamaktadır!
Konular oyun ile uygulama ile drama yapılarak, müzikle şekillenerek, tarih filimler izleterek, farklı yol ve yöntemlerle anlatılıp, kavratılmaya çalışılmalı. Konu üzerinde öğrenciler konuşturulmalı. Konu ile ilgili ödev ve projeler verilmeli.
Ders konuları örneklerle, uygulamalarla, gezi- gözlemlerle kavratılmalı.
Sorun, problem çözme öğretilmeli.
Çok bilgi dolu kitap okuma benimsetilmeli.
Proje yapılması doğru yapılmalı.
Öğrenciler, araştırma- geliştirme, bilgi ve teknoloji üretmede bulunmalı.
Öğrencilere verilen teorik bilgi kadar uygulamalı- tatbiki bilgi- beceri kazandırmalı.
Drama tekniği, uygulama tekniği, proje yapma tekniği yaptırılmalı.
Beyin fırtınası yapılmalı.
Farklı düşünme öğretilmeli.
Düşünme hak ve hakikat, bilim merkezli olmalı.
Bilimsel, pedagojik teknikler kullanılmalı. Dünya izlenmeli.
Bireysel eğitim de yapılmalı. Her öğrenci sınıf ortamında konuları kavrayamamaktadır.
Eğitim- öğretim programı doğru değilse, öğretmenin başarılı olması çok zor olur.
Doğru eğitim programları yapılmalı. Doğru öğretmen yetiştirilmeli. Bunun içinde, işleyen sistem doğru olmalıdır.
Eğitim araç – gereçleri öğretimde kullanılmalı.
Öğretimde edebiyat, felsefe, mantık, bilim, İslam dini yeterince kullanılmalı.
Çoklu zekâ hep birlikte işletilmeli.
Aktif öğrenme sağlanmalı. Proaktif öğrenme yapılmalı.
Öğrencilere yeterli olanak ve fırsat sağlanmalı.
Farklı branşlardaki, öğretmenlerden yararlanmalı.
Konular öğretilirken; amaç, hedef, gaye iyi saptanmalı.
Öğrenciler ödüllendirilerek, motive edilmeli.
Öğrencilere hak, hakikat, din- iman, bilim benimsetilmeli. Her türlü sapık sapkınlığa karşı uyanık, dikkatli hale getirilmeli.
Yıllık, aylık, haftalık, günlük yapılan planlar uygulanmalı.
Eğitimci öğretmen, her konuda, her alanda çok güzel, en güzel örnek, rol model olmalı. Bir efendi, hanımefendi, beyefendi olmalı. Şık giyinmeli. Davranışları temiz, ahlaklı, edepli, hayâ sahibi, model olmalı. Zararlı, bağımlılık yapan madde kullanmamalı. Oyun, eğlence, alkol, içki, sigara müptelası olmamalı. Öğrenciler kendini güzle örnek olarak kendine rol model seçmeli.
Eğitimci öğretmen, güzel sözlü, tatlı dilli, güler yüzlü, yumuşak sözlü, harika davranışlı olmalı. Öğrencilerin anlayabileceği şekilde anlatım, konuşma yapmalı.
Öğretmen, eğitimci olmalı. Hangi ders olursa olsun; güzel ahlak, edep, haya, görgü kuralı öğretmeli. Öğrencileri hayata- yaşama hazırlamalı. Eğitimin amacı; öğrenciyi hayata hazırlamak olmalı.
Çocuklar ideal, güzel, iyi, örnek bir aile ortamında yetişirse, başarılı olur.
Öğrenci ailede, okulda, toplumda, bulunduğu ortamlarda değer yargılarının yaşandığını görmeli. Değer yargısı; milli, manevi, dini, ilmi, insanı olmalıdır.
Değer eğitim, verilmiyorsa, iyi insan yetiştirilmiyor. Zararlı varlık yetişiyor, demektir!
Öğrenci kötü, çirkin, zararlı, bozuk, sapkın davranışlarla karşılaşmamalı. Böyle ortam içinde bulunuluyorsa, terk etmeli. Yaşam alanı değiştirilmeli. Çöplükte yararlı besin, gıda, öğe yetişmez.
Aile eğitim ve öğretimin önemin farkında olmalı.
Aile büyükleri çocuklara karşı sorumluluklarını yerine getirmeli.
Aile bilim sahibi olmalı. Sağlık, pedagoji konusunda kendini yetiştirmeli.
Çocuğa, öğrenciye; vatan, millet, devlet, bayrak, din- iman, güzel İslam değerleri kazandırılmalı. Aksi halde millî, manevi değerlerimize zararlı bir serseri şapşal mayın olur! Allah cc. Korusun.
Anne ve baba, çocuklarına karşı görevlerini eksiksiz yerine getirirken; çocuklarında yapması gereken görevleri öğretmeli.
Aile içi iletişim çok estetik olmalı. Hanzo, yaban, anormal, bozuk, sevgisiz, saygısız olmamalı.
Peygamberimiz ve İslam büyükleri örnek alınmalı. Kur’ân’ın ruhuna uygun davranılmalı.
Çocuklar yaşama, yaşayacağı devire mutlaka hazırlanmalı.
Çocuklara, İslam ahlakı, güzel huy, güzel ruh kazandırılmalı. Genlerini bozacak davranışlardan korunma öğretilmeli.
Çocuğun gelişimi izlenmeli. Arkadaşları bilinmeli. Zararlı dernek, örgüt, partilerin kontrolüne bırakılmamalı. Bugün ülkemizde milyonlarca gencimiz, kötü ağlara düşürülmüş, çocuğu da yaşamamaktadır. Bazıları cezaevindedir. Bunda ebeveynlerin, öğretmenlerin, imamların, devlet yöneticilerinin payı büyüktür. Ben anarşi, terör içinde okudum ve görev yaptım. Dövüldüm. Ama adi canavarlara uşaklık etmedim. Çünkü birikimli ve donanımlıydım.
Ailede değerler eğitimi olmalı. Okulda değerler eğitimi verilmeli. Çocuk her yönü ile geleceğe hazırlanmalı.
Öğrenciler izlenmelidir her derste eksiklikler giderilmeye çalışılmalı. Ben öğretmenliğimde öyle yapardım. Okulda nöbet tuttuğumda, öğrencileri izlerdim. Derse girdiğimde, gördüğüm ölçüsüzlükleri gidermeye çalışırdım. Farklı sınıflara girerdim. Bayrak törenleri bizim dönemimizde her sabah yapılırdı. Her sabah özlü sözlerle öğrenci dikkati çekilirdi. Bunun içindir ki, hiç olumsuz, yaramaz, zararlı öğrencim hamt olsun, olmadı.
Öğrencilere dini değerleri, milli değerleri, manevi değerleri mutlaka ama muhakkak kazandırmalı.
Sevgi, saygı kazandırmalı.
Doğruluk, dürüstlük, adalet, hoşgörü, bağışlayıcı olma kazandırılmalı.
Dini, milli, insani değerler ve sorumluluklar öğretilmeli.
Vatan, millet, devlet, bayrak, orman, deniz, hava, yurt sevgisi kazandırmalı.
Yardımlaşma, paylaşma, dayanışma, kardeşlik, dostluk anlayışı benimsetilmeli.
Helal kazanma, helalinden harcama öğretilmeli. Haramdan sakınma benimsetilmeli.
Şükretmesi, hamt etmesi, ibadet etmesi benimsetilmeli. Materyalist anlayıştan değerli insan olmayacağı açıklanmalı.
Dostluk ve arkadaşlık anlayışı kapsamlı anlatılmalı. Arkadaş, dost edinmeli.
Kul hakkına uyma ve saygı duyma benimsetilmeli.
Akrabalık, komşuluk, arkadaşlık ilişkilerine değer ve önem verilmesi benimsetilmeli.
Hassas, duyarlı, özgüvenli, olumlu, yapıcı, nezaketli, görgülü, medeni olma benimsetilmeli.
Çok çalışkan olma, iş yapma, ekonomik davranma, israf etmeme, tutumluluk, yerli malı kullanma, diğerkâm olma, konuksever olma öğretilmeli ve de benimsetilmeli.
Değerler eğitimine yer verilmeyen yerde, insanlık düşmanı varlık yetişir! Bugün dünyada bu yaratıklar çok yetişmektedir. Yaşadığı dünyayı mahvetmektedirler. Dünya yaşanılmaz hal almaktadır. Bir de üstüne üstlük, nükleer savaşlı 3. Dünya savaşından, bu yaratıklar bugünlerde çok sık söz etmektedir.
Biz olumlu olgun insanlara düşen ilk görev; iki dünyada huzurlu, mutlu, rahat, kolay, sağlıklı, başarılı insanların olduğu bir dünya, yaşanabilir bir dünya kurmaktır. Bunun için doğru bilgiyle, birikimle, olumlu şekilde stratejik çalışmaktır. Yıkıcılar, yıkmaya çalışırken, biz yapmaya çalışmalıyız. Yıkıcılara olanak, fırsat, güç vermemeliyiz. Âlemlerin Yüce Rabbi olan, Yüce Allah’ın emirlerini tutmalı. Yasakladıklarından sakınmalı. İyilikleri artırarak, yaymalı. Kötülükleri azaltarak, yok etmeli. Dünyada iken, cenneti kazanmaya çalışmalı. Dünyayı cehenneme çevirmemeli. Ahireti de cehennem yapmamalı.
26 Ağustos VE 30 Ağustos Zafer Bayramını en içten dileklerimi tebrik ediyorum. Şehitlerimize Allah’ın rahmet ve merhametini diliyorum. Tüm gazılara, Allah’ımdan şifa diliyorum. 2024- 2024 Eğitim- öğretim yılında değerli eğitimci öğretmenlerimize ve sevgili öğrencilerimize sağlık ve başarılar diliyorum.