Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Behiç Tekin, tarımsal verimliliği ve sürdürülebilirliği artırmak amacıyla geliştirdiği insansız kara aracı platformuyla tarımda yenilikçi bir adım attı.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Behiç Tekin’in geliştirdiği insansız kara aracı platformu, Türk Marka ve Patent Kurumu tarafından “Faydalı Model Belgesi” aldı. Geliştirilen yüksek teknolojiye sahip insansız kara aracının pek çok fonksiyonu bulunuyor.

Prof. Dr. Arif Behiç Tekin’i makamında ağırlayarak tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Tam kurumsal akreditasyona sahip araştırma üniversitemizin akademisyenleri öncülüğünde hazırlanan nitelikli projeler somut çıktılara dönüşmeye devam ediyor. Hepimizin bildiği gibi hayatın her alanında yaşanan dijital dönüşüm, tarım ve ziraat alanında da kendini gösteriyor. Dijital teknolojilerin önemi, çeşitliliği ve kullanımı tarımsal alanda da her geçen gün artıyor. Bu yönde önemli bir çalışma yürüten Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Behiç Tekin, tarımsal verimliliği artıracak insansız kara aracı geliştirdi. Başarılı akademisyenimizi tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.

“Türkiye’de ilk olma niteliği taşıyor”

Projeyle ilgili konuşan Prof. Dr. Arif Behiç Tekin, “Uzun yıllardır tarımda insansız araçlar (kara ve hava) üzerine çalışmalar yapıyorum. Türkiye de ilk olma niteliğine sahip olan bu araca ait patent, yenilikçi bir teknolojiye dayanan insansız araç platformunun sahadaki etkisini ve gelecekteki potansiyelini ortaya koyuyor. Amacımız, çiftçilerin daha az kaynak kullanarak daha yüksek verim elde etmelerini sağlamak” diye konuştu.

“Hem verimliliği artıracak hem de çevre dostu çözümler sunacak”

Prof. Dr. Arif Behiç Tekin, “Çiftlik ofisinde yer alan bir yönetici tarafından tüm üretim süreçlerinin izlendiği ve yönetildiği ‘Robotik Çiftlik’ konsepti üzerine 2010 yılından itibaren başlayarak sayısız bilimsel faaliyetler yürütülürken, geliştirilen araç ‘Robotik Çiftlik’ konseptinde yer alan öncelikli teknolojilerin arasında yer alıyor. Patent başvurusu kabul edilen bu araç, tarımsal üretimin karşı karşıya kaldığı en önemli sorunlar arasında yer alan insan kaynağı sorununa çözüm getirirken diğer yandan tarımsal üretimde verim ve verimliliği ve bununla birlikte üretici gelirini artırmayı, çevre dostu çözümler sunmayı hedefliyor. Geliştirilen yüksek teknolojiye sahip insansız kara aracı, tarımsal üretim yapılan alanlardan veri toplama, bitki sağlığını izleme ve tarımsal operasyonları otonom olarak gerçekleştirme gibi işlevlere sahip. Bu yenilikçi platform, tarımsal üreticilerin karar alma süreçlerini optimize ederken, kaynak kullanımını minimize ederek çevresel etkileri azaltmayı amaçlıyor. Hibrit enerji sistemine sahip araç, 7/24 faaliyetlerine kesintisiz olarak yürütebiliyor. Araç, dünyanın herhangi bir noktasından bir mobil cihaz yardımıyla kumanda ve kontrol edilebiliyor” diye konuştu.

“Ülkemizin tarım teknolojilerindeki rekabet gücünü artıracak”

Bakan Yardımcısı Ünüvar: "Aliağa, denizcilikte büyük potansiyele sahip" Bakan Yardımcısı Ünüvar: "Aliağa, denizcilikte büyük potansiyele sahip"

Geliştirilen aracın, otonom sürüş, çok yüksek hassasiyetli konumlandırma, çoklu sensör entegrasyonu ve yapay zekâ destekli analiz yetenekleri ile dikkat çektiğini ifade eden Prof. Dr. Arif Behiç Tekin, “Platformun yakın zamanda Türkiye’deki çiftçilere tanıtılması ve saha uygulamalarına başlanması planlanıyor. Bu önemli gelişme, tarım sektöründe dijital dönüşümün hızlanmasına katkı sağlarken, Türkiye’nin tarım teknolojilerindeki rekabet gücünü de artıracak” dedi.

Kaynak: iha