Mardin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkan adayı ve Mardin 1969 Spor Asbaşkanı Veysi Duyan, kentin farklı disiplinlerden genç profesyonelleri, akademisyenleri, girişimcileri ve öğrencileriyle akşam buluşmasında bir araya geldi.

Mardin Büyükşehir Belediyesi'nden okullarda yaz mesaisi
Mardin Büyükşehir Belediyesi'nden okullarda yaz mesaisi
İçeriği Görüntüle

Mimarlardan tıp fakültesi öğrencilerine, grafik tasarımcılardan imalat sektöründeki genç üreticilere kadar geniş bir katılımla gerçekleşen toplantıda; kentin genç beyinlerinin talepleri, akademik ve sektörel beklentileri ile TSO'nun gençlik vizyonu masaya yatırıldı. Geleneksel protokol konuşmalarının aksine doğrudan gençleri dinleyen ve interaktif bir diyalog başlatan Duyan, kentin en büyük kan kaybı olan genç beyin göçüne dikkat çekerek, 'Biz gençlerimizin iş bulmak, bir gelecek kurmak için ailesini ve doğduğu memleketi bırakıp başka şehirlere gitmek zorunda kalmasını istemiyoruz. Elbette isteyen gidebilir ancak mesele mecbur kalmamaktır. Bir genç 'Ben Mardin'de kalmak istiyorum ama burada imkân bulamıyorum' dememeli. Gençlerimiz burada da iş bulabilsin, kendi işini kursun ve hayal ettiği hayatı burada yaşayebilsin istiyoruz. Mardin'de kalmak bir mecburiyet değil, güçlü bir seçenek olmalıdır. Bugün buraya sadece anlatmaya değil, sizleri dinlemeye geldik' dedi.

Girişimcilik merkezleri ve yerel işletmeleri güçlendirme taleplerine yanıt veren Duyan; fikri olan ancak sermayesi bulunmayan gençlere Genç Girişimci Fonu müjdesini yineledi. Sadece finansman değil, tecrübeli iş insanlarıyla mentörlük eşleşmesi sağlanacağını belirtti. İmalat sektöründe çöp konteynırı üretimi yapan genç sanayicilerden çini ve el sanatlarıyla uğraşan kadın girişimcilere kadar tüm üreticiler için Mardin Premium markalaşma projesi ve MTSO Global ihracat ağı devreye sokulacak. Kadın Kooperatifleri ve Kadın İstihdamı: Kadın kooperatiflerinin aktif kullanılması, kooperatiflerin geliştirilmesi ve mimarlık/mühendislik dâhil her alanda kadınların sektörde var olma talepleri doğrultusunda, KOSGEB ve TKDK danışmanlıkları oda tarafından ücretsiz sağlanacak.

Tıp, moleküler biyoloji, beden eğitimi ve siyaset bilimi gibi farklı alanlarda okuyan öğrencilerin ve akademisyenlerin ulaşımdan staj imkânlarına, laboratuvar cihazı altyapısından sosyal projelere kadar olan talepleri için üniversite yönetimiyle TSO arasında doğrudan temas mekanizması kurulacak.

Dünyanın hızla dijitalleştiğine dikkat çeken Duyan, gençlerin dönüşümün merkezinde yer alması gerektiğini belirterek, 'Dünya yapay zekâyı, e-ticareti, yazılımı ve dijital tasarımı konuşuyor. Mardin'in gençliği bu dönüşümü uzaktan izleyen değil, bizzat yöneten olmalıdır. Klasik iş kollarının yanında yeni nesil dijital iş alanlarını da oda imkânlarıyla destekleyeceğiz. KOSGEB, DİKA ve AB fonlarından hiçbir gencimizin habersiz kalmasına izin vermeyeceğiz. Başlangıç maliyetlerini düşürmek adına ortak atölye ve teknoloji imkânlarını gençlerimizin hizmetine sunacağız' ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA