Tekerlekleri tanımlamak ve sınıflandırmak istediğimizde pek çok farklı tanım ve sınıflandırma ile karşılaşabilmekteyiz. Çünkü tekerleklerin yapıldığı malzeme, tekerleklerin boyutu,çapı, yük taşıma kapasitesi vb tekerleklerin sınıflandırılması ve tekerlek çeşitlerinden bahsedebilmek için ele alınan önemli kriterlerindendir. Tekerlekleri sınıflandırırken karşımıza çıkan tekerlek çeşitlerinden biri de döküm tekerleklerdir. Döküm tekerlek demir, çelik, alüminyum gibi malzemelerin eritilerek kalıplara dökülmesiyle meydana gelen, daha çok ağır sanayilerde, ağır yüklerin veya ürünlerin kolay ve pratik bir şekilde taşınması ve taşınırken de tekerleklerin  uzun süre performans göstermesi ve bu performansı gösterirken ise zemine zarar vermemesi amacıyla kullanılan tekerlek çeşididir.

Döküm Tekerlek Çeşitleri?

Döküm tekerlek ilk olarak üretildiği malzemeye göre farklılık göstermektedir. Kullanılacak malzeme ise döküm tekerleğinin kullanılacağı sektör, kullanılacağı zemin yapısı,kullanılacağı ortamın sıcaklığı, taşınacak veya kaldırılacak yükün ağırlığı gibi pek çok etkene bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Dolayısıyla döküm tekerlekler tek tip ve boyutta değildir; ihtiyaca göre de üretim yapılabilmektedir. Döküm tekerleklerin hareket tiplerine göre de; döner tekerlek, frenli tekerlek ve sabit tekerlek olmak üzere 3 farkı çeşiti de bulunmaktadır. Sadece belirli sınıflandırma  ve ölçülere tabi değildir.İhtiyaca göre farklı boyut ve malzemelerle birlikte kullanıldığı ortamın koşulları da ele alınarak üretilir.

Döküm Tekerlek Neden Tercih Edilir?

Döküm tekerlek yapısı gereği, dayanıklılık konusunda en yüksek performans sunabilen bir tekerlek çeşididir. Genelde sanayilerde , ağır sanayilerde ağır yüklerin daha kolay ve pratik bir şekilde taşınabilmesi için tercih edilmektedir. Döküm tekerleğinin tercih edilmesinin sebeplerinden bir diğeri ise ağır yüklerin  taşınmasına rağmen hareket ettiği zemin üzerinde zemine zarar vermemesidir. Bununla birlikte çevresel, fiziksel veya kimyasal yıpranmalara ve aşınmalara da karşı dirençli ve uzun ömürlü olmasıdır. 600 dereceye kadar dayanıklı olan döküm tekerleklerinin  bakımları da kullanıcılar için tercih etme sebeplerinden biridir.Çünkü tekerlek bakımı  ve ya montajı yapılırken işlerin sürekliliğinin sağlanması, işlerin aksamaması önemlidir. Döküm tekerleklerinin de uzun süre bakım yapılmadan kullanılabilirliği , bakımının ve montajının kolay bir şekilde yapılabilmesi tercih edilmelerinde önemli bir etkendir.