HABER ÇİĞDEM HACIFAZLIOĞLU - Rize motifleri Hatay'ın mozaik işçiliği ile buluştu. Mozaik taşlar ve Rize'ye özgü motiflerin harmanlandığı sanat Rize'de ilgi gördü.

Hatice Duran 6 Şubat depremini Hatay ilinde yaşayan depremzedelerden bir tanesi.Çok sayıda yakınını depremde kaybeden Hatice Duran, ailesiyle birlikte Rize'ye yerleştikten sonra depremde yaşadığı zor günleri, sanatını Rize'de yaşatarak hafifletmeye çalışıyor. Hatay ve çevre illerde yaşatılmaya çalışılan Sümerler döneminden kalma kadim sanat olan Taş Mozaik İşçiliğini Rizeli kadınlar ile tanıştıran  Hatice Duran, Rize'ye özgü motifleri mozaik taşı ile buluşturarak eserler yaratıyor. Rize'de yaşayan kadınlara mozaik sanatını öğretmek için kurslar veren Duran 1 yıl önce Rize'ye geldikten sonra Rize'ye özgü motifler olan Rizespor amblemi, atmaca,çay bardağı, çay filizi, kaçkar dağları, sepet gibi motifleri mozaik taşı ile resmederek çok sayıda sanat eseri üretti.

SANATIM HAYATIMI MOTİVE ETTİ
Depremin yarattığı psikolojik buhranı sanatı ile hafifletmeye çalıştığını söyleyen Duran "Depremde annemi, görümcemi akrabalarımı dostlarımı,imkanlarımı kaybettim. Tüm depremzedeler gibi biz de Hatay'dan uzaklaşmak zorundaydık ve görümcemin yaşadığı Rize ile bu şekilde buluştuk. Psikolojik olarak zor günler yaşadık. Yoğun bir iş temposundan sonra bambaşka bir ilde hiç bir şeyiniz yokken yaşamaya çalışıyorsunuz. Neyse ki bir sanatım vardı. Uzun yıllardır hem hobi olarak hem de atölyede bunu kazanca çevirerek hayatımı sürdürüyordum. Buraya gelince  kadın kooperatifleri ile tanışma şansım oldu. Onlara ürün vermeye başladım. Aynı zamanda RTE Üniversitesi Geleneksel El Sanatları Bölümünü kazandım. Tüm bunların motivasyonu ile yıllardır Hatay'da yaptığım mozaik sanatını burada kadınlara tanıtmaya başladım" dedi

KADİM SANATI BURADA DA YAŞATMAK İSTİYORUM
Sanatını " kerpetenin ucunda ki kadim sanat" olarak isimlendiren Hatice Duran "Mozaik sanatı bir tarihtir.Hatay'da ki mozaik müzesi dünyanın en büyüm mozaik müzesi. Bizler orada bu kadim kültürümüzü yaşatmaya çalışıyorduk. Ağırlıklı olarak o müzede ki figürleri ve yöreye ait enstrümanları eserlerimizde kullanıyorduk. Rize'ye geldiğimde buraya özgü çok özel motiflerle tanıştım. Şimdi onları taş mozaik sanatı ile buluşturmaya başladım.Çok ilgi gördü. Ve şimdi Rize'li kadınlara bu sanatı öğretmeye çalışıyorum. Kadim sanatımızı burada yaşatmayı büyütmeyi hedefliyorum.