HABER:ARZU ERBAŞ
Bitki Ressamı Işık Güner dünyanın çeşitli coğrafyalarında peşinden koştuğu yabani bitkileri sulu boya tablolara dönüştürdü. Bitkiyi tüm detaylarıyla inceleyip tamamen gerçeğe uygun bir şekilde resmederek ortaya çıkan tabloları ‘Habitat’ isimli resim sergisinde doğa ve sanatseverlerle buluşturdu. Rizeli ressam Işık Güner sergisini yem yeşil doğası ile dikkat çeken Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde açtı. Çinçiva ilkokulunda gerçekleşen sergi, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde doğal bitki örtüsü olarak yetişen nadir bitkilerin titizlikle detaylandırılmış bilimsel temsilleriyle dikkat çekerken, sanat ve doğa tutkunlarını Peru’nun yağmur ormanlarından, kurak çöllere, Himalaya’nın yüksek zirvelerinden, Japonya’nın orman bitkilerine kadar birçok habitatta yolculuğa çıkarıyor. Bitkilerin tam boyutlarının gerçek renkleri ile birebir yansıtıldığı tablolarda Likya Salebi, Türk navruzu, Van kurtkulağı Ayıgülü nadir bitki türleri de yer alıyor.
HABİTATLARIN YOK OLMA TEHLİKESİNE DİKKAT ÇEKİLİYOR
Işık Güner, 2016 yılından bu yana Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğusunda ve dünyanın bir çok noktasında yaptığı arazi çalışmaları sonucunda resmettiği bitki türlerini ilk olarak ‘Habitat’ isimli kitaba taşıdı. Sanatçı kitaptaki resimleri kişisel sergisi Habitat’ta bir araya getirdi. Sergiyle, doğal habitatların yok olma tehlikesine dikkat çekmek ve korunmaları gerektiği görsel ve duyusal bir deneyimle izleyiciye aktarılması amaçlanıyor.
“BU SERGİNİN MİRASINI YARINLARA TAŞIMAK İSE ORTAK AMACIMIZ”
Bitki ressamı Işık Güner “Yaklaşık on sekiz yıldır bitki ressamıyım. Biraz geriye gidecek olursak hayatımın üç yılında göçebeydim. Seyahat rotalarımı bitkileri çiçeklenme zamanı belirledi. Bu seyahatlerin bir kısmı Çin'de geçti. Orada nesli tükenme tehlikesi altındaki orkideleri resmettim. Orkide avcılığı insanın doğa üzerindeki etkisinin çarpıcı bir simgesi. Türkiye'nin zengin topraklarında yetişen salepgilleri ailesinden birçoğu tehlike altında. Bunlardan biri de dünyada sadece Antalya Kaş'ta bulunan Likya salebi. Ne yazık ki kaçak toplama ve habitat kaybı nedeniyle bu endemik tür doğada yok olmak üzere. Haremlik İstanbul ve Akdeniz Koruma Derneği ise bu toprakları mirasını sahipleniyor ve Likya salebini korumak için ilk adımı benimle birlikte atıyor. Yaptığım bu resim, Haremlik İstanbul'unda destekçilerinden olduğu Çamlıhemşin’deki kişisel sergim Habitat'ta da yer alacak. Dünyanın bio çeşitliliğini konu aldığım Habitat kitabımın yansıması olan bu serginin mirasını yarınlara taşımak ise ortak amacımız” dedi.