Çay bahçelerinde çaya benzeyen, sürgün gelmiş gibi görülen çay ocakları içinden çıkan istilacı Telgraf Otu ile mekanik olarak mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Türkiye Ziraatçılar Derneği Rize Şube Başkanı Müfit Akman:"

2024 Yılı yaş çay kampanyası iklim şartları böyle devam ederse Mayıs ayı ilk haftası başlaması beklenmektedir. Fabrikalarda Budama tespit çalışmalarımız devam etmektedir. Nisan ayı sonuna kadar üreticilerimiz yaptıkları budamalarını bağlı oldukları fabrikalara bildirimde bulunarak parsellerde görevli personellere tespit yaptırmaları gerekmektedir.

Gübreleme de 25-5-10 çay gübresi dekara 70-80 kg verilmelidir. Çay bahçelerinde üreticilerimiz sürgünlerin yanmaması için, kaliteli sürgün oluşması için doğru gübreleme yapmalı, gübre uygulaması set aralarına atılmalı çay ocaklarının üzerine serpme şekilde gübre atılması yanlıştır. Çay bahçelerinde çaya benzeyen, sürgün gelmiş gibi görülen çay ocakları içinden çıkan istilacı Telgraf Otu bir çok bahçede görülmektedir. Bu otla kaliteli ve verimli sürgün alabilmek için şimdi mekanik yolla mücadele edilmesi gerekmektedir. Çay Topraklarındaki besin kaynağını aşırı sömüren ve çok hızlı yayılım gösteren telgraf otunu bir an önce çaylık alanlarımızdan uzaklaştırmalıyız. Çayın gelişmesine ve atılan gübreyi tüketen çayda, verimi ve kaliteyi yok eden yabancı otlarla şimdiden mekanik mücadele yapılmalıdır. Çay bahçelerinde organik gübre kullanılmaması, çapalama olmaması, aşırı kimyasal gübre kullanımı Toprak ph değerinin 5,5-6 seviyesinin çok altına düşmesi kaliteli, verimli sürgün elde edilmesini zorlaştırmaktadır.

Çay bahçelerinde hasat makasla yapılmakta son yıllarda çay toplama motorları kullanılmaktadır, kaliteli hammadde 2,5-3,5 yapraktan oluşmaktadır. Bahçede derin hasat kg - ton esaslı derin ürün toplanması hem seliloz oranını arttırmakta hemde diğer sürgünlerde verim düşüklüğüne neden olmaktadır. Hasat esnasında çay ocaklarında yeşil aksamlı kısım bırakılması gerek, kaliteli hammadde kaliteli kuru çay üretimi demektir. Çayın geleceği iklim değişikliği dikkate alınarak kalite verim odaklı sürdürülebilir uygulamalardan geçmektedir.

Doğu Karadeniz de çay ekonomik, sosyal üreticinin yaşam tarzı, herşeyi, çayın bölgede 100. Yılında gelecek nesillerinde yıllarca faydalanması için üreticinin bu kıymetli evsunlu ürüne sahip çıkması, işletmelerin de üreticiye sahip çıkması gerekmektedir. Doğu Karadeniz de Çayın alternatifi çaydır. Tarım, üretim, çay önemli, 2024 yılı yaş çay sezonunda kazasız, bereketli bol kazançlı bir yıl diliyorum" dedi.