Baharın Müjdecisi Nevruz Bayramı

Abone Ol
Özetle, Nevruz kışının sonu ve baharının başlangıcıdır. Nevruz dünyanın çeşitli ülkelerinde farklı, farklı adetler şeklinde kutlanmaktadır. Bizim ülkemizde ise yıllardır bir kısım aşırı uçtaki gurupların istismarı olarak, Nevruz kutlamaları ülkemizde hep sorun haline getirilmektedir



Baharın müjdecisi Nevruz sevinilecek kutlamalar yerine, sloganlı, pankartlı, ideolojik örgütlerin bayrakları ve sempatizanları tarafından amacının dışına çıkartılarak, ülke genelinde Nevruz amacının dışındaki kutlama çeşitliliği ile güvenlik güçleriyle, halkımız karşı, karşıya getirilmektedir.



İdeolojik örgütler ve onların üyeleri, sempatizanları, Nevruz kutlamalarını bahane ederek, esas geleneğinden çıkartılarak kutlamaları devlet karşıtlığına dönüştürmektedirler. Devletimiz ve güvenlik güçlerimizin bu günü, devlet ve millet olarak sevinç ve neşe içerisinde kutlamamız gerekirken, bu çarpık ideolojik örgütlerin propagandası altında Türkiye’nin başta doğu illerimiz olmak üzere kâbus içeresinde geçirmektedirler. Kışın sonu ve baharın başlangıcı olan ve asırlardır gelenek olarak kutlanan Nevruzu yaşanması gereken şekilde sevinç, barış ve güzellikler içerisinde kutlamak herkesin hakkıdır. Devletimiz Nevruzu kutlanması gereken şekilde gerekli izinleri vermekte, başta güvenlik olmak üzere her türlü önlemi ve imkanı kutlamaya yapacak ve kutlamalara katılacak olan halkımıza tanımaktadır.



Nevruz, eski bir takvime göre, yılbaşıdır. Farsça ‘da «yeni gün» anlamına gelir.



Büyük Selçuklu hükümdarı Celalettin Melik Şah’ın yaptırdığı takvimde bu yılbaşı eski Mart’ın 9. gününe (bugünkü Mart’ın 21. gününe rastlar.) O gün İranlıların takviminde de yılbaşı, aynı zamanda baharın ilk günüdür. Eskiden nevruz birtakım törenlerle kutlanır, «nevruziye» denen bir macundan yenilir ve bu macunun insanı o yıl hastalık ve sakatlıklardan koruyacağına inanılırdı.



Nevruz, İran ve Bahai takvimlerine göre yılın ilk gününü temsil eder. Günümüz İran'ında, her ne kadar İslami bir kökeni olmasa da bir şenlik olarak kutlanır. Bazı topluluklar bu bayramı 21 Mart'ta kutlarken, diğerleri Kuzey yarım kürede ilkbaharın başlamasını temsilen, 22 veya 23 Mart'ta kutlarlar. Aynı zamanda, Zerdüştlük, hem de Bahailer için de kutsal bir gündür ve tatil olarak kutlanır.



Kürtlerde, Nevruz bayramının Kürt mitolojisindeki Demirci Kawa Efsanesi ‘ne dayandığına inanılır. Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında da Göktürklerin Ergenekon'dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanır. 2010'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 3000 yıldan beri kutlanmakta olan Pers kökenli bu şenliği, Dünya Nevruz Bayramı ilan etmiştir.