Avrupa Futbol Ligi Şampiyonası (UEFA) 2024, FIFA tarafından dört senede bir gerçekleşen nefes kesici bir organizasyon. Her ne kadar skandallarla bilinse de FIFA,  plaj futbolu ve futsal dahil olmak üzere futbol sporuyla ilgili çeşitli organizasyonları gerçekleştiren merci. Dünya Kupası ve Avrupa Kupası olmak üzere başta gelen en önemli iki organizasyondan biri de bu sene gerçekleşti ve dünya çapındaki tüm futbol severleri Avrupa futbolunun zerafetiyle ekrana kilitledi.

Tüm umutlarımızı yeşerterek Filenin Sultanları maçlarından sonra hepimizi ekrana kilitleyen Türk Milli Futbol takımımız, bu şampiyonada gösterdiği gelişmelerle biliniyor. Henüz UEFA Şampiyonasını kazanmış olmasa da tarihi boyunca çeşitli başarılara imza attığı bir gerçek. Bunlardan en önemlisi Avusturya ve İsviçre’nin final oynadığı 2008 şampiyonasında çıktıkları yarı final oldu. O zaman da bu sene de az mostbets yükle gibi platformlar,  euro 2024 elemeleri itibariyle kupa hakkında çok sayıda kazançlı bahis ve oyun sundu. Bu dönemde euro 2024 b grubu puan durumu da en çok merak edilen konular arasında yer aldı.

Grup Maçlarında Başlayarak Devam Eden Sıkı Mücadele

Asıl turnuva gerçekleşmeden neredeyse bir sene önce başlayan süreçte euro 2024 kura sonucu Türkiye F grubunda yer aldı. Gürcistan, Portekiz ve Çek Cumhuriyeti ile yaptığı maçlarda, şampiyonanın göz dolduranları arasında yer aldı. Zorlu geçen bu maçların sonunda Türkiye Şampiyonaya katılma hakkı kazandı.

Türkiye - Gürcistan Maçı

Westfalenstadion'da gergin atmosferde geçen maçta Mert Muldur ve Arda Güler'in şutları ile Türkiye iki kez öne geçti. Gürcistan 95. dakikada Khvicha Kvaratskhelia'nın frikiğin direkten dönmesiyle durumu 2-2'ye getirmeye çok yaklaştı. Ardından milli takımımız, hızlı  kontra atağı sayesinde Kerem Aktürkoğlu golüyle durumu 3-1 yaptı.

Turnuva Sırasında Yaşananlar

Turnuvada sergiledikleri hücum futbolu ve tutkulu taraftar desteği nedeniyle türkiye millî futbol takımı euro 2024 sırasında adından sıkça söz ettirdi. Özellikle ilk grup aşamasından sonra turnuva tuhaf bir durgunluğa girdiğinde, Türkiye'nin Avusturya ile oynadığı destansı çeyrek final maçı tüm havayı değiştirdi.

Turnuva sonunda ise Türkiye’nin oynadığı iki maç The Athletics tarafından seçilen turnuvanın en iyi 5 maçı arasında yer aldı. Bunlar, Türkiye'nin Gürcistan ve Avusturya ile karşı karşıya kaldığı maçlar oldu. Taraftarlarımız da sıklıkla alkış aldı. Turnuva boyunca en çok İskoçya, Türkiye, İngiltere ve Hollanda taraftarları kameralara takıldı.

Kaotik Çek Cumhuriyet Maçı

Cenk Tosun'un uzatma dakikalarında gelişen 7'ye 4 kontratağı sonucu attığı golle Türkiye’nin 2-1'lik galibiyeti kutladığı bu maçla  eleme turlarına yükselmeyi garantilemiş olduk.

Rumen hakem Istvan Kovacs, bir Avrupa Şampiyonası maçında en fazla kartın verildiği önceki rekoru kırarak 5 sarı kart daha gösterdi. Böylece toplamda 18 kart gösterilen maçta bunlardan 16'sı sarı, 2'si kırmızı oldu. En ilginci ise bu 18 kartın 5'inin sahada olmayan oyunculara verilmiş olmasıydı.

Bu maç, şüphesiz Euro tarihindeki en hırçın maçtı. Futbol açısından bakıldığında muhtemelen pek önemli bir karşılaşma sayılmasa bile son dakikalarda yaşanan kargaşa sayesinde, Avrupa Futbol Şampiyonası tarihinde özel bir yere sahip oldu.

Türkiye - Avusturya Maçı

İlk 16’ya kalan takımlar belli olduktan sonra turnuvanın asıl eğlencesi başladı. Bu turda ülkemizin Avusturya ile gerçekleştirdiği maç, unutulmazlar arasında yer aldı. Gelişmeleri şöyle özetlemek mümkün.

●      Merih Demiral'ın erken golü beklentileri karşıladı. Avusturya ilk 15 dakikada toparlanmaya çalışsa da, devrenin geri kalanında Kaan Ayhan'ın savunmaya geçtiği beşli defansa dönen Türkiye rakiplerini etkisiz hale getirdi.

●      İkinci yarıda işler değişti. Ralf Rangnick'in takımı birkaç kez Türkiye savunmasını aşmayı başarsa da, bu fırsatları gole çeviremedi. Bir başka Demiral köşe vuruşu golü durumu 2-0'a getirdi. Vincenzo Montella'nın takımı ise defans oyuncuları ceza sahası içinde toplar temizlerken adeta vücutlarını siper etti.

Malatya’da 1600 personel alınacak Malatya’da 1600 personel alınacak

●      Michael Gregoritsch daha sonra bir köşe vuruşundan durumu 2-1'e getirdi ve Avusturya, duran toplardan gol bulma şansları yakaladı. Sonuncusu 94. dakikada geldi.

●      Alexander Prass arka direğe doğru bir orta yaptı ve Christoph Baumgartner kafayla aşağı indirdi, ancak Mert Günok turnuvanın kurtarışını yaparak ülkemizi çeyrek finale taşıdı.

Çeyrek Final, Hollanda 2-1 Türkiye

Maçın ilk bölümü türkiye milli takım euro 2024 performansı açısından göz doldurdu. Hatta Hollanda takımı ilk devreyi  Gakpo ve Depay ile Türkiye savunmasını aşmaya çalışarak geçirdi. Her iki takım da oyunu geniş alanlardan oynamaya çalıştı.

Ancak, Türkiye'nin ilk saat boyunca savunma organizasyonu Koeman'ın takımını etkisiz hale getirdi. Duran toplardaki başarıları ise Arda Güler'in ortasında Samet Akaydin'in kafayla bulduğu gol ile öne geçmelerini sağladı.

Alışılmış olduğu üzere, Koeman oyuna Weghorst'u soktu ve Hollanda daha fazla orta açarak forvetlerini devreye aldı. Bu ortalardan birisi köşe vuruşuna yol açtı ve bu kornerden Stefan de Vrij durumu eşitledi. Altı dakika sonra ise Dumfries'in Gakpo'ya yaptığı orta sonucu, Türkiye sağ beki Muldur'un kendi kalesine attığı gol ile durumu 2-1 yaptı.

Kaybedecek bir şeyi kalmayan Montella'nın takımı ileri çıktı ve kanatlardan saldırdı. Bu noktada Bart Verbruggen'in muhteşem kurtarışı maçın uzatmalara gitmesini engelleyen tek defans örneği oldu