POLİTİKA

Almanya Başbakanı Scholz’den İran’a: "Gerginliği tırmandıracak cevaplara sonsuza kadar devam edemez"

ALMANYA BAŞBAKANI OLAF SCHOLZ, İSRAİL'İN İRAN'A SALDIRISININ ARDINDAN YAPTIĞI AÇIKLAMADA, "İRAN'A MESAJIM NETTİR, GERGİNLİĞİ TIRMANDIRACAK EYLEMLER SONSUZA KADAR DEVAM EDEMEZ. BUNUN ARTIK SONA ERMESİ GEREKİYOR" DEDİ.

Abone Ol

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İsrail’in İran’a saldırısının ardından yaptığı açıklamada, "İran’a mesajım nettir, gerginliği tırmandıracak eylemler sonsuza kadar devam edemez. Bunun artık sona ermesi gerekiyor" dedi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İsrail’in İran’daki askeri hedeflere yönelik gerçekleştirdiği saldırıya ilişkin sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. Başbakan Scholz, "İsrail hükümeti bugün bize, yakın zamanda İsrail’e yapılan büyük füze saldırısına yanıt olarak İran’ın askeri tesislerine hassas ve hedefli saldırılar düzenlediğini bildirdi. Zayiat minimumda tutulmaya çalışıldı. Bu, gerilimin daha fazla artmasını önleme fırsatı sunuyor. İran’a mesajım açık: Gerginliği tırmandıracak eylemler sonsuza kadar devam edemez. Bunun artık sona ermesi gerekiyor. O zaman Orta Doğu’da barışçıl bir gelişme fırsatı olacak. Önemli olan Gazze’de ateşkesin sağlanması ve rehinelerin serbest bırakılmasıdır. Tüm tarafları bunu yapmaya çağırıyorum" ifadelerini kullandı. Lübnan’a da değinen Scholz, "Aynı şey Lübnan için de geçerli. BM’nin 1701 sayılı Kararı, olaya dahil olan herkesin davranışları açısından referans noktası olmaya devam ediyor. Hizbullah’ın Litani Nehri’nin gerisine çekilmesini bekliyoruz. Böylece barışçıl bir gelişme burada da mümkündür" ifadelerine yer verdi.

"Gerginliği ağırlaştıracak her türlü eylemden kaçınılmalı"

Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise, "Fransa, İsrail’in 1 Ekim saldırısına yanıt olarak bu gece İran’daki askeri hedeflere yönelik saldırıdan haberdar. Fransa, taraflara bölgede devam eden gerginliği ağırlaştıracak her türlü eylemden kaçınmaları çağrısında bulunuyor" ifadeleri kullanıldı.

Bahreyn’den ateşkes çağrısı

Bahreyn Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada İran’a yönelik saldırı kınandı. Sivilleri korumak ve bölgesel gerginliği azaltmak için derhal ateşkes çağrısında bulunuldu.

Rusya: "Tüm tarafları felaket senaryolarından kaçınmaya çağırıyoruz"

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise açıklamasında, İsrail ile İran arasında devam eden tehlikeli tırmanıştan derin endişe duyduklarını ifade etti. Zaharova, "Tüm tarafları itidal göstermeye, şiddeti durdurmaya ve felaket senaryolarından kaçınmaya çağırıyoruz. İran’ı misilleme eylemlerine kışkırtmayı bırakıp kontrolsüz tırmanış sarmalından çıkmak gerekiyor" ifadelerini kullandı.